ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.ΣΗΚΩΣΕ ΜΠΑΙΡΑΚΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ. Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος ΑΦΟΡΙΣΕ Μητσοτάκη, Χαρδαλιά, Κεραμέως…

Σε κατάμεστο ναό και ενώπιον εικόνας της Παναγίας ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και δις ηρωικών Καλαβρύτων ο Αμβρόσιος αφόρισε Μητσοτάκη, Χαρδαλιά, Κεραμέως…”κατηραμένοι,ασυγχώρητοι και μετά θάνατον άλιωτοι και τυμπανισμένοι” διάβασε στο επιτίμιο…..Αν και ο Μητροπολίτης στοιχειοθέτησε το πνευματικό επιτίμιο σε συγκεκριμένες πράξεις είναι σίγουρο πως προχώρησε στην πράξη του για την εφ’ όλου της ύλης αντιμετώπιση που έτυχε η Εκκλησία από τους προαναφερθέντες όλο το προηγούμενο διάστημα κι ως σήμερα….

Αφορισμένος πολυσήμαντη έννοια αλλά ως προς την περίπτωση αυτή σημαίνει αυτό που στην πραγματεία του ”Περί Αφορισμού” αναφέρει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Χρύσανθος:

”Κυρίως δέ λαμβανόμενον, δηλοί το ακοινώνητον, το απόβλητον, το αποσυνάγωγον
και κεχωρισμένον από την εκκλησίαν

”ο αφορισμός σημαίνει ενέργειαν δικαιοδοτικήν εκκλησιαστικής παιδείας και άλλο
δεν είναι, παρά αποχωρισμός χριστιανού από της κοινωνίας της εκκλησίας
·”

Aφορισμένος είναι ο ακοινώνητος…αλλά έχει διαβαθμίσεις…Η κοινωνία είναι τριπλή ο αφορισμός και στα 3 επίπεδα ισοδυναμεί με ανάθεμα στα 2 Μέγας Αφορισμός στο 1 ( ακοινωνησία μόνο θ. κοινωνίας) μικρός.

”ο αφορισμός λέγεται ακοινωνησία και ο αφορισμένος ακοινώνητος”

Ο Μέγας Αφορισμός που επιβλήθηκε στους αρχιτέκτονες της κυβερνητικής τρόικας είναι όχι μόνο επιτίμιο ακοινωνησίας όπως ο Μικρός Αφορισμός αλλά τους απαγορεύει να εισέλθουν και στο ναό και να τους συναναστρέφονται οι πιστοί.Παντελής ακοινωνησία με την εκκλησιαστική κοινότητα…”Γι αυτό και ο μεν μέγας αφορισμός
λέγεται παντελής αφορισμός
παρά τον άγιον Γρηγορίον τον Νύσσης”

Μ΄αφορεσμένο Πρωθυπουργό φανταστείτε που θα καταλήξει αυτή η χώρα…

Το ”Έθνος” αναφέρει:”Μεγάλο» Αφορισμό για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, διάβασε το πρωί της Κυριακής, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου ο Μητροπολίτης πρ. Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος..

Ο κ. Αμβρόσιος είχε προαναγγείλει την πράξη του με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο πριν λίγες μέρες, όταν η υπουργός κα Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Με αυτήν την αφορμή ο πρώην μητροπολίτης χαρακτήρισε ως «βλάσφημα λόγια» το ότι «δηλ. διά τῆς Θείας Μεταλήψεως μεταδίδεται ὁ Κορωνοϊός» και καλούσε την υπουργό να ζητήσει «δημοσίως συγγνώμην διά τό ἀχαρακτήριστον τοῦτο ἔγκλημα».

Ο ελληνικός τύπος περνάει την είδηση που αποτελεί τομή στα κοινωνικά και εκκλησιαστικά πράγματα και όπως αυτά εξελίσσονται ως σήμερα…

Πριν από λίγο η ΔΙΣ με ανακοινωθέν της γνωστοποιεί ότι ο αφορισμός των 3 είναι ανυπόστατος και ανίσχυρος γιατί δεν εκδόθηκε από αυτήν..Eπιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις..

Καθώς ”σύμφωνα λοιπόν με τις δογματικές και κανονικές αποφάσεις της Εκκλησίας, το δικαίωμα επιβολής του αφορισμού ανήκει στους επισκόπους της ‘Ανατολικής εκκλησίας.” ”Το δικαίωμα λοιπόν του αφορισμού ανήκει στους προϊσταμένους των εκκλησιαστικών περιφερειών”.Π.Μιχαηλάρης ”ΑΦΟΡΙΣΜΌΣ” Αθήνα 2004 .

Θεωρείται αυτονόητο όπως αναφέρεται ενδεικτικά…Επίσης όπως τονίζεται από πολλούς μελετητές του επιτιμίου κι από αυτόν τον Πατριάρχη Χρύσανθο ο αφορισμός αν και αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πατριάρχη και επισκόπων σε ορισμένες περιπτώσεις και σ΄εξαιρετικές συνθήκες με βάσει το έθος μπορεί να έχει ισχύ κι αυτός απλού ιερωμένου…

Aνταπαντώντας στην ΔΙΣ ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος αναφέρει: Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ  ΕΓΙΝΕ!….Διότι, ενώ η Ορθοδοξία μας αλλοιώνεται και παραχαράσσεται, δυστυχώς η Ιεραρχία μας «κοιμάται τον ύπνον του δικαίου»!!!! 

Στην ίδια του παρέμβαση διασαφηνίζει:β) τον ασεβέστατο Υπουργό κ. Χαρδαλιά, ο οποίος φέρεται, ότι παρήγγειλε ήδη ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ «τσιπάκια«, αναγκαία για το σφράγισμα του Αντιχρίστου, τον αριθμό 666.

dimpenews.com