Πως η Τουρκία συνέβαλε καταλυτικά στο Ολοκαύτωμα της Συρίας.

Η Συρία θα είχε γλιτώσει περισσότερο από οχτώ χρόνια πολέμου αν η Τουρκία δεν είχε παρέμβει στρατιωτικά και πολιτικά όταν οι αντι-κυβερνητικές διαμαρτυρίες της ”Αραβικής άνοιξης” ξέσπασαν τον Μάρτιο του 2011. Χωρίς την έγκαιρη ανάμειξη της Τουρκίας, η καταστολή της Δαμασκού θα είχε τερματίσει τις διαμαρτυρίες και η κυβέρνηση θα είχε αρχίσει τις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων .

Η Συρία θα είχε βγει από την περιπέτεια με περιορισμένο αριθμό θυμάτων, με ελάχιστες ζημιές, λίγους εσωτερικά εκτοπισμένους και λιγότερους πρόσφυγες. Η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία θα είχαν αποφύγει τις αρνητικές ανθρωπιστικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις του πολέμου αυτού.

Ενώ η Τουρκία δεν ήταν η μόνη εξωτερική δύναμη που παρεμβαίνει, ήταν η πρώτη, η πιο εξέχουσα και παρείχε πρόσβαση σε άλλους. Το αποτέλεσμα ήταν εμφύλιος πόλεμος και ευρύτερη διαμάχη δυνάμεων ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία, το Ιράν, Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου.

Καθώς το Ισλαμικό Κράτος επέκτεινε τη συμμετοχή του στη Συρία και καθιέρωσε την πρωτεύουσα του “χαλιφάτου” του στη Raqqa, οι ενισχύσεις, τα κεφάλαια και οι προμήθειες εισρέουν στην περιοχή από την Τουρκία…
Η συμμετοχή της Τουρκίας στη διακυβέρνηση της Συρίας ξεκίνησε το 2009, όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίεσε τον Συριακό ομόλογό του, Μπασάρ αλ-Ασαντ, να υιοθετήσει πολυκομματική δημοκρατία. Ο στόχος του Ερντογάν ήταν να σταματήσει η απαγόρευση των εμπνευσμένων από την πίστη κομμάτων, ιδίως της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμμάχου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Ο Άσαντ αρνήθηκε.

Η παρέμβαση του Ergodan ξεκίνησε τον Μάιο του 2011, δύο μήνες μετά την έκρηξη των διαδηλώσεων στη Συρία. Συγκάλεσε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη συριακών ομάδων αντιπολίτευσης για να συζητήσουν πώς να πραγματοποιήσουν αλλαγές καθεστώτος. Τον Ιούλιο, η Τουρκία άρχισε να στρατολογεί αυτομολούντες στρατιώτες του συριακού στρατού για το Συριακό Ελεύθερο Στρατό (FSA) με σκοπό να χρησιμοποιήσει τη δύναμη για να ανατρέψει τον Άσαντ, ο οποίος, σύμφωνα με την Άγκυρα, «θα πέσει μέσα σε εβδομάδες».

Τον Αύγουστο, η Άγκυρα δημιούργησε το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο με έδρα την Κωνσταντινούπολη, μια ομάδα ”αντιπολίτευσης” όπου κυριαρχούσε στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και απαρτιζόταν από ”αυτοεξόριστους” που προσδοκούσαν να πετύχουν ν΄ανατρέψουν τον ‘Ασαντ. Αυτά τα σχήματα από ευρωπαικό χώρο στηρίχθηκαν από την αρχή πολύ ενεργά κι από την αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία.
Τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στη Συρία για την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων. “Πιστεύω ότι ο λαός της Συρίας θα πετύχει στην ένδοξη αντίσταση του”, δήλωσε ο Υποκινητής.

Οι τουρκικές εκπαιδευμένες και ένοπλες παρατάξεις FSA συγκρούστηκαν με τον τακτικό στρατό της Συρίας και κατέλαβαν τον έλεγχο πολλών πόλεων γύρω από τη Δαμασκό και τα προάστιά της. Η Τουρκία συγκέντρωσε επίσης χιλιάδες ξένους τζιχαντιστές στη Συρία.Μια φράξια προσλήφθηκε από την Jabhat al-Nusra της Αλ Κάιντα, που εισήλθε στη Συρία από το Ιράκ το 2012, ενώ το 80% εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος ( Isis), που ιδρύθηκε το 2013 και άλλες ομάδες τζιχάντ.

Καθώς το Ισλαμικό Κράτος επέκτεινε τη δράση του στη Συρία και καθιέρωσε την πρωτεύουσα του “χαλιφάτου” του στη Raqqa, οι ενισχύσεις, τα κονδύλια και οι προμήθειες έρεαν στην περιοχή από την Τουρκία. Τα εργοστάσιο από το Χαλέπι και το πετρέλαιο ως και συριακά χωράφια πουλήθηκαν στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη άρχισαν να απομακρύνονται από το «χαλιφάτο» μόνο το 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος σάρωσε το δυτικό Ιράκ, κατέλαβε τη Μοσούλη και ίδρυσε μια διασυνοριακή οντότητα που προσέλκυσε χιλιάδες εθελοντές τζιχάντ και τις οικογένειές τους. Μέχρι τότε, οι δυτικές δυνάμεις δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν τις θυγατρικές της Αλ Κάιντα να αναλάβουν προσπάθειες για την εξάλειψη του Assad, επειδή η απομάκρυνσή του ήταν ο κύριος στόχος τους.

Άλλοι στόχοι
Η Τουρκία είχε και άλλους στόχους
. Η παρατεινόμενη αναταραχή επέτρεψε στην Άγκυρα να επιτύχει εδαφικές φιλοδοξίες στη Συρία, μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ Αυγούστου 2016 και Μαρτίου 2017 ο τουρκικός στρατός και οι συριακές του πολιτοφυλακές ενεπλάκησαν σιγά σιγά στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και κατέλαβαν στρατηγικές συνοριακές πόλεις στη βόρεια κεντρική Συρία. Η Τουρκία χρησιμοποίησε επίσης την αντι-ISIS εκστρατεία ως κάλυψη για να επιτεθεί σε Κούρδους που υποστηρίζονται από την Αμερική και αγωνίζονται κατά τζιχάντ.

Στις αρχές του 2018, η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε την περιοχή της Αφρίνης με πλειοψηφία Κούρδων της Συρίας. Μετά από συμφωνία με τη Ρωσία για την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός με την αλ-Κάιντα της Συρίας που διεξήχθη στην επαρχία Idlib, η Τουρκία δημιούργησε 12 μεγάλες στρατιωτικές βάσεις για να αποτρέψει μια επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Αυτό το φθινόπωρο, η Άγκυρα καταλαμβάνει μια λωρίδα μήκους 120χλμ., βάθους 30χλμ., στη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία.

Η εξωτερική παρέμβαση είχε σοβαρές ανεπιθύμητες συνέπειες. Κάπου 370.000 Σύριοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, έξι εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και έξι εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας. Οι εχθροί του Assad δεν κατάφεραν να τον αποβάλουν, και ο συριακός στρατός και οι Ρώσοι και φιλοϊρανοί σύμμαχοί του ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας από τους ”αντάρτες”.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν εδραιωθεί στη Συρία και έχουν ενισχύσει την επιρροή τους στην περιοχή. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει καταστροφή σε μεγάλες περιοχές της χώρας και εξαπλώθηκε στο Ιράκ και στο Λίβανο.

Η Τουρκία θέλει τώρα να απαλλαγεί από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που επιβαρύνουν την δύσκολη οικονομία της χώρας και δεν είναι δημοφιλείς στους Τούρκους.

Η Τουρκία προτίθεται να εγκαταστήσει πρόσφυγες σε περιοχές που καταλαμβάνει στη βόρεια Συρία, αλλά αυτό συνεπάγεται την εθνοκάθαρση των τοπικών Κούρδων. Οι ένοπλοι Κούρδοι αντιστέκονται στον εκτοπισμό ενώ η συριακή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ανακτήσει το σύνολο της Συριακής επικράτειας.

Κατά τη διάρκεια του 2014-15, δεκάδες χιλιάδες συριακοί πρόσφυγες ταξίδευαν μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, δημιουργώντας φόβο για τους μετανάστες και ενισχύοντας τα αντιμονοπωλιακά κόμματα. Ο Ergodan εκβιάζει την ΕΕ για την παροχή 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία για τη στέγαση προσφύγων σε στρατόπεδα και για την αποτροπή της μετάβασης τους στην Ευρώπη.

Ισχυρίζεται ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσφυγες και απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με αυτούς εάν δεν γίνει δεκτή η προσφορά του. Περισσότεροι από 70.000 γυναίκες και παιδιά ΙSIS και 12.000 ύποπτοι ”μαχητές”, 4.000 από ξένοι κρατούνται στη βόρεια Συρία από Κούρδους που υποστηρίζονται από την Αμερική και είναι υπό Τουρκική επίθεση. Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του.

dimpenews.com