Η συμφωνία του Idlib είναι μια νίκη για τον Πούτιν και για όλους τους Σύριους. Η συμβολική διακόσμηση της αίθουσας συνεδριάσεων

orig-1583489633x2Dbx0yrNa4Xs9U2bwDr5wQzBa3PfSzRDr1WeJjS (1)

Οι νίκες του συριακού στρατού στο Idlib επικυρώθηκαν σε διεθνές επίπεδο κατά τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν απέδειξε ότι η ρωσική θέση για μια διευθέτηση στη Συρία είναι πολύ ισχυρή και οι πολεμικές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και οι θόρυβοι των μέσων ενημέρωσης είναι απλώς ένας μιντιακος πόλεμος και δεν μπορεί  να επηρεάσει την κατάσταση.

Τα δύο μέρη προσέγγισαν τις διαπραγματεύσεις με διαφορετικά  “επιχειρήματα”.

Η θέση της Τουρκίας ήταν αδύναμη: ο ρωσικός στρατός καταδίκασε τους Τούρκους για την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων με την έναρξη εισβολής στο Idlib, η Τουρκία δεν μπόρεσε να αλλάξει την κατάσταση επι του πεδίου της μάχης  και τα τουρκικά αεροσκάφη επανρωμενα και μη, τα οποία είχαν παλαιότερα παραλύσει  τις επιχειρήσεις  του Συριακού αραβικού στρατού άρχισαν να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο από την αεροπορική άμυνα της Συρίας. Οι Τούρκοι στρατιωτες συνέχισαν να σκοτώνονται  στο Idlib και η μόνη δικαιολογία για την εισβολή που πρόβαλε  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν το πρόβλημα με τους ” πρόσφυγες ” που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη  και να καταφύγουν στην Τουρκία.

Η τουρκική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δεν ήταν σε καλή κατάσταση: οι φωτογραφίες και τα βιντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τη σύγχυση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμετ Τσαβούσογλου: Ενώ χαιρετούσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, έσφιξε  το χέρι του Ερντογάν! Και ο Ερντογάν, σαν να τα είχε χαμένα, ενώ έδινε χειραψίες με τη ρωσική πλευρά, χαιρέτισε με τον ίδιο  τρόπο και τον δικο του Υπουργό Εξωτερικών !

Η ρωσική πλευρά δεν αμέλησε να απαντήσει με συμβολικό τρόπο  στις τουρκικές δηλώσεις  ότι “η Τουρκία πολέμησε με τη Ρωσία 16 φορές και είναι έτοιμη να αγωνιστεί ξανά”:

Ένας πίνακας στον τοίχο της αίθουσας της συνάντησης ,  απεικόνιζε  την Μεγάλη  Αικατερίνη , της οποίας οι διοικητές είχαν δυο φορές νικήσει  τους Τούρκους. Η αυτοκράτειρα  Αικατερίνη, “ήταν παρούσα” στο έργο τέχνης πάνω από τους δύο προέδρους σε μια σκηνή όπου παρίσταται να διασχίζει τα Βαλκάνια .

ESYqV-CWAAA2X50

Επίσης, τον ίδιο χώρο διακοσμούσε ένα άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης , την ιστορική αυτοκράτειρα που κατάφερε να νικήσει τους Οθωμανούς το 1768-74 και το 1787-92 και που επίσης προσάρτησε την Κριμαία το 1783.
Ένα ακόμα  ορειχάλκινο γλυπτό στην διακόσμηση της αίθουσας, αναπαριστουσε Ρώσους στρατιώτες που νίκησαν την Τουρκία στη Βουλγαρία το 1877-1878!

ESYqXBTXYAQdLps

Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν πάνω από έξι ώρες και προφανώς ήταν πολύ τεταμένες. Το αποτέλεσμά τους ήταν ένα πρόσθετο πρωτόκολλο σταθεροποίησης στο Idlib, το οποίο αποτελείται από τρία σημεία:

  1. Ο  στρατός της Συρίας, ο τουρκικός στρατός και οι ελεγχόμενες από την Τουρκία ένοπλες ομάδες πρέπει να σταματήσουν όλες τις εχθροπραξίες από τις 01.01-6 Μαρτίου (τα μεσάνυχτα) παραμένοντας στις εως εκείνη την ωρα θέσεις τους.
  2. Η Ρωσία και η Τουρκία, ως εγγυήτριες δυνάμεις  της κατάπαυσης του πυρός, θα δημιουργήσουν ένα “διάδρομο ασφαλείας” εντός 6 χλμ. νότια και βόρεια του αυτοκινητοδρόμου Μ4, οι παράμετροι αυτού του διαδρόμου θα καθοριστούν με διαβουλεύσεις  εντός επτά ημερών.
  3. Από τις 15 Μαρτίου, ο ρωσικός και ο τουρκικός στρατός θα ξεκινήσουν από κοινού περιπολίες κατά μήκος της εθνικής οδού M4 από την Turunba, η οποία βρίσκεται κοντά στο Saraqib, στο χωριό Ain al-Havr στη βόρεια Λαττάκια, στα σύνορα με  Idlib.

 

Οι μάχες στο Idlib συνεχίστηκαν μέχρι την επίσημη κατάπαυση του πυρός: ο συριακός στρατός  επιτέθηκε στις θέσεις των αυτοαποκαλούμενων μαχητών στην κοιλάδα Al-Ghab στην Hama και στους λόφους Jabal al-Zawiya.

Ο δε Τουρκικος στρατός εμφανίστηκε και παλι στο πλευρό  των ” μαχητών” : το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε επισήμως το θάνατο δύο στρατιωτών, κατά τη διάρκεια  ενός  “ισχυρου  βομβαρδισμού πυροβολικού της αντιπολίτευσης  ” στις θέσεις των συριακών στρατευμάτων.

Τελικά, μετά  την προβλεπόμενη  ώρα της εκεχειρίας, η νύχτα στο Idlib πέρασε χωρίς συμβάντα,  αυτό επιβεβαιώθηκε από τους Ρώσους στρατιωτικούς εντεταλμένους στη Συρία .

Το πρωί, οι τζιχαντιστές της “Hayat Tahrir al-Sham” επιτέθηκαν και πάλι στις θέσεις του Συριακού στρατού  στο χωριό Dadih, δημοσιεύοντας  οπτικό υλικό από την επίθεσης  στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης .

Οι τρομοκράτες της  HTS ( πρώην Αλ Νουσρα)  έχουν δείξει ότι απορρίπτουν την κατάπαυση του πυρός . Τώρα οι Ένοπλες δυνάμεις της Συρίας έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν τη στρατιωτική επιχείρηση “Αυγή στο Idlib”, εστιάζοντας σε ριζοσπάστες τζιχαντιστές  και συμφωνα με τις διαπραγματεύσεις μην προκαλέσουν χτυπήματα σε φιλοτουρκικές ομάδες που είναι ανενεργές .

Υποτίθεται ότι στο πλαίσιο των συμφωνιών,  οι “μαχητές” από τις φιλοτουρκικές ομάδες  θα αποσυρθούν σταδιακά στα βόρεια της Συρίας, στον Αφρίν και στη “ζώνη ασφαλείας” στις επαρχίες της Ρακκα και Χασακα. Ο λεγόμενος “εθνικός στρατός της Συρίας”, τον οποίο ελέγχει και προμηθεύει η Τουρκία, θα  ξεκινήσει νέα φάση της επιχείρησης εναντίον των Κούρδων εκεί.

Η  υπόσχεση του Ερντογάν να «απελευθερώσει» τα τουρκικά   παρατηρητηρια σε Idlib και Hama είναι αβέβαιη  : η τύχη των παρατηρητηρίων πρέπει να αποφασιστεί εντός επτά ημερών μαζί με τον συντονισμό του ανθρωπιστικού διαδρόμου γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Μ4.

Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Μόσχα αποτελούν  διπλωματική νίκη του Προέδρου Πούτιν – αλλά ο Τούρκος ομόλογός του θα πρέπει να αντέξει τους κραδασμούς  , λόγω  της τεράστιας απώλειας ανθρωπίνου δυναμικού αλλα και της δυσφήμισης του Τουρκικού Στρατού λόγω της ήττας του από τον Συριακό που αγωνίσθηκε με αυταπάρνηση για τα εδάφη της πατρώας γης του πάρα τις απώλειες   .

dimpenews.com