Χάος στις Βρυξέλλες. Κατάλυση της καραντίνας άγριες συμπλοκές διαδηλωτών με αστυνομία μετά το θάνατο 19χρονου σ΄αστυνομική καταδίωξη..ΒΙΝΤΕΟ


Xάος στις Βρυξέλλες στο Δήμο Άντερλεχτ σ΄ένα από τα επονομαζόμενα ευαίσθητα και δύσκολα καρτιέ της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας επεισόδια κατάλυση της καραντίνας και του lockdown συγκρούσεις εξαγριωμένων διαδηλωτών με την αστυνομία μετά το θάνατο του 19 χρονου Adil το βράδυ της Παρασκευής. Ο νεαρός κυκλοφορούσε με μηχανάκι στην αποβάθρα του καναλιού στη βιομηχανική ζώνη του Anderlecht όταν έπεσε με δύναμη πάνω σε αστυνομικό όχημα που ερχόταν μετωπικά εννατίον του στην προσπάθειά του να τον σταματήσει για να του κάνει έλεγχο για παραβίαση περιοριστικών μέτρων. Μέσα σε δυο 24ωρα είναι ο δεύτερος νεκρός από αστυνομική βία και κατάχρηση εξουσίας κατά πολιτών ο πρώτος νεκρός έπεσε στην πόλη Béziers στο γαλλικό νότο.

Το θύμα διέφυγε από ένα πρώτο checkpoint αστυνομικών και ακολούθησε καταδίωξη του έκλεισαν το δρόμο και ο νεαρός σκοτώθηκε. Το δεύτερο όχημα που ήταν αυτό με το οποίο έγινε η σύγκρουση έσπευσε σ΄ενίσχυση.Μια έρευνα είναι σ΄εξέλιξη για να καθορίσει τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου.

Το συμβάν ήταν η θρυαλλίδα που ήγειρε φοβερές συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμει. Η αστυνομία της ζώνης Bruxelles-Midi πραγματοποίησε 43 συλλήψεις κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν σε διάφορα quartiers του Anderlecht, κυρίως στην πλατεία Conseil δίπλα από το σταθμό métro του Clémenceau. Το βράδυ του Σαββάτου η αστυνομία τελικά έθεσε υπό έλεγχο την κατάσταση αλλά οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν ως και το πρωί της Κυριακής σαύμφωνα μ΄επικεφαλή της αστυνομίας στη ζώνη Bruxelles-Midi,τον Patrick Evenepoel που σημειωτέον είναι Πάσχα για Καθολικούς. όπως δήλωσε ο υπεύθυνος στο VRT ένα πιστόλι αστυνομικού εκλάπη μέσα από περιπολικό.

Belgique : l’incompréhensible mort d’Adil dans une course-poursuite

Οι συγκεντρώσεις έγιναν μετά από κλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρά την απαγόρευση συναθροίσεων λόγω πρόσφατων μέτρων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε διακρυγόνα για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους που ήταν πολλοί κατέστρεψαν οχήματα αστυνομίας και λιθοβολούσαν τις δυνάμεις της τάξης.

« Προς τις 20h, η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο.Είχαμε μια νέα ανάφλεξη βίας, αρκετά περιορισμένη στις 22h,με πέτρες που πετάχθηκαν σε αστυνομικό τμήμα (τζάμια έσπασαν), αλλά πολύ γρήγορα η αστυνομία κατέστειλε την κατάσταση», είπε ο δήμαρχος του Anderlecht ο Fabien Cumps,στο RTL.(με πληροφορίες από lesoir)


dimpenews.com