Οι ΗΠΑ στο κοινό ανακοινωθέν της 4μερούς συνάντησης των Υπ. Ενέργειας υποβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε Κοινότητα κι απαιτούν ισότιμη μοιρασιά πετρελαίου/αερίου Τούρκων και Ελληνοκυπρίων.

Αποτέλεσμα εικόνας για cyprus gas

Στη Κοινή δήλωση για την Υπουργική Συνάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά δέσμευση των ΗΠΑ που πέρασε σχεδόν ασχολίαστη αν και δημιουργεί νέα δεδομένα στο κυπριακό ζήτημα.

Το κείμενο της ακόλουθης δήλωσης διαδόθηκε από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και μεταξύ άλλων τονίζει:

“Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κώστας Χατζηδάκης, της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Λακκοτρίπης, του Κράτους του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς και ο Βοηθός Υφυπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Φράνσις Φανόν, συναντήθηκαν σήμερα (7/8/19) στην Αθήνα αναφορικά με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Fannon υπογράμμισε την αυξανόμενη και απτή υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας που επικεντρώνεται σε θέματα ενέργειας……

Οι Υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία των χωρών τους και τη δημιουργία ενός Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ……

Οι Υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διερεύνηση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν επίσης τη θέση τους ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να κατανέμονται ισότιμα ​​μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την έντονη υποστήριξή τους στα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ επιβεβαίωσαν την υποστήριξη των χωρών τους για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ της Ευρώπης και του Ισραήλ….” ”The United States also reaffirmed its position that the island’s oil and gas resources should be shared equitably between both communities in the context of an overall settlement.”

”Οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν τη θέση τους” δηλ. είναι μια θέση διακηρυγμένη και γνωστή στους εταίρους τους ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου (πετρέλαιο-αέριο) θα πρέπει να κατανεμηθούν ισότιμα στις 2 κοινότητες. Με την μόνη διαφορά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ένα κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία επίσημα αναγνωρισμένο και από την άλλη υπάρχει ένα ψευδοκράτος που αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία. Οι ΗΠΑ εδώ στο κοινό ανακοινωθέν υποβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε απλή κοινότητα για να την εξισώσουν με την τουρκοκυπριακή πλευρά που στερείται μιας οντότητας με στάτους αναγνωρισμένο και νόμιμο στα πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών και Διεθνούς Δικαίου. Είναι ένας επικίνδυνος εξισωτισμός……Και αυτό το κάνουν για να εξισώσουν στη συνέχεια και την απόδοση ως προς τα οφειλόμενα από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της νήσου. Επίσης μιλούν για συνολική διευθέτηση γενικώς κι αορίστως χωρίς όμως σε αυτή την περίπτωση να παίρνουν σαφώς θέση όπως κάνουν για τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο π.χ για στρατό κατοχής, εποίκους κλπ…Άμα έχει τέτοιους συμμάχους τι τους θέλεις τους εχθρούς.

dimpenews.com