ΣΚΑΝΔΑΛΟ: O Φάγεζ αλ-Σάρατζ ελέγχει μόνο το 20% της Λιβύης ωστόσο η Ελλάδα υπακούοντας στα κελεύσματα ΟΗΕ,ΕΕ, ΝΑΤΟ τον αναγνώρισε ως νόμιμο κυβερνήτη και παγιδεύθηκε στη συμφωνία του με Τουρκία.

Η ΛΙΒΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Γ΄ΠΕΔΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕΤΑ ΣΥΡΙΑΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ

20191201_ypex_cairo

ΣΚΑΝΔΑΛΟ η Ελλάδα υποστηρίζει όπως και Τουρκία,ΟΗΕ,ΕΕ, ΝΑΤΟ μια ψευδοκυβέρνηση από τις 2 στη Λιβύη που ελέγχει μόλις το 20% της χώρας. Με αυτήν την GNA έκανε η Τουρκία τη συμφωνία για ΑΟΖ.Eίχαμε κάθε λόγο να μην την αναγνωρίσουμε. Ο Haftar ελέγχει περί το 80% της Λιβύης ενώ ο GNA περιορίστηκε στην Tripoli.

Όταν τα εθνικά συμφέροντα αντιβαίνουν αυτά του ΝΑΤΟ, ΕΕ τι συμβαίνει;Έχουμε μόνο ήττες στην εξωτερική πολιτική και όχι μόνο γιατί αντί να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον κάθε φορά και πάντοτε αυτό υποσκελίζεται από το συμφέρον των διεθνών Οργανισμών στους οποίους ανήκουμε και καλούμαστε να εφαρμόσουμε:μνημόνια για ΕΕ, Μακεδονικό για ΝΑΤΟ,εκκλησιαστικό(ουκρανικό) για ΗΠΑ, Λιβυκό για ΝΑΤΟ, ΕΕ,ΗΠΑ, συριακό ( τούρκικος επεκτατισμός) για ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ κλπ

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τρέχει και δεν φθάνει μετά την κίνηση ματ στην σκακιέρα της Α Μεσογείου από Τουρκία. Πήγε στην Αίγυπτο ασθμαίνοντας κατόπιν εορτής αφού η σύναψη μνημονίου στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και της μια από των 2 κυβερνήσεων στη Λιβύη δημιουργεί de facto προϋποθέσεις για χάραξη ΑΟΖ. ”Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.” Έπρεπε να είχες πάει πριν τα τετελεσμένα.…..αλλά πηγαίνατε και είχατε το νου σας πως θα πείσετε το Θεόδωρο Αλεξανδρείας να συρθεί στην αμερικάνικη ντιρεκτίβα για Αυτοκεφλία Ουκρανίας….

”Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.” Δεν έχεις κοινή θεώρηση στο πιο σημαντικό, η Ελλάδα στα σκέλια της Αμερικής, ΝΑΤΟ, ΕΕ αναγνωρίζει την ψευδοκυβέρνηση της Τρίπολης των Αδερφών Μουσουλμάνων του Τούρκου Sarraj ενώ η Αίγυπτος την κυβέρνηση του Κhalifa Haftar που ελέγχει κυρίως τη Βεγγάζη και την υποστηρίζει ως και με μαχητικά στην επίθεση να πάρει την Τρίπολη. Επομένως στο λιβυκό εμφύλιο είμαστε αντίπαλοι με την Αίγυπτο, απορώ από που προκύπτει η κοινή θεώρηση όταν λείπει η συναίνεση στο βασικότερο. Άλλωστε την ΑΟΖ με την Τουρκία την έκανε η GNA που αναγνωρίζει η Ελλάδα αντί της LNA του Χαφτάρ. Για μια ακόμη φορά βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας όπως και στο συριακό που η Ελλάδα στήριξε την συριακή αντιπολίτευση των τρομοκρατών πάσης φύσεως τουρκικών συμφερόντων κι ευνόησε τον τούρκικο επεκτατισμό στην Ανατολή.

”Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.” Ο Αιγύπτιος δεν τον αναγνωρίζει και καλώς δεν το νομιμοποιεί η Ελλάδα όμως νομιμοποιεί τη συμφωνία μόνον και μόνο επειδή αναγνωρίζει την GNA.Πρέπει να γίνει άρση της αναγνώρισης της τώρα..

”Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.”

Σας πρόλαβε η μια από τις 2 κυβερνήσεις Λιβύη……

Πάντως το θέμα έχει προσλάβει ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις καθώς σύμφωνα με αναλυτές ” η Λιβύη γίνεται το τρίτο θέατρο μετά την Ουκρανία και Συρία όπου η Washington διασταυρώνει το ξίφος της με Μόσχα σ΄έναν πόλεμο με πληρεξούσιο τύπου Ψυχρού Πολέμου.Μέχρι το τελευταίο week-end 2 μέλη της ΕΕ η Γαλλία που υποστηρίζει τον LNA και η Ιταλία τον GNA είχαν φτάσει στο σημείο να οδηγήσουν έναν πόλεμο στη Λιβύη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών κι αυτών αερίου στην Αφρική.”

Που πήγανε και μπλέχτηκαν;;;;; στο μάτι του κυκλώνα.

Ιταλία, Τουρκία και Κατάρ υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GΝΑ) στην Τρίπολη (που υποστηρίζεται και από Γερμανία και ΟΗΕ κι αναγνωρίζει κι η Ελλάδα), ενώ Γαλλία, Αίγυπτος,Ηνωμ. Αραβ. Εμιράτα, Σ Αραβία και Ρωσία υποστηρίζουν την LNA.

Η μάχη κατά των τρομοκρατικών ομάδων είναι ο κοινός στόχος δεδηλωμένος από όλους τους πρωταγωνιστές αλλά υπάρχουν και υπο-στόχοι –πετρέλαιο, αέριο Λιβύης (Γαλλία, Iταλία, Tουρκία και Ρωσία), πολιτικό Islam (Τουρκία,Κατάρ, Αίγυπτος, EΑΕμιρ), στρατιωτικές επιχειρήσεις oγαλλικές σε 5 χώρες του Sahel (Mauritanie, Mali, Niger, Burkina Faso και Tchad) που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς τη σταθεροποίηση της χώρας , το πρόβλημα των μεταναστεύσεων και γεωπολιτικά συμφέροντα (Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Ρωσία). Η στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην επιχείρηση του Haftar, που έκανε μεγάλα βήματα το τελευταίο διάστημα..Ο Haftar ελέγχει περί το 80% της Λιβύης ενώ ο GΝΑ περιορίστηκε στην Tripoli. Η Μόσχα (όπως το Κάιρο) βασίζεται στα άψογα διαπιστευτήρια του Haftar στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών ομάδων.

ΗΠΑ: Η πολιτική της Washington οδηγήθηκε από το σχέδιο που προσβλέπει να κάνει τη Λιβύη το Γ Διοικητήριο του Commandement των ΗΠΑ στην Αφρική, το ένα από τα 11 διοικητήρια του αμερικάνικου στρατού (που τώρα εδράζεται στη Stuttgart, στη Γερμανία).

NATO: H Λιβύη είναι η τέλεια πόρτα ώστε το ΝΑΤΟ να μπορεί να εισχωρεί στην αφρικανική ήπειρο.

Ρωσία: Αλλά μια κυβέρνηση Λιβύης στην Τρίπολη καλής θέλησης θα μπορούσε να επιτρέψει στο ρώσικο ναυτικό να έχει πρόσβαση στα λιμάνια της Σύρτης,Βεγγάζης στην Α Λιβύη στη Μεσόγειο. Αν η Ρωσία εγκατασταθεί στη Λιβύη (μετά τη Συρία), η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο θα επηρεαστεί. Η Ρωσία και η Λιβύη έχουν επίσης στενούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς από τη σοβιετική εποχή. H Ρωσία είχε βαριές απώλειες από την αλλαγή του καθεστώτος από το ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011.Η Μόσχα είχε δις dollars επενδύσεων στη χώρα υπό τον Mouammar Kadhafi. Καθώς οι σχέσεις πολιτικο στρατιωτικές Μόσχας Καΐρου εμβαθύνονται διαχωρίζεται από την αμερικανική πολιτική έναντι της Ρωσίας. Η Ουάσινγκτον θα έχει πρόβλημα στην απομόνωση της Ρωσίας στη Λιβύη. Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιούς είναι στην πραγματικότητα ο Haftar.

Ενδεικτική της ανησυχίας των ΗΠΑ είναι η δήλωση του David Schenker, Secrétaire adjoint au Département d’État για υποθέσεις στη Μ Ανατολή που είπε την Τρίτη απόWashington :

«η στρατιωτική ανάμειξη της Ρωσίας απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη. Τακτικές ρωσικές δυνάμεις και δυνάμεις Wagner αναπτύχθηκαν πολυάριθμες στο terrain κι με την υποστήριξη του LNA….« .( με πληροφορίες από reseauinternational).

dimpenews.com