Ραγδαίες οι εξελίξεις-ένα βήμα πριν τη σύγκρουση Τουρκία Αίγυπτος στη Λιβύη: νέα συνάντηση Erdogan και al-Sarraj. Μάλλον θ΄αποσταλεί τουρκικός στρατός στη Λιβύη. Ο Al-Sissi απαντά κι εμείς αν θέλαμε στέλναμε στρατό.

Image

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Αν Μεσόγειο και ειδικά στο Λιβυκό.Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε την Κυριακή και νέο meeting με τον επικεφαλή της Government of National Accord (GNA). 

Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση μεταξύ των έλαβε χώρα στο πολυδαίδαλο Dolmabahce Palace στην Κων/πολη μεταδίδει το anadolu.To πρακτορείο υπενθυμίζει με νόημα ότι ο Ερντογάν υποσχέθηκε πρόσφατα να στείλει στρατό στη Λιβύη. Η θέση του Fayez al-Sarraj είναι επισφαλής καθώς οι ταξιαρχίες του Χαφτάρ μπήκαν στην Τρίπολη κι ελέγχουν ήδη κάποιες συνοικίες.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου AbdulFattah Al-Sissi δήλωσε ότι αν ήθελε η Αίγυπτος να μπει στη Λιβύη θα το είχε κάνει απαντώντας έμμεσα στις προθέσεις Τουρκίας και δηλώνοντας ουσιαστικά αποφασισμένος να συγκρουστεί με το τουρκικό στράτευμα επί του γειτονικού λιβυκού εδάφους. Ο Σίσι τόνισε πως ”η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου σχετίζεται με την κατάσταση στην Λιβύη και αναρωτήθηκε γιατί η λιβυκή κυβέρνηση δεν μπορεί να δράσει ελέυθερα γιατί ο GNA είναι ένας όμηρος των πολιτοφυλακών στην Τρίπολη. Οι εξτρεμιστικές και εγκληματικές πολιτοφυλακές στην Τρίπολη ελέγχουν κάθε της κίνηση.”

Ερντογάν και Σαζάρ συζήτησαν την εφαρμογή των μνημονίων συμφωνίας για θάλασσα κι ασφάλεια…Το GNA σ΄ανακοινωθέν αναφέρει πως ο Ερντογάν δέχθηκε τον al-Sarraj και μίλησαν για την “εξέλιξη κατάστασης στη Λιβύη και τις προοπτικές ασφάλειας κι οικονομικής συνεργασίας των 2 φιλικών χωρών”.

Ο Al-Sarraj δήλωσε πριν τη συνάντηση πως εκτιμά τη στάση της Τουρκίας κατά της επίθεσης στην Τρίπολη και τη θέλησή της ν΄αποκαταστήσει την σταθερότητα στη Λιβύη.

Ο Erdogan ανανέωσε “την υποστήριξη χώρας του στην GNA εκθειάζοντας τις θυσίες του λιβυκού λαού για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας και του πολιτισμού του κράτους”.

Tην ίδια ώρα οι ΗΠΑ επιχειρούν να διεμβολίσουν το στρατόπεδο Χαφτάρ που άλλωστε υπήρξε για ένα διάστημα άνθρωπός τους. Ο πρόεδρος της Βουλής Λιβύης ο Ageela Saleh είπε στο Asharq Al-Awsat: στηρίζουμε μια πολιτική λύση αλλά μετά την απελευθέρωση της Τρίπολης. Ο Saleh επιβεβαίωσε πως δέχθηκε μια πρόσκληση για να επισκεφθεί την Washington.

Οπότε στη Λιβύη κύριοι πρωταγωνιστές είναι Κατάρ,Τουρκία από τη μια που όμως παίζει και για ΝΑΤΟ/ΗΠΑ κι από την άλλη Ρωσία, Αίγυπτος που όμως κι αυτή η τελευταία έχει γερούς γεωστρατηγικούς δεσμούς με Αμερικανούς…Οι ΗΠΑ παίζουν διπλό παιχνίδι μέσω πληρεξουσίων τους Διεθνών Οργανισμών και συμμάχων τους κρατών.

dimpenews.com