ΓΕΝΝΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα συνδεθεί με τη Λατάκια της Συρίας. Στη Δαμασκό συνάντηση Ελλήνων και Σύριων θεσμικών οικονομικών παραγόντων. BINTEO ΦΩΤΟ

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 4.jpg

Στο Εμπορικό Επιμελητήριο Δαμασκού το διοικητικό του συμβούλιο μ΄ επικεφαλής τον κ.Ghassan Qalaa, συζήτησε με μια αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελλήνων Επιχειρηματιών μ’ επικεφαλή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης και Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος κ. Ιωάννη Μανδρίνο* τρόπους ενίσχυσης της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Μανδρίνος τόνισε ότι η χώρα μας είναι φιλική προς τη Συρία και έχει ισχυρούς δεσμούς με τους Σύριους επιχειρηματίες, επισημαίνοντας τη σημασία της επίσκεψης για την προώθηση και την ανάπτυξη έργων με θετικό αντίκτυπο στις δύο χώρες. Συζητήθηκε το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πριν από 1,5 χρόνο προκειμένου ν’ αναπτυχθούν και να βελτιωθούν περεταίρω οι σχέσεις με τη Συριακή πλευρά.

Ο κ Μανδρινός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θ΄ανανήψουν με ταχείς ρυθμούς, κι αναφέρθηκε ειδικά στην προοπτική της δημιουργίας μιας ναυτιλιακής γραμμής από τη Συρία με μια από τις ελληνικές πόλεις και την επέκταση αυτής της γραμμής με άλλες πόλεις, και κυρίως με κάποιες που είναι κοντά στη Ρωσία και στη Βόρεια Ευρώπη. Στο πλάνο είναι η σύνδεση κει με το νευραλγικό λιμάνι της Ταρτούς.

Από την πλευρά της η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή βούληση από τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί και τη δημιουργία γραφείου για τους Σύριους επιχειρηματίες στην Ελλάδα για ν΄αναδείξουν τις βιομηχανίες της Συρίας.

Ο κ. Ghassan Qalaa υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Συρία ως αποτέλεσμα μονομερών οικονομικών μέτρων που της επιβλήθηκαν, ελπίζοντας να παρακαμφθούν τα μέτρα αυτά και να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο πλευρών και ότι η Ελλάδα θα είναι μια πύλη της Συρίας στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται οι Σύριοι επιχειρηματίες εργάζονται και δεν υπάρχει έλλειψη αγαθών.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου ζήτησαν την ενεργοποίηση της ναυτιλιακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας (Θεσσαλονίκη) και Λατάκια, ενεργοποίηση γραμμών αεροπορικών μεταφορών με τη Δαμασκό, συμμετοχή σε τουριστικά έργα που προσφέρονται για επενδύσεις στη Συρία και συμβολή στην άρση των καταναγκαστικών οικονομικών μέτρων. Στην ελληνική αποστολή μετείχε και πανεπιστημιακός από το ΠΑΜΑΚ.

(SANA και λοιπές επίσημες σελίδες της συριακής κυβέρνησης.28/10/19)

UPDATE

*Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού & Ναυτιλίας, Ιωάννης Μανδρίνος, o Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και ο ΔρΜοlham Albetros ήταν παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου τον κ. Ghassan Qalaa  και τα λοιπά μέλη της Πανσυριακής Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων. Ο κ. Μανδρίνος μίλησε στην συριακή κρατική τηλεόραση στο δορυφορικό και στο SANA.

dimpenews.com