”Aραβική Άνοιξη Νο2” σε Ιράκ, Λίβανο με στόχο και πάλι την αποσταθεροποίηση της Συρίας.

Νέος γύρος ” Αραβικής Άνοιξης” σε Ιράκ και Λίβανο με στόχο την μετάδοση της εξέγερσης εκ νέου στη Συρία που βρίσκεται ενώπιον πολιτικής μετάβασης και πρέπει αυτό το διάστημα να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό αφού ξεκινά το έργο της στη Γενεύη η Συνταγματική Επιτροπή στην οποία υπερτερούν οι διορισμένοι του ΟΗΕ και της λεγόμενης αντιπολίτευσης έναντι των αντιπροσώπων Άσαντ γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει τριγμούς και λαϊκή δυσαρέσκεια στο εσωτερικό σε συνδυασμό με επιδεινούμενη κοινωνικο-οικονομική κρίση…..

Η νέα ”Αραβική Άνοιξη” άρχισε από Ιράκ πέρασε στο Λίβανο και ευελπιστούν οι σκηνοθέτες της να φτάσει το ”φιτίλι” και στη Συρία….Πολιτικοί χώροι που πρόσκεινται στο Ιράν κατηγορούν ανοιχτά ΗΠΑ/δυτικό μπλοκ και συμμάχους τους στην περιοχή ότι υποκινούν την αποσταθεροποίηση σε Ιράκ, Λίβανο.

Ιράκ
Τουλάχιστον 63 άτομα σκοτώθηκαν και 2 592 τραυματίστηκαν το τελευταίο 48 h σε Βαγδάτη και νότο της χώρας κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ανέφερε το Σάββατο η Κυβερνητική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.Σύμφωνα με την ίδια η πλειοψηφία των θυμάτων προέρχονται από τις επαρχίες Missane και Zi Qar (Νότος), όπου οι διαδηλωτές επιτέθηκαν ή έκαψαν Διοικητήρια κομμάτων, αξιωματούχων και ένοπλων ομάδων. AFP 26/10/2019 κλπ

Σκοτωμένοι και τραυματίες έπεσαν σε συγκρούσεις με τις φρουρές σε κρατικούς θεσμούς κι έδρες πολιτικών δυνάμεων… Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε μια ντουζίνα επαρχιών εκ των οποίων Βαγδάτη, Bασόρα, Nadjaf, Karbala, al-Diwaniyah, Wasit, Maysan, al-Muthanna, Babil και Dhi Qar…..

Τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με επίσημες πηγές σκοτώθηκαν συνολικά περί τα 205 άτομα στο Ιράκ κατά τις διαδηλώσεις ενώ τραυματίστηκαν χιλιάδες.Με βάση δεδομένα πληροφοριών η λιβανέζικη εφημερίδα Al Akhbar αναφέρει το Σάββατο : « οι Αμερικανοί είναι κατά (του Πρωθυπουργού) Adel Abdel Mahdi για 3 λόγους : αρχικά για την άρνησή του να ευθυγραμμιστεί στις anti-Iran τιμωρίες, έπειτα για την απόφασή του να ενσωματώσει τους Hachd (σιίτικη πολιτοφυλακή που πολέμησε την ΙSIS) στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού και τέλος για το άνοιγμα του στρατηγικής σημασίας συνοριοφυλάκιου Qaëm-Abou Kamal (με Συρία-που είναι στο δρόμο του μεταξιού) που αποφασίστηκε ακριβώς μετά την επίσκεψη στο Πεκίνο». Η ιρανική τηλεόραση αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις δολοφονίας που στόχευσαν διοικητέs της Hachd al-Chaabi και κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης τις διαπραγματεύσεις Βαγδάτης με Ρωσία και την επιθυμία της να εξοπλιστεί με αντιαεροπορικά DCA ανεξάρτητα από τις θέσεις της διοίκησης USΑ. Η πολιτική του Mahdi φοβίζει τις ΗΠΑ που βλέπουν σε αυτή την προοπτική μιας ολοκληρωτικής μετάβασης -ανατροπής στο Irak, δεύτερης χώρας παραγωγού του OPEP.

Λίβανος

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο ΓΓ της Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah χαρακτήρισε την κατάσταση στο Λίβανο μετά από 9 μέρες λαϊκών διαδηλώσεων « ευαίσθητη ως απειλητική ».

Αυτό το λαικό κίνημα ξεκίνησε «αυθόρμητο και δίκαιο»,όπως είπε ο ΓΓ της Hezbollah αλλά προειδοποίησε πως τα « τ΄άτομα που κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τον πόνο τους και να καταγγείλουν τη διαφθορά και τους διεφθαρμένους έκαναν να υπάρξουν απειλές που στοχεύουν τη χώρα και υπό αυτό το νόημα ο Λίβανος έγινε στόχος τοπικός και διεθνής μέσω αυτού του κινήματος ».

Υπογράμμισε ότι «αυτό το κίνημα δεν είναι πλέον αυθόρμητο , ”καπελώθηκε” από κόμματα γνωστά για τη συμμαχία τους με κάποιες πρεσβείες και χώρες , αυτό το κίνημα πέρασε σε μεγάλο μέρος του υπό την διοίκησή τους, αυτό απολαμβάνει ύποπτης ξένης χρηματοδότησης κι επομένως ζητώ από τους επικεφαλείς αυτού του κινήματος που το διευθύνουν σε κάποιες συγκεντρώσεις να εξηγήσουν στ΄άτομα από ποιες πρεσβείες προέρχεται αυτή η χρηματοδότηση ή από ποιον διεφθαρμένο πλούσιο ώστε να μπορούν αυτά να αξιολογήσουν αν μια τέτοια χρηματοδότηση εγγυάται το συμφέρον τους κι αυτό της χώρας τους. »

Και συνέχισε: « τα ίδια τα αιτήματα δεν είναι πια οικονομικά ή κοινωνικά ,μιλούν γι ανατροπή του καθεστώτος , για ποιο καθεστώς μιλούν; O Λίβανος δεν έχει καθεστώς , αυτός είναι ομολογιακός *, αν με τον όρο καθεστώς στοχεύουν τον ομολογιακό χαρακτήρα, τέλεια ! Γιατί είμαστε οι πρώτοι που ζητούν το τέλος του ομολογιακού!!  .. κάποιοι έφτασαν μέχρι να ζητήσουν μια σύσκεψη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να υπαχθεί ο Λίβανος στο κεφ.7 του ΟΗΕ ».

« Το χειρότερο, πως εξηγείτε ότι η σιονιοστική οντότητα ,επιτρέπει σε τ. πράκτορες Λιβανέζους να διαδηλώνουν στα λιβανεζο-παλαιστινιακά σύνορα σε αλληλεγγύη με το κίνημα;! »,αναρωτήθηκε.

Πρόσθεσε: «το συνταγματικό κενό επιφέρει το χάος κι ακόμη χειρότερα απειλεί το Λίβανο με εμφύλιο πόλεμο κι αυτές τις μέρες ανησυχητικά σημάδια μας θύμισαν αυτή την περίοδο όπως τα οδοφράγματα που ύποπτα στοιχεία επιβάλουν στ΄άτομα που κυκλοφορούν με τα οχήματά τους ζητώντας τους την κάρτα ταυτότητάς τους ».

Ο Sayyed Hassan Nasrallah κάλεσε « το κοινό της Hezbollah ν΄αποσυρθεί από όλες τι πλατείες και να μην αναμειχθεί στο κίνημα μέχρι το τελευταίο να μπορέσει να ορίσει αρχηγούς που να τους αντιπροσωπεύει για να συζητήσει τα αιτήματα του μεταρρύθμισης με Πρόεδρο Δημοκρατίας…. ». al manar 26/10/19

Tην ίδια στιγμή οι ΗΠΑ επαναεισήγαγαν τουλάχιστον 13 στρατιωτικά οχήματα στ΄Ανατολικά τoυ Ευφράτη αφού δήλωσαν πως θα υπεραμυνθούν των πετρελαικών πεδίων που έχουν περάσει στην κατοχή τους στη Β Συρία.

ΦΗΜΕΣ

Υπάρχουν τρομερές φήμες αυτές τις μέρες στη Συρία για γεγονότα που έρχονται στη Μ Ανατολή..…Η περιοχή έχει μεταβληθεί σε καμίνι εξελίξεων αυτό θα ενταθεί με Ρωσία-ΗΠΑ να δοκιμάζουν τις περιφερειακές δυνάμεις τους για σφαίρες επιρροής..Το παλιό αντιστέκεται στο νέο που έρχεται ….αλλά η αλλαγή έχει δρομολογηθεί ένας νέος κόσμος αναδύεται ….

Η Ελλάδα είναι με την πλευρά των ηττημένων στους οποίους ως Ηρωδιάδα πρόσφερε ως και την Κεφαλή της Εκκλησίας…….ΟΥΑΙ Κι αυτή η λανθασμένη στρατηγική επιλογή οδηγεί σε νέες απώλειες σε εθνικό επίπεδο και ιστορική ήττα …..

*confessionnalisme: είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης που αποδίδει de jure την πολιτική εξουσία μ΄έναν τρόπο αναλογικό μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων. Πρόεδρος χριστιανός, Πρωθυπουργός σουνίτης, Πρόεδρος Βουλής σιίτης.

Η γεωγραφία του Λεβάντε ολοσχερώς τροποποιήθηκε. Χωρίς τράπεζες, χωρίς δρόμους, χωρίς αεροδρόμιο ο Λίβανος. Η εκρηκτική οικονομική κρίση στο Λίβανο σε αριθμούς, οι ανισότητες…..

dimpenews.com