Καταλύθηκε το lockdown στο Λίβανο: νύχτα βίας στην Τρίπολη, συγκρούσεις διαδηλωτών-στρατού.1 νεκρός διαδηλωτής και 40 τραυματίες..

Κατάλυση του lockdown και στο Λίβανο.Νύχτα βίας στην Τρίπολη. Διαδηλώσεις. Πολλοί τραυματίες πολίτες και στρατιώτες. Ένας νεκρός διαδηλωτής που κατέληξε στα τραύματά του.Ένας νεαρός διαδηλωτής που τραυματίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ σε διαδήλωση που κατέληξε σε συγκρούσεις με τον στρατό στην Τρίπολη στο Β Λίβανο τελικά πέθανε τη νύχτα ενώ περίπου 40 άτομα διαδηλωτές και στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των νυχτερινών συγκρούσεων μεταφέρει η τηλεόραση LBCI.

Στο Facebook,η Fatima Samman, μια νέα γυναίκα που διαδηλώνει κατά της πολιτικής τάξης διαβεβαιώνει ότι το θύμα είναι ο αδερφός της ο 26χρονος Fawaz.”Πέθανε μετά από τον τραυματισμό του από πραγματική σφαίρα κατά τις χθεσινοβραδυνές συγκρούσεις μεταξύ εξεγερμένων και στρατού στην Τρίπολη”, καταγγέλει.

Το LBCI δεν μεταφέρει λεπτομέρειες στις συνθήκες θανάτου του νέου αλλά σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας Hoda Chedid, τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από πραγματικά πυρά χθες βράδυ καθώς ο στρατός έκανε χρήση όπλων και δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών..Οι τελευταίοι έκαψαν 2 στρατιωτικά οχήματα με cocktails Molotov. Σύμφωνα με απολογισμό του LBCI, περί τους 35 πολίτες και 4 στρατιώτες τραυματίστηκαν. Στρατιωτικές πηγές πιστοποιούν στην τηλεόραση ότι ότι 13 στρατιώτες και 2 αξιωματικοί τραυματίστηκαν στην Tripoli.

Fatima mourns her brother, a victim of the Tripoli incidents ...
o νεκρός

Δευτέρα το βράδυ η ένταση ανέβηκε στην Τρίπολη όπου οι διαδηλωτές είχαν αρχικά συγκεντρωθεί στην πλατεία al-Nour. Ο στρατός Λιβάνου έβγαλε δελτίο τύπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα για να κατηγορήσει “τους ταραχοποιούς” ότι διέπραξαν βανδαλισμούς στην πρωτεύουσα του βορρά.Πράγματι, μια ομάδα διαδηλωτών λεηλάτησε αρκετές τράπεζες στην πόλη, οι οποίες βλέπουν στην πλατεία Al-Nour, σπάζοντας τα παράθυρα αυτών των υποκαταστημάτων, και επιδόθηκε σε κάψιμο των γραφείων.

Embedded video

Την Τρίτη το πρωί επανήλθε η ησυχία στην πλατεία Al-Nour. Οι τράπεζες θα είναι κλειστές την Τρίτη και ως νεωτέρας. Νεαρά άτομα έκαψαν ΑΤΜ των τραπεζών Crédit Libanais κι SGBL στο Abdé, και στο βορρά.. Στη Βηρυτό , άγνωστοι πέταξαν μολότοφ σε υποκατάστημα τράπεζας στο Ras el-Nabeh, την αυγή και σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Από το φθινόπωρο, τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν περιορίσει τις αναλήψεις σε δολάρια πριν τις αναστείλουν εντελώς τον Μάρτιο και κάνοντας σχεδόν αδύνατη τις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, εξοργίζοντας τον πληθυσμό. Κάποιοι κάνουν λόγο για « επανάσταση της πείνας»…

O Λίβανος υπερχρεωμένος – και σε στάση πληρωμών από τον Μάρτιο – αντιμετώπισε ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας τον περασμένο Οκτώβριο κατά της πολιτικής τάξης, που θεωρήθηκε ένοχη για διαφθορά και ανικανότητα. Ο δρόμος κατηγορεί τον τραπεζικό τομέα για συνενοχή με την πολιτική εξουσία και ότι έχει χορηγήσει δάνεια στο κράτος με ξέφρενο,φρενήρη τρόπο.

Ο θυμός κατά των τραπεζών σχετίζεται με την ελεύθερη πτώση της λιβανέζικης λίρας έναντι του δολαρίου που έχει σαν αποτέλεσμα τις αυξημένες τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα.Η οικονομική κατάσταση του Λιβάνου επιδεινώθηκε από τα μέσα Μαρτίου από δρακόντεια μέτρα καραντίνας για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19. Εδώ και κάποιες ημέρες οι διαδηλώσεις ξανάρχισαν στο Λίβανο παρά τα μέτρα του lockdown.lorientlejour

dimpenews.com