Ο ιστορικός François Durpaire: Δεν είναι απλώς μια κοινότητα που κινητοποιείται, είναι μια ολόκληρη γενιά. To lockdown ήταν ο σπινθήρας….Μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση στην ιστορία.

Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού: “Μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση στην ιστορία”
Ο ιστορικός François Durpaire αποκρυπτογραφεί το τεράστιο και παγκοσμιοποιημένο κίνημα που γεννήθηκε ως αντίδραση στο θάνατο του George Floyd, που σκοτώθηκε από αστυνομικό στις 26 Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο François Durpaire είναι ιστορικός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μέλος του εργαστηρίου Bonheurs στο Cergy-Paris Université. Αποκωδικοποιεί τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού που έλαβαν χώρα σε όλο τον πλανήτη.

-Βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο;

François Durpaire: Ναι απολύτως. Αυτή η παγκόσμια κινητοποίηση κατά του ρατσισμού είναι πρωτοφανής στην ιστορία. Έρχεται σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης και της σημασίας των κοινωνικών δικτύων. Επομένως, παρατηρούμε τις ίδιες εικόνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ολλανδία, στη Γαλλία αλλά και στην Αφρική, όπως στη Νιγηρία για παράδειγμα. Πρόκειται άλλοτε για διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε George Floyd κι Αφροαμερικανούς αλλά επίσης για μεταφορές εθνικών καταστάσεων μέσα σε κάθε χώρα μ΄αίτημα τ΄άνοιγμα συγκεκριμένων μέτρων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

-Γιατί παρεμβαίνει/συμβαίνει τόσο έντονα τώρα;

Μπορεί να σχετίζεται με την καραντίνα που μπορεί να λειτούργησε ως σπινθήρας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αφροαμερικανοί αγγίχθηκαν πολύ από τον ιό. Στη Μινεζότα, για παράδειγμα, όπου ζούσε ο Τζορτζ Φλόιντ, το 30% των ασθενών ήταν Αφροαμερικανοί, ενώ αυτή η κοινότητα αντιπροσώπευε μόνο το 9% των κατοίκων. Αυτή η κινητοποίηση έρχεται επίσης, πρέπει να θυμόμαστε, μετά από μια σειρά από γεγονότα που σηματοδότησαν τις ειδήσεις τις τελευταίες εβδομάδες: τη δολοφονία ενός μαύρου joggeur στη Georgia τον Φεβρουάριο ή τον θάνατο μιας νέας γυναίκας στο σπίτι της από την αστυνομία μέσα στο Kentucky. Οι διαδηλωτές κατ΄ουσίαν λένε: «Δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό εάν δεν αρχίσουμε ν’ αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ρατσισμός». Αυτό λένε τα πλακάτ σ’ όλο τον κόσμο. Οι διαδηλωτές θέλουν μια αναγνώριση γι αυτό που ζουν. Αυτό αγγίζει κυρίως χώρες όπου οι λευκοί είναι η πλειοψηφία και όπου οι μειονότητες αντιμετωπίζονται με διαφορετική μεταχείριση από την αστυνομία.

Μπορούμε ήδη να προβλέψουμε τις συνέπειες της κινητοποίησης;

Μερικές είναι άμεσες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκλογές θα παιχθούν σε αυτό τον προβληματισμό. Έχει ήδη ειπωθεί ότι ο συνυποψήφιος του Joe Biden ( ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο) θα ήταν Αφροαμερικανός. Οι πιο μακρινές συνέπειες είναι να ανοίξουμε προβληματισμούς που εξακολουθούν να είναι ταμπού στις κοινωνίες μας. Διανύθηκε μια τροχιά και περνάμε από ένα κίνημα ενώσεων που ήδη υπήρχε σ΄ένα κίνημα μαζικό. Όποια κι αν είναι τα μοντέλα – παγκοσμιοποιητικό στη Γαλλία, πιο κοινοτικό στο Ηνωμένο Βασίλειο – βλέπουμε ότι σε όλες τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, τίθεται το ζήτημα του ρατσισμού. Αυτές οι κοινωνίες αυτο-αναρωτιούνται παντού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κινητοποίηση υπερέβη τη Νέα Υόρκη ή το Ντιτρόιτ για να πάει στη Μοντάνα ή τη Νότια Ντακότα. Στη Γαλλία, ακόμη και στην πατρίδα μου στο Πουατιέ, υπάρχει μια διαδήλωση. Δεν είναι απλώς μια απλή κοινότητα που κινητοποιείται, είναι μια ολόκληρη γενιά. le parisien 7/6/20

dimpenews.com