ΕΚΤΑΚΤΟ: AOZ oριοθέτησαν Τουρκία-Λιβύη. Νέα δεδομένα στην Αν. Μεσόγειο.

H Toυρκία υπέγραψε με τη Λιβύη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ. Η υπογραφή του μνημονίου έγινε στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σαράτζ πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και η διεθνή κοινότητα και είναι επικeφαλή των GNA κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ των LNA. Η Τουρκία μπορεί ν’ αντλήσει το αέριο στο διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρουν τώρα τουρκικές πηγές. ”Για ιστορική συμφωνία που θέτει τέλος στην στην ελληνική κατοχή της Ανατολικής Μεσογείου” κάνει λόγο η Yeni Safak. Θα θέσει τέρμα στην παραβίαση των διεθνών κυριαρχικών δικαιωμάτων από Ελλάδα και Νότια Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα επί του θέματος” προσθέτει.

Ο δημοσιογράφος Mehmet Kancı επεσήμανε ότι η Τουρκία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε απειλή για τα συμφέροντά της ξεκινώντας από τα ανοικτά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον Kanci, ο νέος άξονας που σχηματίζεται μεταξύ της Τουρκίας Marmaris-Fethiye-Kaş και των Derna-Tobruk-Bordiyah της Λιβύης θα περιλαμβάνει μερικά ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης.

Εικόνα


H συμφωνία αυτή προβλέπει ότι οι περιοχές μεταξύ Τουρκίας και ακτών Λιβύης από τουρκικές ακτές Marmaris-Fethiye-Kas ως λιβυκές Derna-Tobrouk και Bordier συνυπάρχουν στην οριοθετηθείσα AOZ και κλειδώνεται ένας ευρύς θαλάσσιος διάδρομος ανατολικά Κρήτης και Ρόδου. Έτσι Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος κι Ισραήλ δεν θα μπορούν ν’ ασκήσουν στο μέλλον δραστηριότητες στην περιοχή συμβατά με το διεθνές δίκαιο χωρίς την εξουσιοδότηση των 2 χωρών Τουρκία, Λιβύης.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας κι όπως έχει σχεδιαστεί τέμνει τα σύνορα των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου κι απομονώνει την ελληνική ΑΟΖ από κάθε επαφή της με τις όμορες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου.

Στις 27/11 στην Κων/πολη υπογράφηκαν επίσης συμφωνίες στρατιωτικές κι ασφάλειας από Fayez el-Sarraj κι Erdogan.

Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες αλλά σύμφωνα με Άγκυρα είναι για την « ενίσχυση δεσμών των 2 στρατών ».

Η κυβέρνηση του Fayez el-Sarraj αναγνωρίζεται από ΕΕ/ΝΑΤΟ/ΟΗΕ, στηρίζεται έντονα από Ιταλία και που υποστηρίζεται από Αδελφούς Μουσουλμάνους και πολλές εξτρεμιστικές ισλαμιστικές τρομοκρατικές φράξιες ήδη υπέγραψε πολλές συμφωνίες με Τουρκία. Ο Khalifa Haftar, υποστηρίζεται από Γαλλία, Ην. Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο ενώ στο πλευρό του πολεμούν και πολλοί Ρώσοι μαχητές ”μισθοφόροι” (Wagner) σύμφωνα με δυτικά δημοσιεύματα.

Yποστηρίζεται πως ο καθένας ξέρει στη Ρωσία κι αλλού πως οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Λιβύη είναι ειδικές δυνάμεις που δεν έχουν όνομα.Η Ρωσία εδώ και χρόνια αναζητεί να εισέλθει στη Β Αφρική.Αναφέρεται πως ο Haftar στην επίσκεψή του στο ρωσικό αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Kouznetsov στις 11/1/19 έδωσε αυτήν υπόσχεση στους Ρώσους για μια βάση στη λιβυκή ακτή. Ένα ακόμη πεδίο ρωσοτουρκικής σύγκρουσης και μια ακόμη μάχη της Ρωσίας κατά της ηγεμονίας και επεμβάσεων της Δύσης στη Μ Ανατολή. …….

dimpenews.com