Οδηγούμαστε σ έναν “συναινετικό” πόλεμο.Αφού και οι 2 πλευρές έχουν ορίσει ως “ραντεβού θανάτου” τον τόπο, τον χρόνο…

Φαίνεται να οδηγούμαστε σε έναν συναινετικό πόλεμο.Αφού και οι 2 πλευρές έχουν ορίσει ως ραντεβού θανάτου τον τόπο, τον χρόνο… Η τουρκο-GNA συμφωνία είναι το α΄βήμα υλοποίησης του δόγματος Γαλάζια Πατρίδα. Αν η ελληνική πλευρά αντιπαρατεθεί στη γραμμή των γεωτρήσεων Καστελόριζο-Κρήτη τότε η Τουρκία θα λάβει την αφορμή για γενίκευση και θα χτυπήσει πιο ψηλά στο Αιγαίο. Κι επειδή η Κρήτη είναι μαξιμαλιστικός στόχος θα συμβιβαστεί π.χ και με μια Μυτιλήνη που θα προσαρτήσει σε μια κίνηση καρικατούρα της ρωσικής Κριμαίας..

Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις της και δημιουργεί συνεχώς νέα δεδομένα στην Α Μεσόγειο.

 • Σε μια κίνηση περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της Κύπρου η Τουρκία μετέτρεψε το αεροδρόμιο Λευκονοίκου στα κατεχόμενα, σε βάση για τουρκικά drones,ενώ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η βρετανική Guardian το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έφθασε από Τουρκία στην εν λόγω βάση ήταν οπλισμένο.
 • ο Ερντογάν στη τηλεοπτική του συνέντευξη στο A Haber, μίλησε για την τουρκολιβυκή συμφωνία που είναι
 • «η αντιστροφή της συνθήκης των Σεβρών» και «προστατεύει τα δικαιώματα των 2 χωρών».
 • Προανήγγειλε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά σε Καστελόριζο και Κρήτη: «Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις»  ενώ σε μια γιγαντοοθόνη προβάλλονταν ο χάρτης με τα θαλάσσια όρια της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και ο Ερτνογάν έδειχνε την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου.
 • Αν η ελληνική πλευρά επιλέξει ν΄αντιπαρατεθεί σε αυτή την γραμμή τότε η Τουρκία είναι πιθανόν να λάβει την αφορμή για να γενικεύσει το μέτωπο και να χτυπήσει πιο ψηλά στο Αιγαίο σε νησιά που ήδη έχει μαρκάρει στους χάρτες που εκδίδει τελευταία. Κι επειδή η Κρήτη είναι μαξιμαλιστικός στόχος φαίνεται να συμβιβάζεται π.χ και με μια Μυτιλήνη. Την οποία θα φροντίσει να προσαρτήσει ενδεχομένως άμεσα σε μια κίνηση καρικατούρα της ρωσικής Κριμαίας.Θα είναι ένα νησί, περισσότερα;;;;.Όσο για την τύχη της Κύπρου αυτή είναι αφημένη στα χέρια του Θεού καθώς ο διπλός ρόλος της ιταλικής φρεγάτας (ΝΑΤΟ) και το φιάσκο του ισραηλινού ερευνητικού στην Κυπριακή ΑΟΖ διαλύουν και τις τελευταίες αυταπάτες περί ενεργών συμμάχων… ….
 • Απηύθυνε κάλεσμα σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Α Μεσόγειο.
 • Ο  Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την GNA της Λιβύης.

Η τουρκική προκλητικότητα επεκτατισμός μέρος της οποίας είναι και η τουρκο-GNA συμφωνία αποτελεί υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», που καλύπτει τις θαλάσσιες περιοχές από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Ανατολική Μεσόγειο διά του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν αιφνιδιάζει, προαναγγέλει και προχωρά βήμα βήμα στις επιδιώξεις της καθώς δεν βρήκε καμιά αντίσταση από ελληνικής πλευράς ώσπου δημιούργησε τετελεσμένο. Στην Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα μιλούσαν για βερμπαλισμούς του Ερντογάν και λεονταρισμούς εκ μέρους του υποβαθμίζοντας την κλιμάκωση.Φροντίζει δε η όποια της κίνηση να έχει διπλωματική κάλυψη και να κοινοποιείται και στον ΟΗΕ….

 • Σ΄επίσκεψή του αρχές Σεπτέμβρη στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, ο Ερντογάν φωτογραφίζεται με φόντο χάρτη που γράφει «Γαλάζια πατρίδα έκταση 462.000 χιλιομέτρων». Στο χάρτη αυτόν περιλαμβάνεται το μισό Αιγαίο: οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο μέχρι και Αν της Κρήτης.

Στο παρελθόν και ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχαν αναφέρει πως η «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκία εκτείνεται σε 462.000 τετραγωνικά χλμ, 

 • Στο βιβλίο “Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης – ερωτήσεις και απαντήσεις”. του υποναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί αναφέρεται λεπτομερώς η θεωρία της “γαλάζιας πατρίδας” και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Αν Μεσόγειο. Ο Γιαϊτζί προαναγγέλει την τουρκολιβυκή συμφωνία ισχυριζόμενος ότι η ( ΑΟΖ) της Τουρκίας, που θα έπρεπε να κηρυχθεί άμεσα, τέμνεται με αυτή της Λιβύης. Είχε δημοσιεύσει χάρτη με τον οποίο αποκλείει το Καστελλόριζο και θεωρεί πως η περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, δημοσιεύεται ο χάρτης της “γαλάζιας πατρίδας”, με το Αιγαίο να διχοτομείται..

 • στις 13 Νοεμβρίου η ‘Αγκυρα, μέσω επιστολής που κατετέθη στον ΟΗΕ δια του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου κοινοποιεί τις αξιώσεις της για επέκταση των θαλάσσιων ζωνών της, ακόμα και δυτικά της Ρόδου, κι ανέδειξε την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο πιο υψηλό διπλωματικό επίπεδο.
γράφημα

Η ‘Αγκυρα είχε κάνει λόγο για δικαιώματα της Τουρκίας να έχει θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα και δυτικά του 28ου μεσημβρινού (ο οποίος βρίσκεται νότια της Ρόδου), πρακτικά ελαχιστοποιεί όποια επήρεια έχουν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, υπονοώντας ευθαρσώς ότι επιζητεί την οριοθέτηση με κύριο συμβαλλόμενο τη Λιβύη. (σε αυτήν περιλαμβάνεται η μισή Ρόδος και το Καστελλόριζο με το νησιωτικό σύμπλεγμά των Ρω και Στρογγύλη).

 • Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας συχνά επανέλαβε 2017/2018, ότι πρέπει η Τουρκία να καταλάβει 18 ελληνικά νησιά κι αυτά θα γίνουν το 2019: «Όπως ο Ετζεβίτ πήρε την Κύπρο εγώ θα πάω και θα πάρω τα νησιά που έχει υπό την κατοχή της Ελλάδα», δήλωσε ξανά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου….

Παράλληλα η Τουρκία προτίθεται να δημιουργήσει 1 στρατιωτική βάση στη Λιβύη όπως αυτή που έχει στο Κατάρ κι άρχισε ήδη τη μεταφορά δυνάμεων και υλικού. Οι ειδικές δυνάμεις της ήδη επιχειρούν στα μέτωπα της Λιβύης.

dimpenews.com

2 thoughts on “Οδηγούμαστε σ έναν “συναινετικό” πόλεμο.Αφού και οι 2 πλευρές έχουν ορίσει ως “ραντεβού θανάτου” τον τόπο, τον χρόνο…

Comments are closed.