Το ελληνικό ερευνητικό πλοίο βρετανικής εταιρείας που ήταν 7 ώρες στο πετρελαϊκό «bloc 9» Λιβάνου δούλευε για Ισραήλ. Συνοδευόταν από βρετανικό ελικόπτερο.Ο Λίβανος έτοιμος να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα. Hezbollah:βυθίστε το…

مارينا ترافيك: سفينة حفر تعود ملكيتها إلى شركة بريطانية متوقفة منذ ساعات قبالة الناقورة قرب "البلوك 9"

Κινητικότητα στον Λίβανο και σήμερα για το ελληνικό ερευνητικό πλοίο που για λογαριασμό βρετανικής εταιρείας που ενεργεί για Ισραήλ αποπειράθηκε να ξεκινήσει γεώτρηση σε θαλάσσιο οικόπεδο των χωρικών υδάτων Λιβάνου που διεκδικεί το Ισραήλ. Την σκυτάλη πήραν ο Υπ. Άμυνας Λιβάνου, η Hezbollah ενώ ο Λίβανος προτίθεται να θέσει το θέμα ως και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το site «MarineTraffic» που ειδικεύεται στην κίνηση των πλοίων δήλωσε ότι ένα πλοίο γεώτρησης που ανήκε σε μια βρετανική εταιρεία παρέμεινε για 7 ώρες στ΄ανοιχτά της Naqoura πλησίον του «bloc 9» του θαλάσσιου οικόπεδου Λιβάνου στα 42 ναυτικά μίλια δυτικά της Naqoura στο Νότο Λιβάνου.alnour,alahednews….19/12/19

Ο υπουργός Άμυνας Elias Bou Saab τόνισε κατά τη συνάντησή του με τον Διοικητή Δυνάμεων της UNIFILτων Ηνωμένων Εθνών στον στρατηγό Stefano Del Cole  (United Nations Interim Force in Lebanon) τη θέση του Λιβάνου σχετικά με την αναγκαιότητα διερεύνησης των λόγων της παραβίασης του ερευνητικού για πετρέλαιο ελληνικού πλοίου των χωρικών υδάτων του Λιβάνου και ότι δεν πρέπει να επαναλάβει τέτοιες παραβιάσεις.Αντίστοιχη κίνηση έκανε κι ο Πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun που την Τρίτη είχε συνάντηση με τον διοικητή της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) στρατηγό Stefano Del Cole, και του ζήτησε να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους ένα ελληνικό εξερευνητικό πετρελαίου πλοίο που επιχειρούσε για τον Ισραηλινό στρατό παραβίασε για 7 ώρες τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου. 

Αφού το ελληνικό πλοίο βρετανικής εταιρείας σταμάτησε για 7 ώρες σε μια αποστολή γεώτρησης και το βρετανικό ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών πέταξε πάνω από την οικονομική ζώνη στο Block 9 της περιοχής Naqoura, ο Λίβανος επιφυλάσσεται να υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδίσει το πλοίο αυτό να προβεί σε γεώτρηση για λογαριασμό του Ισραήλ στο θαλάσσσιο οικόπεδο 9 των χωρικών του υδάτων.


O Andrea Tenenti, εκπρόσωπος τύπου του UNIFIL δήλωσε πως το βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που πέταξε πάνω από τα λιβανέζικα χωρικά ύδατα ανήκει στη δύναμή του.Aυτός θέλησε να δικαιολογήσει τη δράση των βρετανικών δυνάμεων έννατι των διαμαρτυριών που εξέφρασε ο Λίβανος.

«Αυτό το ελικόπτερο είναι βρετανικής κατασκευής αλλά ο πιλότος ήταν ένας Βραζιλιάνος που επιτελούσε αποστολή ρουτίνας στην al-Naqoura.Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις εξερευνήσεις στο πετρελαϊκό οικόπεδο/bloc 9. Προσγειώθηκε στη βάση μας την αεροπορική σε αυτή την περιοχή  »,διευκρίνισε ο Andrea Tenenti στο Al-Mayadeen. 

« Ένα βρετανικό ελικόπτερο εισήλθε στον εναέριο Λιβάνου για να επιτελέσει μια αναγνωριστική αποστολή πάνω από τα τα puits αερίου και του bloc 9. Προσγειώθηκε τελικά σε μια βάση της UNIFIL », ανακοίνωσε η βάση παρατηρητηρίου πτήσεων στη Δ Ασία και Μεσόγειο μετέφερε το An-Nashrah.

Το πετρελαϊκό bloc 9 είναι μια από τις ζώνες των οποίων η κυριότητα αμφισβητείται από Λίβανο και Ισραήλ που θεωρούν ότι είναι την κυριαρχία τους. Η αμερικάνικη διαμεσολάβηση επ΄αυτού ως τώρα δεν απέδωσε.

”Σε περίπτωση επιμονής στη παράνομη αυτή γεώτρηση η Αντίσταση απαιτείται να καταστρέψει το πλοίο αυτό και αν χρειαστεί να χτυπήσει τις σιωνιστικές πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου από τη θάλασσα επειδή η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του σιωνιστικού εχθρού, κατανοεί μόνο από τη χρήση της δύναμης” αναφέρει κατά διαρροή η Hezbollah.
O ίδιος λογαριασμός υπενθυμίζει πως ”τα εσωτερικά δεν πρέπει να μας αποσπούν την προσοχή από τη βασική αποστολή της διατήρησης των συνόρων της χώρας μας από οποιαδήποτε παραβίαση, επιθετικότητα ή παράβαση, έτσι ώστε να παραμένουμε σ΄επαγρύπνιση στα σύνορα και στα λιβανέζικα χωρικά ύδατά μας.”

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ

Από όλα αυτά συνάγεται ότι η χώρα που βρίσκεται πίσω από την ένταση στην Α Μεσόγειο που διακαώς θέλει να εξορύξει και να προωθήσει αέριο του προς αγορές Ευρώπης είναι το Ισραήλ.Η κυπριακή Δημοκρατία δια του πληρεξούσιου βρετανικών συμφερόντων Προέδρου της δυστυχώς ακολούθησε αυτήν την επικίνδυνη ατραπό με χάραξη ΑΟΖ και αμυντικές συμφωνίες με Ισραήλ με την Ελλάδα να συμπορεύεται. Αποδέκτης της έντασης δεν είναι το Ισραήλ αλλά διακυβεύεται η ασφάλεια Κύπρου και νησιωτικής Ελλάδας αφού Ελλάδα Κύπρος λειτούργησαν για μια ακόμη φορά και πρωτίστως για αλλότρια συμφέροντα ως γέφυρες για το μεγαλόπνοο τι άλλο ενεργειακό όραμα του Τελ Αβίβ και πιάστηκαν στο δίχτυ του τούρκικου επεκτατισμού αφού έδωσαν στον Ερντογάν την αφορμή πρόσχημα που επιδίωκε. Άλλωστε η σιγή ιχθύος Αθήνας Λευκωσίας στην μετατροπή των κατεχομένων εκ νέου σε στρατιωτική αεροπορική και ναυτική βάση του Αττίλα με αλλεπάλληλες ενέργειες των τελευταίων ημερών υποδηλώνει ότι η ελληνική πλευρά και η κυπριακή αναγνωρίζουν την ενοχή τους ότι πρόσφεραν την αφορμή. Δεν θα ζητήσουμε κυρώσεις για Τουρκία αναφωνεί η Αθήνα.

Από την άλλη το Ισραήλ διαπραγματεύεται εναλλακτικό αγωγό με Άγκυρα ενώ δεν δείχνει ότι έχει τη διάθεση να προασπίσει την κρίσιμη στιγμή την Κυπριακή Δημοκρατία..

Ο Αναστασιάδης θα επισκεφθεί το Ισραήλ το Γενάρη.

dimpenews.com