Ίντριγκα στη Δαμασκό. Ο Άσαντ επιχειρεί πόλεμο κατά της διαφθοράς που στόχευσε και τον ξάδερφό του Rami Makhlouf. Αυτός πέρασε στην επίθεση….

Ίντριγκα εξουσίας στη Δαμασκό…. Tα μη αναμενόμενα vidéos και πολύ επικριτικά που δημοσιεύθηκαν από τον Rami Makhlouf, τον μεγάλης επιρροής ξάδερφο του Bachar al-Assad, αποκαλύπτουν τριγμούς και ίντριγκα στον κύκλο εξουσίας της Δαμασκού. Εναλλάσσοντας ικεσίες, κατηγορίες και συγκεκαλυμμένες απειλές απευθύνεται στον Bachar al-Assad, καθιστώντας μάρτυρα το Θεό και τους πολίτες. Οι Σύριοι προφανώς με αμηχανία είδαν κι άκουσαν τον ισχυρό άνδρα en face στην caméra,να εκπέμπει από ένα λιθόχτιστο εξεζητημένο κελάρι ή κάβα με μόνο κομμένους κορμούς πίσω του. Γιατί αυτός δεν είναι ένας αντιπολιτευόμενος αλλά ένας πυλώνας του καθεστώτος της Δαμασκού μέλος του α΄κύκλου εξουσίας. Ξάδερφος από την πλευρά της μητέρας του Προέδρου ο 50χρονος Rami Makhlouf, είναι ο συνοδοιπόρος και ο πλησιέστερος συνεργάτης του Σύριου προέδρου με μια περιουσία που ανέρχεται στα 5 με 10 δις euros ενώ ελέγχει ως και το 60 % των πηγών της συριακής οικονομίας. Και να που τώρα εμφανίστηκε σε 2 διαδοχικά vidéos, στις 30 Απρίλη και 3 Μάη που ανάρτησε στο Facebook, για να καταγγείλει την «αδικία» της οποίας αυτός και οι εταιρίες του έπεσαν θύματα , γνωστοποιώντας στο κοινό τις διαφορές του.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Για θυελλώδης σχέση μεταξύ του Άσαντ και του ξαδέλφου του έκαναν λόγο διάφορα δημοσιεύματα ήδη από τις 20 Απρίλη.3 άρθρα εμφανίστηκαν στα ρώσικα μίντια από το “Federal News Agency”, διευθυνόμενο από το Ρώσο επιχειρηματία Prigojine, κοντινό στον Πούτιν που αναφέρουν πως ο Bachar el-Assad θα έλεγχε αδύναμα την κατάσταση στο terrain και ότι τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα στη Συρία δεν θα λαμβάνονταν επαρκώς υπόψη από τη Συριακή εξουσία.

Το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει καταργήσει τα άρθρα, υποστηρίζοντας ότι ο ιστότοπός του χακαρίστηκε. Αλλά άλλα παρόμοια άρθρα δημοσιεύονται σε άλλους ρωσικούς ιστότοπους.

Ο Aksenenok, τ. Ρώσος πρέσβης στη Συρία, υποστηρίζει ότι η ακαμψία της συριακής κυβέρνησης και η επιθυμία της να επιτύχει στρατιωτική νίκη με κάθε κόστος προκαλεί τεράστια προβλήματα στη Συρία.

Στην πραγματικότητα, η προέλευση αυτών των πληροφοριών οφείλεται στις ταραχώδεις σχέσεις μεταξύ του κύκλου του Προέδρου Άσαντ και εκείνου του μητρικού ξαδέλφου του Rami Makhlouf, που θεωρείται ο πλουσιότερος στη χώρα. Ο Makhlouf ελέγχει το 60% της οικονομίας. Υποστήριξε επίσης οικονομικά το ελίτ σύνταγμα του Συριακού Στρατού “Δυνάμεις του Tigre”, το οποίο έγινε πρόσφατα το 25ης Μονάδας. Είναι ιδιοκτήτης της Syriatel, της Syria Pearl Airlines, της εφημερίδας Al Watan, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, εταιρειών δημοσίων έργων και εκπαίδευσης.

Έχει μονοπώλιο στην εισαγωγή καπνού και ασχολείται με ακίνητα, τράπεζες, καταστήματα αφορολόγητων ειδών, πολυτελή πολυκαταστήματα, ασφαλιστικές εταιρείες. Ο αδελφός του Mohamad δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου. Ο Makhlouf διατηρεί στενές σχέσεις με την Bushra al-Assad, την μεγαλύτερη αδερφή του Bashar. Και οι δύο έχουν εταιρίες στο Ντουμπάι και τη Ρωσία για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο Rami διαχειρίζεται επίσης ορισμένα εμπορικά έργα στο Λίβανο με τον Maher al-Assad, τον μικρότερο αδερφό του Bachar. Η ένταση αυξάνεται μεταξύ των δύο.Λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ, ο R.Makhlouf μεταβίβασε τα αμερικανικά του περιουσιακά στοιχεία στον αδερφό του Ihab.

Οι Makhlouf φοβούνται μην γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέρχονται από την αποκάλυψη του νομισματικού σκάνδαλου της εταιρείας Takamol που ανήκει σε ξάδελφο της συζύγου του Άσαντ. Ο Σύριος Υπουργός Εμπορίου έπρεπε να αφαιρέσει τη σύμβαση κάρτας με τσιπ από την Takamol και να την παραδώσει σε μια κρατική εταιρεία.Η Takamol κέρδισε αρκετά από το σύστημα καρτών με τσιπ.Χθες ο Πρόεδρος Άσαντ αντικατέστησε τον Υπουργό Εμπορίου. Σε απάντηση, η σύζυγος του προέδρου προερχόμενη από τον οικονομικό κόσμο, έβαλε χέρι στις επενδύσεις του Rami Makhlouf στην φιλανθρωπική εταιρία του Bustan και επέβαλε εποπτεία στις εταιρείες κινητής επικοινωνίας Syriatel και MTN που ανήκουν στο Makhlouf για ένα τελωνειακό πρόβλημα, που ανάγκασε τον R. Makhloufνα πληρώσει για να απελευθερωθεί.

Ο οικονομικός ρόλος της στρατιωτικής σταδιοδρομίας του Maher el-Assad (μικρότερος αδελφός του προέδρου) εκρήγνυται και καταπατά το έδαφος του Makhlouf. Είναι επικεφαλής του τέταρτου τεθωρακισμένου τμήματος και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς,σε δύο ηρωικά τμήματα του Συριακού Στρατού.

Οι Ρώσοι σε όλα αυτά, ανταγωνίζονται τον Ιρανό εταίρο τους, ο οποίος επιδιώκει επίσης να ανακτήσει το μερίδιό του.

dimpenews.com