Ο Χαφτάρ δεν υπέγραψε τη συμφωνία… έφυγε νύχτα από τη Μόσχα.Σποραδικές μάχες στην Τρίπολη.Νεκροί 68 Τούρκοι στρατιώτες και Σύριοι σύμμαχοί τους τρομοκράτες στη Λιβύη.ΓIATI ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΧΑΦΤΑΡ

Image

Οι δυνάμεις των LNA αιχμαλώτισαν 68 Τούρκους στρατιώτες (Türk Silahlı Kuvvetleri),και συμμάχους τους υποστηρικτές συριακής πολιτοφυλακής. Ο Χαφτάρ αναχώρησε νύχτα από τη Μόσχα μαζί με την αντιπροσωπεία του χωρίς να υπογράψει την προτεινόμενη συμφωνία εκεχειρίας. Σποραδικές μάχες έλαβαν χώρα μέσα στη νύχτα σε περιοχές της Τρίπολης και κυρίως νότια αυτής στο Salah al-Din αναφέρει το alarabiya.

Image

Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Μόσχα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας κατατέθηκε σχέδιο συμφωνίας για τελική κατάπαυση του πυρός. Το υπέγραψαν ο πρόεδρος του GNA o Σάρατζ και ο πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου Khaled] al-Michri αλλά ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του LNA και ο πρόεδρος της Βουλής των βουλευτών στο Τομπρούκ Ακίλα Σάλεχ δεν το υπέγραψαν χθες και ζήτησαν προθεσμία έως το πρωί της Τρίτης για να το εξετάσουν πιο ενεδελεχώς αν ήταν για να το υπογράψουν. Τελικά δεν το υπέγραψαν και έφυγαν νύχτα από τη Μόσχα….

Image

Το σχέδιο συμφωνία τελικής εκεχειρίας περιελάμβανε απρουπόθετη εκεχειρία,τη δημιουργία οριοθέτησης γραμμής επαφής κι λήψη των απαραίτητων μέτρων για σταθεροποίηση κατάστασης κι επαναφορά στο νορμάλ της ζωής στην Τρίπολη και στις άλλες πόλεις, τη διασφάλιση- διευκόλυνση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, τη δημιουργία στρατωτικής επιτροπής σύμφωνα με σχέδιο Ην. Εθνών, τον ορισμό μελών εκατέρωθεν που θα συμμετάσχουν σε διάλογο οικονομικό, στρατιωτικό, ασφάλειας και πολιτικό υπό την αιγίδα της αντιπροσωπείας Ην. Εθνών στη Λιβύη..

Image

ΓIATI ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΧΑΦΤΑΡ

Η πλευρά του Χαφτάρ δεν υπέγραψε έφυγε νύχτα γιατί θεωρεί εκτός των άλλων πως αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει μια de facto διχοτόμηση της Λιβύης..Μπροστά άλλωστε είναι κι η διευρυμένη συνδιάσκεψη του Βερολίνου και ίσως ο Χαφτάρ ελπίζει ότι θα μπορούσε ν΄αποκομίσει από αυτήν κάτι που δεν πήρε τελικά από τη συνάντηση στη Μόσχα..Αυτή και μόνο η κίνηση ότι διαχώρισε τη θέση του επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για δεινό διαπραγματευτή, ελίσσεται, δεν θεωρεί ότι είναι σε δυσμενή θέση όπως ο GNA που έσπευσε να υπογράψει ανακωχή καθώς βλέπει να χάνει και την Τρίπολη και τέλος είναι μια ακόμη απόδειξη της αποφασιστικότητας του Χαφτάρ ν΄ανακτήσει και την Τρίπολη να είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής.Από την άλλη ο Χαφτάρ δεν δέχεται να παγιώσει το ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης στο λιβυκό ενώ θέλει να εμφανιστεί στο λαό ότι απορρίπτει κάθε πίεση και μεθόδευση των μεγάλων δυνάμεων και χαράσσει γραμμή εθνικής ανεξαρτησίας και όχι εξαρτήσεων…

Σύμφωνα με το AlArabiya ο Χαφτάρ απορρίπτει κάθε ανάμειξη ή διαμεσολάβηση της Τουρκίας καθώς και την επίβλεψη της στην κατάπαυση του πυρός. Επίσης διατείνεται πως το προτεινόμενο σχέδιο αγνόησε μια σειρά αιτημάτων του LNA.

Tην ίδια στιγμή ο LNA δηλώνει έτοιμος κι αποφασισμένος να επιτύχει την νίκη.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως ο Χαφτάρ έφυγε χωρίς να υπογράψει ενώ ο Τσαβούσογλου φανερά εκνευρισμένος από τις εξελίξεις σχολιάζει λέγοντας πως η μη υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας από Χαφτάρ δείχνει ποιός θέλει πόλεμο κι όχι ειρήνη.Δεν θα είχε νόημα η διαδικασία του Βερολίνου (για τη Λιβύη), αν ο Χάφταρ συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, λέει ο Çavuşoğlu.Η Τουρκία διαδραμάτισε το ρόλο της για εκεχειρία και ειρήνη και θα συνεχίσει να το κάνει,είπε.

Η Γ Δ του στρατού του LNA δίνει εντολές στους στρατιώτες να πολεμήσουν και να κατευθυνθούν στην καρδιά της Τρίπολης….

Ο Ερντογάν εκτοξεύει στρατιωτική απειλή για το Haftar
“Αν ο πραξικοπηματίας Haftar συνεχίσει να είναι εναντίον της νόμιμης λιβυκής κυβέρνησης και των αδελφών μας εκεί, δεν θα διστάσουμε να του διδάξουμε το μάθημα που του αξίζει”..

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες ο Χαφτάρ πήγε στο Αμάν Ιορδανίας για διαβουλεύσεις.

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ λέει τώρα πως ο Χαφτάρ βλέπει θετικά τη συμφωνία με GNA αλλά χρειάζεται 2 ημέρες για τοπικές διαβουλεύσεις..Ανανέωση παράτασης υπογραφής…ή τακτικισμός να θολώνει στους αντιπάλους την προοπτική της η Μόσχα αλλά και ο Χαφτάρ.

dimpenews.com