Λίβανος, ο στόχος ανεφλέγη από ασύμμετρη απειλή. Γιατί o YΠΕΞ του θα πήγαινε στη Συρία και ζήτησε την επιστροφή της Συρίας στην Αραβική Λίγκα. Η αποσταθεροποίηση άρχισε με τις πυρκαγιές…….ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ

Εικόνα

Για 4η συνεχή μέρα συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Λίβανο και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που είχαν ως πρώτο απολογισμό τουλάχιστον 2 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Κύριο αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Η αφορμή ήταν η επιβολή από τον Υπ. Τηλεπικοινωνιών Mohammed Choucair, να επιβάλει φόρο 6 dollars στη χρήση του WhatsApp. Αν και ο Υπ. απέσυρε το μέτρο η κοινωνική έκρηξη είχε εκδηλωθεί.

Γιατί ξεσηκώθηκε ο Λίβανος και γιατί τώρα…

  • Το δημόσιο χρέος του Λιβάνου είναι σήμερα 86 δις dollars, πάνω από 150% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος ήτοι το τρίτο ποσοστό δημόσιου ελλείμματος το πιο υψηλό παγκοσμίως μετά από αυτό της Ιαπωνίας και της Ελλάδας. Mε ποσοστό σε ανεργία των νέων πάνω από 30% , οι διαδηλωτές στρέφονται επίσης κατά της διαφθοράς και των μηδενικών μεταρρυθμίσεων αλλά και της ανέχειας που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα.
  • Η υφέρπουσα κρίση εκδηλώθηκε λίγα μόλις 24ωρα αφότου ο ΥΠΕΞ Λιβάνου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί επίσημα τη Συρία κάτι που θα σήμαινε απόλυτη εξομάλυνση διπλωματικών σχέσεων των 2 χωρών.Ενώ στις 11/10/19 δήλωνε στην Αραβική Λίγκα ότι πρέπει να επιστρέψει η Συρία στους κόλπους της.
  • Δυο μέρες πριν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις ο Λίβανος καταστράφηκε από κύμμα πυρκαγιών που τον έπληξαν. Η αποσταθεροποίηση είχε μόλις ξεκινήσει.
  • Πριν από τις πυρκαγιές ήταν το Ισραήλ που επιτέθηκε με drones ως και στη Βηρυτό και τίποτα δεν αποκλείει δικά του drones να ευθύνονται για τις πυρκαγιές.Άλλωστε οι πτήσεις τους στον εναέριο Λιβάνου είναι σε ημερήσια διάταξη.Kαι η απάντηση της Χεζμπολλά με ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων....
  • Η σειρά των γεγονότων υποδηλώνει με σαφήνεια ότι πρόκειται για μια ακόμη ”αραβική Άνοιξη” υποκινούμενη αποσταθεροποίηση από ξένες δυνάμεις που επωφελούνται από τη λαϊκή δυσφορία για την οικονομική κρίση.
  • Η κόντρα Σαουδικής Αραβίας,Ισραήλ,ΗΠΑ κατά Ιράν περνάει από τον μεσημβρινό της Βηρυτού όσο και η αλληλοδιεκδίκηση ρωσικού τόξου-ΗΠΑ της Μ Ανατολής….

Ο Gibran Bassil, ΥΠΕΞ Λιβάνου και αρχηγός του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος δήλωνε : “Θέλω να πάω στη Συρία ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να επιστρέψει στη Συρία και γιατί θέλω ο Λίβανος να τονώσει την εθνική κυριαρχία του και να προωθήσει την οικονομία του “. Πρόσθεσε: “η Συρία είναι το οικονομικό πνευμόνι του Λιβάνου….”

Ο Πρέσβης της Συρίας στο Λίβανο ο Ali Abdel Karim Ali,τον συνεχάρη γι αυτή την απόφαση μετέφερε η εφημερίδα Al-Joumhouria.

Εικόνα

« Εκτιμάμε τη λιβανέζικη θέση που απορρίπτει τις ξένες ντιρεκτίβες και πιέσεις που μοιάζουν ν΄αποτρέπουν κάποιες αραβικές χώρες να εξομαλύνουν τη σχέση τους με Συρία  »,πρόσθεσε.

Στις 11/10 ο Gibran Bassil, ΥΠΕΞ Λιβάνου δήλωνε στην Αραβική Λίγκα που συνήλθε στη χώρα των Κέδρων.

«Η Συρία είναι ο μεγάλος απών σήμερα στη διάσκεψή μας και αισθανόμαστε αυτό το βάρος ».

«Η Συρία οφείλει να είναι ανάμεσά μας χωρίς να περιμένουμε μια κάποια εξουσιοδότησή για την επιστροφή της » είπε.

Ο ΓΓ της Hezbollah χαιρέτισε τη θέση του ΥΠΕΞ που εξέφρασε στην Αραβική Λίγκα. Αντίθετα ο σαουδαραβικών συμφερόντων Πρωθυπουργός ο Saad Hariri επανειλημμένα αρνήθηκε τον άμεσο διάλογο με Συρία.

ΥΓ. Σκοτώθηκε σε  »τροχαίο » ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας λίγο μετά την επιστροφή του από τη Συρία. Ανατράπηκε με εξέγερση ο Πρόεδρος του Σουδάν ο πρώτος πρόεδρος αφρικανικής χώρας που επισκέφθηκε τη Δαμασκό.

dimpenews.com