Ο Άγ. Αμφιλόχιος Pochaevsky που όταν το καθεστώς σφράγισε το Ναό στη Λαύρα Ποτσάεβ άρπαξε τα κλειδιά από την αστυνομία και οργάνωσε μια εξέγερση λαού κι απελευθέρωσε τη Λαύρα.Για αντίποινα τον βασάνισαν σε ψυχιατρείο.Τον ελευθέρωσε η κόρη του Στάλιν που θεραπεύθηκε από αυτόν

Ο ατρόμητος Άγιος πρεσβύτερος της Λαύρα Pochaev ομολογητής και θαυματουργός Αμφιλόχιος Pochaevsky έδειξε αυτή την αλλόκοτη αποκοτιά που είναι η αγιότητα…..σε μια εποχή που αν και όλοι θεωρούσαν πως παρήλθε ανεπιστρεπτί οι αντίστοιχες δυνάμεις την αναβιώνουν σήμερα σε πλανητικό επίπεδο. Μεγάλη Εβδομάδα και οι εκκλησίες σφραγίστηκαν σαν το λίθο του τάφου από τους Ιουδαίους…Επιτάφιος δεν βγήκε απαγορεύθηκε από τι αρχές περιφορά δεν έγινε και μόνο οι άνθρωποι περιφέρονταν άνευ σκοπού κι αιτίας σε δρόμους ημιφωτισμένους …Πλησιάζει η Ανάσταση και τα καθεστώτα δεν άλλαξαν απόφαση απαγορεύθηκε η Ανάσταση στο λαό με τη σύμφωνη γνώμη μιας δοσίλογης ιεραρχίας.
Όταν πριν 12 χρόνια έγινε η αγιοκατάταξη του Αμφιλόχιου που γεννήθηκε κι έδρασε στη σημερινή Ουκρανία δεν ήταν λίγοι αυτοί που παραξενεύθηκαν… γιατί τον γνώριζαν ως «ιερό σαλό» και «επαναστάτη».

Ο σταυρός της ζωής του μοναχού Αμφιλοχίου ήταν εξαιρετικά δύσκολος έπρεπε να κρύψει όλες τις αρετές και τις πράξεις του.

Το 1957, τα όργανα της τάξης ήρθαν να σφραγίσουν τον Καθεδρικό Ναό της Τριάδας στην Λαύρα Pochaev στη σημερινή Ουκρανία κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Αυτό μεταφέρθηκε στον πατέρα Αμφιλόχιο, που έσπευσε στο μοναστήρι αστραπιαία, βρίσκοντας εκεί τους αδελφούς της Λαύρα και τους ενορίτες να τους έχει καταλάβει ο φόβος και την αστυνομία μπροστά στον καθεδρικό ναό.Ατρόμητος ο γέροντας! Τι θα αισθάνθηκε η ψυχή του. Εξάλλου, ήξερε ότι στην ΕΣΣΔ η πράξη του θα τιμωρούνταν ανελέητα … Και ρίχθηκε στη “στο δράση”! Αρπάζει τα κλειδιά από την αστυνομία και οργανώνει μια εξέγερση του λαού, οδηγώντας την ίδια αστυνομία έξω από τη Λαύρα όπως οδηγεί κανείς τους χοίρους έξω από τον κήπο, με ραβδιά … Εκείνη τη νύχτα ήρθε για αυτόν ένα “μαύρο κοράκι” … Τον πήγαν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο και τον χλεύαζαν για μισό χρόνο, ελπίζοντας να τον καταστρέψουν, και να τον κάμψουν. Αλλά σε κάθε λεπτό ταλαιπωρίας ο Αμφιλόχιος προσευχόταν και ο Χριστός ήταν μαζί του.

Με τη δύναμη του Χριστού, ο μοναχός έκανε πολλά θαύματα τόσο στη Λαύρα όσο και έξω από αυτή, ζώντας ως σ΄εξορία … Ναι! . Δεν του δόθηκε άδεια διαμονής στη Λαύρα Pochaev μετά από την θαυματουργική απελευθέρωση από την κλινική, κατόπιν αιτήματος της κόρης του Στάλιν που ο άγιος τη θεράπευσε επίσης με τη δύναμη του Χριστού απαλλάσοντάς την από ακάθαρτα πνεύματα.. (Οι πληροφορίες είναι από pravoslavie)

dimpemews.com