Συνάντηση Ερντογάν -Φαγέζ αλ-Σαράζ στην Άγκυρα.Ερντογάν : «Θα προωθήσουμε τη συνεργασία μας για να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο στην Α Μεσόγειο»….Δρομολογούνται εξελίξεις σε λιβυκό-Μεσόγειος.ΦΩΤΟ

Συναντήθηκαν ο Πρόεδρος Τουρκίας Ερντογάν και ο επικεφαλής του GNA Λιβύης Φαγέζ αλ-Σαράζ στην Άγκυρα γεγονός που σηματοδοτεί εξελίξεις στο λιβυκό και στην ευρύτερη περιοχή Μεσογείου…Η συνάντηση είχε προανακοινωθεί από τα τούρκικα ΜΜΕ και έγινε την Πέμπτη 4/6/20 στο Προεδρικό Μέγαρο.Δίνεται συνέντευξη τύπου όπου αναφέρονται στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη μετά το πέρας των συνομιλιών τους που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών αναφέρει το aa. Ο Ερντογάν τόνισε μ΄έμφαση: «Σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο»(Anadolu)

Το haberturk μεταδίδει πως ο Ερντογάν τόνισε :”Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε νέα συνεργασία με τη Λιβύη. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης και της γεώτρησης, για να επωφεληθούμε από τον φυσικό πλούτο της στην Ανατολική Μεσόγειο.”.Aφότου ανακοίνωσε πως ανέκτησε τον έλεγχο Tripoli και περιχώρων της από LNA του Haftar,ο Sarraj δήλωσε : “Δεχόμαστε την Τουρκία και τις τούρκικες εταιρίες στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Λιβύης.”

Αναφέρεται πως ο επικεφαλής του GNA είπε δεν θα δώσουμε πλέον τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί στον εγκληματία πολέμου Haftar. Αλλά θα δεχθεί την ανάλογη ποινή των εγκλημάτων του τόνισε ο Σαράζ που έχει ανακάμψει στα μέτωπα με υποστήριξη Τουρκίας…Έκαναν λόγω για διεύρυνση συνεργασίας….

O Erdogan στη συνέντευξη λέει: “η Ιστορία θα θυμάται αυτούς που βύθισαν τη Λιβύη στο αίμα και τα δάκρυα υποστηρίζοντας τον κινηματία Χαφτάρ.”

“Δεν θ΄αφήσουμε τ΄αδέρφια μας τους Λίβυους στη διάθεση των κινηματιών και λεγεωνάριων.”

Κι αυτός εκτίμησε από την πλευρά του πως ο κινηματίας Haftar δεν νομιμοποιείται να καθίσει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων.

Sarraj : “θα διεξάγουμε αυτή τη μάχη μέχρι την πλήρη εξόντωση των εχθρών μας.”

Erdogan : “Συμφωνήσαμε (με Sarraj) την διεύρυνση πεδίου συνεργασίας μας στο λιβυκό έδαφος. “

Sarraj : “Ευχαριστήσαμε την Τουρκία για την ιστορική και γενναία τοποθέτησή της (στο λιβυκό)”

O Erdogan σε ρόλο ειρηνοποιού: Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας της Λιβύης το συντομότερο δυνατό. Λύση αλλά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μπορεί να καθιερωθεί μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας με επικεφαλής τους Λίβυους, είπε.

Δήλωσε:”Η υποστήριξή μας προς τη νόμιμη κυβέρνηση και τους θεσμούς της Λιβύης θα συνεχιστεί όλο και περισσότερο. Θα συνεργαστούμε με τον κ. Sarraj σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες από τη διαδικασία του Βερολίνου έως το ΝΑΤΟ. “

Ωστόσο υπάρχει σκλήρυνση της θέσης Άγκυρας σαφώς μετά τις επιτυχίες της στο έδαφος Λιβύης και τώρα επιχειρεί να παγιώσει θέσεις της και τετελεσμένα και να περάσει ένα μήνυμα νίκης.

dimpenews.com

One thought on “Συνάντηση Ερντογάν -Φαγέζ αλ-Σαράζ στην Άγκυρα.Ερντογάν : «Θα προωθήσουμε τη συνεργασία μας για να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο στην Α Μεσόγειο»….Δρομολογούνται εξελίξεις σε λιβυκό-Μεσόγειος.ΦΩΤΟ

Comments are closed.