Οι εντυπώσεις Έλληνα Ακαδημαϊκού από το ταξίδι του στη Συρία……….ΒΙΝΤΕΟ

”Καθ’ οδόν στη Χομς, μια πόλη φάντασμα που προσπαθεί να ξαναγίνει πόλη, θυμήθηκα ένα σύνθημα από τις αντιπολεμικές πορείες στην αρχή του 21ου: “ο πόλεμος δεν είναι εικόνες στις ειδήσεις – στο δρόμο, στο δρόμο γεννιούνται οι συνειδήσεις” γράφει στο fb του εμφανώς σοκαρισμένος ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών (ΔΕΠΑΜΕΜ), Αναπληρωτής Καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης που επισκέφτηκε την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019 το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού και το Πανεπιστήμιο Al Baath στη Χομς στη Συρία.

Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Ακαδημαϊκού Δικτύου Παρευξείνιας Ζώνης και Ανατολικής Μεσογείου (Black Sea and Eastern Mediterranean Academic Network – BSEMAN)και της συμμετοχής του Αριστοτελείου στο Παγκόσμιο Δίκτυο ScholarsatRisk – SAR.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, διερευνήθηκε η δυνατότητα πιο ενεργής συμμετοχής στο Δίκτυο BSEMAN του Πανεπιστημίου AlBaath και η ένταξη στο ίδιο Δίκτυο του Πανεπιστημίου της Δαμασκού. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η σύναψη διμερών συμφωνιών για την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας και την αξιοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών και Καθηγητών.

Ο κ. Ζαρωτιάδης μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, επισκέφτηκε τη Διεύθυνση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον Κλάδο του Τουρισμού στη Συρία και συζήτησε τους τρόπους συνεργασίας και υποστήριξης, όπως, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη διακρατικής πρακτικής άσκησης, την παροχή εξειδικευμένων σεμιναρίων μέσα από τις δομές του ΑΠΘ, όπως το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), και τη μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας και βιβλιογραφίας από την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το Ακαδημαϊκό Δίκτυο Παρευξείνιας Ζώνης και Ανατολικής Μεσογείου (Black Sea and Eastern MediterraneanAcademicNetwork – BSEMAN) ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο με πρωτοβουλία του ΑΠΘ, ενώ το Παγκόσμιο Δίκτυο ScholarsatRisk – SARέχει ως σκοπό την υποστήριξη των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ανά τον κόσμο. (με πληροφορίες από dailythess)

Ο κ. Ζαρωτιάδης σε συνέντευξή του στο Δίον tv 4/11/19 μίλησε για κακή επιλογή της ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στο συριακό λαό και ότι ήρθε η ώρα να τερματιστεί για είναι η ώρα της ανοικοδόμησης της χώρας και χρειάζονται επενδύσεις.Ανέφερε ότι το ταξίδι του σκοπεύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού τύπου ανταλλαγών με τα εκεί πανεπιστήμια και την παροχή στήριξης εκπαιδευτικού υλικού σε Σύριους καθηγητές και φοιτητές και ενεργοποίηση υποστηρικτικών μεθόδων εξ αποστάσεων σεμιναριακής μορφής και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων δήλωσε πως επισκέφθηκε τόσο το Ελληνορθόδοξο πατριαρχείο στη Δαμασκό όσο και το συρορθόδοξο Ναό της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου στη Χομς ναό που έχει αποθησαυρίσει τμήμα του ιερού κειμηλίου και έχει ανεγερθεί σε χώρο προυπάρχοντος ναού από το 59 μ.Χ. Στις εντυπώσεις που αποκόμισε ανέφερε ότι οι σουνίτες φιλοκυβερνητικοί που τους συνόδευαν στους χριστιανικούς ναούς απέδιδαν όλο τον οφειλόμενο σεβασμό κι άναβαν ως και κερί.

Το Υπουργείο Τουρισμού της Συρίας στην επίσημη σελίδα του αναφέρει πως στο πλαίσιο της προώθησης και βελτίωσης των τουριστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Συρίας αναφορικά με την κατάρτιση και την αποκατάσταση τους ο κ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης Αναπληρωτής καθηγητής και κοσμήτορας του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ και ο κ. Ιωάννης Μανδρίνος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουρισμού και Ναυτιλίας
επισκέφθηκαν το “Κέντρο κατάρτισης ξενοδοχο-υπαλλήλων και τουριστικών επιχειρήσεων” στο Dummar στη Δαμασκό.

L’image contient peut-être : 13 personnes, personnes souriantes, personnes debout
L’image contient peut-être : 15 personnes, personnes souriantes, personnes debout et costume
L’image contient peut-être : 13 personnes, personnes souriantes, personnes debout et costume
L’image contient peut-être : 8 personnes, personnes souriantes
L’image contient peut-être : 20 personnes, personnes souriantes, personnes debout

dimpenews.com