Τηλεφωνική συνομιλία Stoltenberg-al-Sarraj. Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ως Πρωθυπουργό Λιβύης τον al-Sarraj κι επικυρώνει υπεροχή Τουρκίας σ’ Αν. Μεσόγειο.

Το ΝΑΤΟ επίσημα αναγνωρίζει τον επικεφαλή της φατρίας του GNA που ελέγχει κάποιες συνοικίες της Τρίπολης και όχι περισσότερο από το 10% της χώρας ως Πρωθυπουργό όλης της Λιβύης. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για ΑΟΖ και βάζει φωτιά στην Αν. Μεσόγειο ουσιαστικά εγκρίνοντας τις διεκδικήσεις Τουρκίας εις βάρος ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή. To NATO με αυτές τις κινήσεις αποθρασύνει την Τουρκία που πλέον ξεδιπλώνει χάρτες με δικά της τα 3/4 ως και Κρήτη και τα μισά νησιά του Αιγαίου, ενώ δείχνει πως θέλει να διευθετήσει με Ισραήλ κι Αίγυπτο επίσης θαλάσσια σύνορα.. ”Ο ΓΓ του NATO Jens Stoltenberg είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Fayez al-Sarraj, το Σάββατο (16 Mάη 2020), κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη” αναφέρει το επίσημο site του ΝΑΤΟ.

Ο ΓΓ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση στη Λιβύη και τόνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κατάσταση στη χώρα. Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου του Ιανουαρίου 2020 και του ψηφίσματος 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθόρισαν έναν σαφή πολιτικό δρόμο προς τα εμπρός.

Ο Stoltenberg τόνισε ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως το έργο των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση και προέτρεψε όλα τα μέρη στη Λιβύη και τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξουν τη διαδικασία του ΟΗΕ. Είναι σημαντικό όλα τα μέρη να σέβονται το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Αναφορικά με το αν το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να υποστηρίξει τη Λιβύη ο ΓΓ του NATO δήλωσε διατεθειμένος να βοηθήσει τη Λιβύη στη δημιουργία των θεσμών της άμυνας και ασφάλειας, όπως διατυπώθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ το 2018 και σε απάντηση στο αίτημα της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA). Η βοήθεια του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα λάβει υπόψη τις συνθήκες ασφάλειας και πολιτικής.nato.int

dimpenews.com

One thought on “Τηλεφωνική συνομιλία Stoltenberg-al-Sarraj. Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ως Πρωθυπουργό Λιβύης τον al-Sarraj κι επικυρώνει υπεροχή Τουρκίας σ’ Αν. Μεσόγειο.

Comments are closed.