Στην Ισπανία οι εταιρίες Telefónica, η Orange και Vodafone θα παράσχουν δεδομένα 40.000.000 κινητών σε μια επιχείρηση αντι-covid19.

Σφίγγει όλο και πιο πολύ ο κλοιός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης από χώρα σε χώρα. Περισσότερα από 40 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του κορονoϊού σε όλη την Ισπανία.
Η Telefónica, η Orange και η Vodafone θα παρέχουν δεδομένα χρήστη, αν και ανώνυμα και σε συνολική μορφή, και δεν θα χρησιμοποιηθούν για αστυνομική χρήση
H επιχείρηση αυτή θα επιτρέπει να γνωρίζουμε τις μετακινήσεις πληθυσμού μεταξύ των περιοχών και θα συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιοποίησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η μελέτη, η οποία θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), θα αποκαλείται DataCOVID και θα αναλύσει “ανώνυμα και συγκεντρωτικά” δεδομένα σχετικά με τις μετακινήσεις πληθυσμού κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης. Στόχος της είναι συνεπώς να συμβάλει στην “αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων με βάση τα δεδομένα”. Η έκθεση δεν θα παράσχει προσωπικά δεδομένα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αστυνομικές επιθεωρήσεις.
Η μελέτη θα καλύψει ολόκληρη την εθνική επικράτεια, διαιρώντας την Ισπανία σε περίπου 3.200 περιοχές κινητικότητας, οι οποίες προσδιορίζουν ομάδες πληθυσμού μεταξύ 5.000 και 50.000 κατοίκων. Τα δεδομένα θέσης που θ’ αναλυθούν θα επιτρέψουν να υπάρχει δείγμα από περισσότερα από 40 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα σε όλη την Ισπανία.

Ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων θα είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), με το οποίο οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς εκμετάλλευσης είχαν ήδη συνεργαστεί πέρυσι για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την κινητικότητα με βάση δεδομένα που προέρχονται από κινητά τηλέφωνα.

Οι τρεις κύριοι τηλεπικοινωνιακοί φορείς της χώρας, η Telefónica, η Orange και η Vodafone, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος στην Βαλένθια, και έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγουν τα συγκεντρωτικά και ανώνυμα δεδομένα που παρέχονται για τη μελέτη από ορισμένες από τις εταιρείες όπως η Telefónica.

“Στόχος είναι να αναλυθεί η επίδραση των μέτρων στην κινητικότητα του πληθυσμού, να προσδιοριστεί εάν οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών αυξάνονται ή μειώνονται ή αν υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση του πληθυσμού, συμβάλλοντας στην καλύτερη λήψη αποφάσεων στην διαχείριση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας “, εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για το Υπουργείο Οικονομίας και Ψηφιακών Μετασχηματισμών…
Ομοίως, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η μελέτη “δεν παρακολουθεί τις μεμονωμένες κινήσεις”, αλλά χρησιμοποιεί δεδομένα εντοπισμού θέσης από κινητές συσκευές, ανώνυμα και συγκεντρωτικά, τα οποία παρέχουν απευθείας οι φορείς εκμετάλλευσης και εξαλείφουν τυχόν προσωπικά στοιχεία, χωρίς να εντοπίζουν ή να παρακολουθούν αριθμούς τηλεφώνου μεμονωμένα.

Έτσι, με τη μη χρήση προσωπικών δεδομένων και τη χρήση μόνο ανώνυμων και συγκεντρωτικών δεδομένων, διασφαλίζει ότι η μελέτη αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τον Κανονισμό Γενικής Προστασίας Δεδομένων (RGPD) ή τον Οργανικό Νόμο 3/2018 για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και την Εγγύηση για Ψηφιακά δικαιώματα και ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζει η ισπανική υπηρεσία προστασίας δεδομένων. Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι οι ισχύοντες υγειονομικοί κανονισμοί εξουσιοδοτούν τις αρμόδιες αρχές να “χρησιμοποιούν δεδομένα για ερευνητικούς σκοπούς σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σοβαρά για τη δημόσια υγεία, όπως η σημερινή.”

Με την επιχείρηση αυτή, η Ισπανία ακολουθεί την πορεία άλλων χωρών όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησαν διάφορες πρωτοβουλίες για την ανάλυση της μετακίνησης πληθυσμού με βάση τα δεδομένα που λαμβάνονται από τα κινητά τηλέφωνα πολίτες.el pais 2/4/20

H Iσπανία είναι δεύτερη στη λίστα νεκρών από κορωνοιό με περισσότερους από 10.000….

dimpenews.com