Κρατική Επιτροπή της Δούμα για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών: παράνομο κι αντισυνταγματικό το κλείσιμο των εκκλησιών…..

Το “Πάσχα χωρίς πιστούς” ήταν μια από τις πιο θλιβερές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά ήταν νόμιμες οι απαιτήσεις των περιφερειακών αρχών, των αρχών Rospotrebnadzor και των υγειονομικών γιατρών να κλείσουν οι εκκλησίες για πιστούς; Εμπειρογνώμονες της Κρατικής Επιτροπής Δούμα για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών, Θέματα Δημοσίων και Θρησκευτικών Ενώσεων κατέληξαν στο συμπέρασμα: το κλείσιμο των θρησκευτικών κτιρίων δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αυθαιρεσία.
Οι αρχές υποχρεούνται να συμμορφώνονται με το Σύνταγμα, τον ομοσπονδιακό νόμο και να σέβονται τους Ποινικούς και Διοικητικούς Κώδικες. Αυτά είναι προφανή. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού έφερε αναπροσαρμογές: τόσο στο κέντρο όσο και στις τοποθεσίες, το «καθεστώς υψηλής επιφυλακής και αυτο-απομόνωσης», πολλοί αξιωματούχοι θεωρούσαν την καθιέρωση «επαναστατικής νομιμότητας», δηλαδή, νομιμοποιημένη ανομία.
Όπως πριν από έναν αιώνα, η γραφειοκρατική αυθαιρεσία, πρώτα απ ‘όλα, στράφηκε εναντίον των θρησκευτικών θεσμών, υποχρέωσαν στο κλείσιμο των εκκλησιών έτσι και τώρα το Πάσχα 2020 για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσικής Εκκλησίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας έγινε «Πάσχα χωρίς πιστούς». Φυσικά, οι τοπικοί αξιωματούχοι και λοιποί διευθύνοντες υπαινίχθηκαν διάφορους νόμους. Στην πραγματικότητα, παραβίασαν τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του ρωσικού νόμου.
Στις 20 Απριλίου, στον ιστότοπο της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, δημοσιεύθηκε η Γνωμοδότηση των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Κρατικής Επιτροπής Δούμα για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών,και για θέματα δημόσιων και θρησκευτικών Ενώσεων σχετικά με την αλλαγή της λειτουργίας των θρησκευτικών κτιρίων (εκκλησίες) και την απαγόρευση στους πιστούς να τα επισκέπτονται…Πρόκειται για ένα έγγραφο που περιγράφει την παρανομία του κλεισίματος των θρησκευτικών κτιρίων,της αναγκαστικής απομάκρυνσης των πιστών από τις εκκλησίες…..

Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και κοσμικών αρχών και για το πώς η Εκκλησία και το κράτος μπορούν από κοινού να αντισταθούν στην εξάπλωση της λοίμωξης από κορονοιό, το τηλεοπτικό κανάλι Tsargrad μίλησε με τον επικεφαλής της προαναφερθείσας επιτροπής της Δούμα Σεργκέι Γκαβρίλοφ.

Αυτός είπε: Οι απαιτήσεις για το κλείσιμο εκκλησιών για ενορίτες, οι επιβολές προστίμων στους πιστούς που ήρθαν σε λειτουργίες έρχονται σε αντίθεση τόσο με το ισχύον Σύνταγμα της Ρωσίας όσο και με το πνεύμα αυτών των νομοθετικών τροποποιήσεων για την ενίσχυση των παραδοσιακών, συμπεριλαμβανομένων των πνευματικών αξιών, ως πυρήνα της χώρας μας, που πρόσφατα, εισήχθησαν από τον αρχηγό του κράτους και υποστηρίχθηκαν στο κοινοβούλιο. Οι αποφάσεις τους δεν μπορούν ν΄αφορούν τις δραστηριότητες των θρησκευτικών θεσμών. Αυτό είναι το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.

Οι ναοί μας δεν είναι κρατικοί θεσμοί, ούτε επιχειρηματικές δομές, ούτε χώροι διασκέδασης. Σύμφωνα με το νόμο, το έργο των ναών δεν μπορεί να περιοριστεί καθόλου. Μπορείτε να περιορίσετε μόνο τη δραστηριότητα ορισμένων κατηγοριών πολιτών: ασθενείς που έχουν επαφή με ασθενείς, ή και άτομα με βάση την αρχή της ηλικίας, αλλά όσον αφορά το έργο των εκκλησιών κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στους πιστούς να μετέχουν σε λειτουργίες, ακολουθίες.
Όσον αφορά τις δραστηριότητες των υγειονομικών αρχών αυτές είναι συνέπεια αποφάσεων των περιφερειακών αρχών…

Και φυσικά, η αδικία είναι προφανής όταν αποκατασταθεί το έργο πολλών επιχειρηματικών δομών (και αυτό είναι φυσιολογικό) και οι ναοί να συνεχίζουν να παραμένουν κλειστοί στους πιστούς. Ιδιαίτερη αντίθεση είναι όταν βλέπουμε το ατύχημα στα σημεία ελέγχου ή, όπως πρόσφατα, στο μετρό της Μόσχας, γεμάτα υπεραγορές και … εκκλησίες στο κάστρο. Αποδεικνύεται ότι η εξαγωγή εισοδήματος γίνεται προτεραιότητα σε σύγκριση με τα συνταγματικά δικαιώματα των πιστών. Δεν είναι αυτή διάκριση; Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι για έναν πιστό στιγμές όπως η εορτή του Πάσχα, το βάπτισμα ενός παιδιού, η θεία κοινωνία και η κηδεία των νεκρών είναι πολύ πιο σημαντικές από το να πηγαίνεις στο κατάστημα και να περπατάς με τον σκύλο.

Τώρα, υπό συνθήκες υψηλού συναγερμού (και όχι κατάστασης έκτακτης ανάγκης), τυχόν ομοσπονδιακές και περιφερειακές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται εξαιρετικά διακριτικά και με σεβασμό προς το συμφέρον των θρησκευτικών θεσμών.
Βλέπουμε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο πρόσωπο της ιεραρχίας της πηγαίνει πάντα προς την κατεύθυνση των κοσμικών αρχών, είναι έτοιμη να συναινέσει σ’ οποιαδήποτε ζητήματα, να συμβιβαστεί. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι μονόδρομη κίνηση. Οι κοσμικές αρχές δεν πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες, να επιβάλλουν απαγορεύσεις και πρόστιμα που θυμίζουν στους πιστούς τις χειρότερες σελίδες της ιστορίας μας.

Σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές για τους πιστούς και μετά το Πάσχα…. Τώρα είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών, και ιδίως του κλήρου, συμπεριλαμβανομένων των επισκόπων, οι οποίοι ενδέχεται να βρίσκονται υπό πολύ σοβαρή πίεση, κάτι που είναι παράνομο.

Τυχόν αντι-εκκλησιαστικές ενέργειες θα πρέπει να θεωρούνται αντι-πολιτειακές, αντι-συνταγματικές, αντι-ρωσικές, καθώς υπονομεύουν την ενότητα της χώρας μας και στρέφονται κατά της ιστορικής κληρονομιάς της, η οποία αναφέρεται συγκεκριμένα στις τροπολογίες του Συντάγματος. Οι κοσμικές αρχές οποιουδήποτε επιπέδου δεν χρειάζεται να προσπαθούν να ρυθμίσουν τη ζωή της Εκκλησίας….

dimpenews.com