Η γέννηση κι η άνοδος των Antifa ως τη σύγκρουση με το Τραμπ….ή είναι η Antifa μια τρομοκρατική οργάνωση;

Αυτοί οι βίαιοι αντι-διαδηλωτές αποτελούν συχνά μέρος του «antifa» (συντομογραφία του «αντιφασιστικού»), μιας χαλαρής συλλογής ομάδων, δικτύων και ατόμων που πιστεύουν στην ενεργή, επιθετική αντίθεση σε ακροδεξιά κινήματα. Η ιδεολογία τους βασίζεται στην υπόθεση ότι το ναζιστικό κόμμα δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να έρθει στην εξουσία στη Γερμανία αν οι πολίτες τους πολεμούσαν πιο επιθετικά στους δρόμους τη δεκαετία του 1920 και του 30. Oι περισσότεροι antifa προέρχονται από το αναρχικό κίνημα ή από την άκρα αριστερά.

Επειδή δεν υπάρχει ενοποιητικό σώμα για το antifa, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα «μέλη» είναι ενεργά αυτήν τη στιγμή. Διαφορετικές τοποθεσίες έχουν πληθυσμούς antifa διαφορετικών δυνατοτήτων, αλλά oι antifa είναι επίσης μερικές φορές πρόθυμοι να ταξιδέψουν εκατοντάδες μίλια για να αντιταχθούν σε ένα λευκό υπέρμαχο γεγονός.

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη αριστερά, δεν επιδιώκουν να αποκτήσουν εξουσία μέσω παραδοσιακών διαύλων- κερδίζοντας εκλογές και ψηφίζοντας νομοσχέδια.

Το Antifa είναι αντικυβερνητικό και αντι-καπιταλιστικό, και οι μεθοδολογίες του συχνά θεωρούνται πιο στενά ευθυγραμμισμένες με τους αναρχικούς από ό,τι με την κυρίαρχη αριστερά.

Οι ρίζες του Antifa ξεκινούν σχεδόν όπως και των Ναζί. Όπως και η ακροδεξιά, τα μέλη της Antifa σ’ όλο τον κόσμο αποτελούν ένα συνονθύλευμα ομάδων, αν και οι πιο ενεργές φαίνεται να εδράζονται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο (με το όνομα Anti-Fascist Action) και τη Γερμανία (Antifaschistische Aktion). Το γερμανικό κίνημα ιδρύθηκε το 1932 για να παρέχει μια μαχητική ακροαριστερή ομάδα για να αντιμετωπίσει το ταχέως αναπτυσσόμενο ναζιστικό κόμμα. Διαλύθηκαν το 1933 αφού ο Χίτλερ ανέλαβε τον έλεγχο του κοινοβουλίου και αναστήθηκε στη δεκαετία του 1980 ως απάντηση στον νεοναζισμό μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Οι εκλογές του Προέδρου Τραμπ φαίνεται να ήταν καμπή για την ακτινοβολία του κινήματος Antifa, το οποίο έχει δεσμούς με το κίνημα της Μαύρης Ζωής (BLM) και διάφορες αναρχικές ομάδες.

Την Κυριακή 31 Μαΐου, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ορίσουν το ANTIFAS ως τρομοκρατική οργάνωση.” Την ανακοίνωση του προέδρου ακολουθεί δελτίο τύπου του Γενικού Εισαγγελέα William Barr, ο οποίος αποδίδει τα τρέχοντα κρούσματα βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, σε «ριζοσπαστικές αριστερές ομάδες». Το κίνημα των antifa ως «αντιφασιστικό», στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικό από μια τρομοκρατική οργάνωση. Η δομή του δεν είναι σταθερή, δεν υπάρχει ούτε ηγέτης ούτε διαχειριστική επιτροπή. Μοιάζει περισσότερο με ένα χωνευτήρι ατόμων από διαφορετικά υπόβαθρα, που συμμετέχουν σε έναν ριζοσπαστικό αγώνα ενάντια στα ακροδεξιά κινήματα.

Ο αγώνας ενάντια στον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό, όπως των BLACK LIVES MATTER ή Occupy Wall Street . Ο αντιφασισμός στον Ατλαντικό δεν έχει ηγετική φιγούρα, ιεραρχία, καθιερωμένη δομή. Οι New York Times επισημαίνουν επίσης ότι το αντιφασιστικό κίνημα είναι μέρος ενός «αστερισμού μαχητικών κινημάτων που έχουν ενωθεί τα τελευταία χρόνια για να αντιταχθούν στην ακροδεξιά». Ωστόσο, αυτό το κίνημα έχει αναπτυχθεί από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016 και ακόμη περισσότερο μετά την επίδειξη των λευκών υπερασπιστών που διοργανώθηκαν το 2017 στο Σάρλοτσβιλ (Βιρτζίνια)..

dimpenews.com