Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη αφού η Τουρκία εξασφάλισε το ψευδο-νομικό πλαίσιο που θα την στηρίξει.Όπως για εισβολή σε Συρία επικαλέστηκε Συμφωνία Αδάνων, για Κύπρο Συμφωνία Ζυρίχης έτσι και για Μεσόγειο πήρε αυτό που ήθελε Συμφωνία με Λιβύη. Δεν πήρε τη Συμφωνία για να την κρατήσει στο συρτάρι…

Image

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη κι αυτό γιατί όσο κι αν η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ενός δυσμενούς νομικού τετελεσμένου μεταξύ 2 συμβαλλόμενων κρατικών οντοτήτων που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ η πραγματικότητα είναι άλλη. Η Τουρκία πέτυχε αυτό που ήθελε. Τι ήταν αυτό;; Ένα ψευδονομικό έρεισμα για να δεσμεύσει κι άλλες περιοχές στην Αν Μεσόγειο και ν΄αλωνίζει κατά το δοκούν.

Αυτό είναι αναπαλλοτρίωτο κεκτημένο όσο κι αν διαφωνούμε μονομερώς όσο κι αν τυγχάνουμε της φραστικής συμπάθειας ως προς αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέσβη ΗΠΑ, Μακρόν κλπ. Οι Συνθήκες όποιες κι αν είναι αυτές ανατρέπονται ή επικυρώνονται σε αρμόδια θεσμικά διεθνή όργανα που και πάλι αν αυτά γνωμοδοτούσαν υπέρ μας τίποτα απολύτως δεν μας εξασφαλίζει, το αντίθετο μάλιστα, πως η Τουρκία θα σέβονταν αυτές τις αποφάσεις αφού κατά την πάγια τακτική της αγνοεί ψηφίσματα/ αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας…

Η Τουρκία οπότε πήρε αυτό που ήθελε ένα έρεισμα νομικό που θα είναι το πλαίσιο για την περαιτέρω δράση της και το ερώτημα είναι αν η ελληνική πλευρά μπλοφάρει όταν λέει ότι θα την σταματήσει ή το εννοεί. Η Τουρκία δεν εξασφάλισε αυτή τη Συμφωνία για να την καταχωνιάσει στο συρτάρι της.

Image
που είναι το Καστελόριζο:;;;

Την Τουρκία δεν θα την αναχαιτίσουν οι δηλώσεις συμπαράστασης των 27 ή των 150 αλλά μόνο ένα αρραγές στρατιωτικό μέτωπο πραγματικής Συμμαχίας. Αλλά αν υπήρχε η πρόθεση των Συμμάχων να το πραγματοποιήσουν τότε επ΄ουδενί λόγο η Τουρκία δεν θα έιχε φτάσει σε αυτή την ”επιτυχία”. Το πιθανότερο είναι η ύπαρξη μυστικής ατζέντας των μεγάλων που την ευνοεί. Αισθάνεται η Τουρκία ότι έχει την υπόγεια στήριξή τους το ξέρει γι αυτό προελαύνει…. Η διπλωματία σήεμρα όπως ασκείται είναι για μιντιακή κατανάλωση και μόνο. Ας είμαστε πραγματιστές έστω την ύστατη στιγμή η Τουρκία θα επιχειρήσει να εφαρμόσει τα κεκτημένα της που απορρέουν από αυτήν την ψευδο-Συμφωνία. Άλλωστε αυτή είναι η τακτική της ως προς τον επεκτατισμό της..

Αξίζει να τονιστεί ότι τόσο στην τελευταία εισβολή της στη Συρία και κατοχή τμήματος της χώρας όσο και στον Αττίλα στην Κύπρο χρησιμοποίησε επικαλέστηκε Συνθήκες.

Ως προς την εισβολή της στη Συρία επικαλέστηκε τη Συμφωνία Αδάνων του 1998 που επέτρεπε στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει βία κατά του ΡΚΚ εντός της Συρίας αν η συριακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Και στην εισβολή στην Κύπρο η Τουρκία επικαλέστηκε τη Συμφωνία της Ζυρίχης 1959 μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων Βρετανίας, Ελλάδας,Τουρκίας με τη συμμετοχή και κυπριακής αντιπροσωπείας υπό τον Μακάριο. Επικαλέστηκε τις “υποχρεώσεις της” που απέρρεαν από τη Συμφωνία αυτή ως εγγυήτρια δύναμη δήθεν για να αποκαταστήσει την τάξη, η οποία όντως είχε διαταραχθεί από το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με αναλυτή αυτά τα θαλάσσια σύνορα θα δώσουν στην Τουρκία πρόσβαση σε φυσικούς πόρους αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν δεν επιλυθεί, αυτό θα κλιμακωθεί σε έναν πόλεμο με την Τουρκία έναντι της Ελλάδας αναφέρει.

Τραγικές οι ευθύνες της Αθήνας που ως προχθές αναγνώριζε τον Δήμαρχο της Τρίπολης-γιατί μόνο αυτήν ελέγχει ο Σαζάρ-ως Πρόεδρο Λιβύης.

Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη, στο πλαίσιο της πρόσφατης διμερούς συμφωνίας.

ΥΓ. Ο πάνω χάρτης δείχνει τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μετά από την τουρκική-λιβυκή συμφωνία και ο άλλος χάρτης δείχνει τα σύνορα των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με βάση τη συμφωνία της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (Κύπρου;;)

dimpenews.com