ΕΜΠΛΟΚΗ Ελληνικό F16 κι 1 ιταλικό αναχαίτισαν 2 τούρκικα F16 στ΄ανοιχτά της Λιβύης.

Μετά την επιστροφή των τουρκικών μεταγωγικών C130 που παρανόμως μετέφεραν οπλισμό και τουρκικό στρατό στη Μισράτα που δέχεται επίθεση από δυνάμεις Χαφτάρ η Τουρκία έστειλε δύο αεροσκάφη F16, ένα αεροπλάνο ανεφοδιασμού και ένα αεροπλάνο έγκαιρης προειδοποίησης, προκειμένου να εντοπίσουν τα ελληνο-ιταλικά πολεμικά αεροσκάφη που περιπολούν στην περιοχή.
Τα τελευταία αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροπλάνα και τ΄ανάγκασαν να επιστρέψουν στη βάση τους.Kάποιες λεπτομέρειες της εμπλοκή δίνονται από ιταλικό μέσο παρακολούθησης της αεροπλοΐας.

Το πρωί έγινε μια ασυνήθιστη μαζική επιχείρηση της τουρκικής αεροπορίας στη Λιβύη κι άλλα πολλά μεταδίδει ο ιστότοπος itamilradar…Με προορισμό τη Λιβύη και πιο συγκεκριμένα τη Μισράτα εντοπίστηκαν ν΄απογειώθηκαν από Τουρκία:

  • Δυο αεροσκάφη Lockheed C-130E (διακριτικά TUAF221 κι TUAF222) αναχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη,
  • άλλο αεροσκάφος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (C-130 ή πιθανώς CASA CN235) αναχώρησε από την αεροπορική βάση Ικονίου Konya..
  • 3 τουρκικά αεροπλάνα   Boeing KC-135R (60-0326, 58-0110, 62-3539)
  • 1 τουρκικό αεροπλάνο  Boeing E-7T (13-002)
  • άλλο τουρκικό Lockheed Martin F-16
  • Ωστόσο, τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν τα μόνα παρόντα στην περιοχή. Εντοπίσαμε επίσης ένα Beech B350ER (MM62300) της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας που έκανε μια αποστολή ISR στα Misrata
  • Και σε αυτά τα λεπτά (14:30 CEST) επίσης αποστολή ενός ΝΑΤΟ Northrop Grumman RQ-4D (MAGMA10) στην περιοχή

Ο τουρκικός σχηματισμός επέστρεψε τώρα στην Τουρκία και ένας αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ERJ-145 AEW & C (757) αναχώρησε από την βάση της Σούδας ανατολικά για να περιπολεί την περιοχή. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό το αεροσκάφος είναι μόνο, αλλά πιθανώς συνοδεύεται από κάποιο ελληνικό F-16…

Μετά την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας κι ελικοπτέρου στο συμβάν ταυτοποίησης τούρκικου πλοίου που μετέφερε παράνομο φορτίο όπλων στους τρομοκράτες Αδελφούς Μουσουλμάνους στη Λιβύη το περιστατικό με τα F16 εγγράφεται στο ίδιο πλαίσιο κινητικότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που βγαίνουν συντεταγμένα προς τα έξω και δείχνουν στην τουρκική πλευρά το αξιόμαχο και την αποφασιστικότητα τους….

Kι αυτό ενώ εξειδικευμένο μέσο στην Άμυνα περιγράφει ως εξής τη σημερινή κινητικότητα εκ τουρκικής πλευράς: ”Την Πέμπτη, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε ασκήσεις στη Μεσόγειο, στις οποίες συμμετείχαν τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-7T, καθώς και τρία αεροσκάφη Boeing KC-135R και μια μοίρα μαχητών F-16.

Περιλαμβάνονταν επίσης φρεγάτες καθοδηγούμενων πυραύλων και οπλισμένα αεροσκάφη.” Αν είναι έτσι το ελληνικό F16 εξετέλεσε αποστολή σχεδόν καμικάζι και μαζί με το συμμαχικό μπήκαν σφήνα και παρεμπόδισαν την τουρκική επίδειξη ισχύος. Το μήνυμα είναι σαφές η Μεσόγειος δεν σας ανήκει……δεν είναι φέουδο καμιάς επεκτατικής δύναμης..

dimpenews.com