Aναπόφευκτη η μητέρα όλων των μαχών αυτή της Σύρτης.Λαβρόφ-Σοιγκού δεν πήγαν στην Τουρκία. Ο LNA έστειλε ενισχύσεις στη Σύρτη και περιμένει επίθεση. H Γαλλία έτοιμη να εμπλακεί κατά Τουρκίας…..

Την Κυριακή, ο LNA προώθησε πρόσθετες στρατιωτικές ενισχύσεις στους άξονες της πόλης Σύρτη, για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές μονάδες που υπάρχουν εκεί, εν αναμονή πιθανής επίθεσης από τις δυνάμεις του Al-Wefaq για να καταλάβουν τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής πόλης που βρίσκεται στο κέντρο της μεσογειακής ακτής της Λιβύης κι αποτελεί λιμάνι κόμβο.

Το κέντρο μέσων μαζικής ενημέρωσης της αίθουσας επιχειρήσεων Al-Karamah της Γενικής Διοίκησης του LNA είπε ότι οι δυνάμεις της μηχανοκίνητης «Μονάδας 302 » πήγαν στη Σύρτη και δημοσίευσαν φωτογραφίες που έδειχναν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα και όλο το προσωπικό τους να κινείται προς την πόλη της Σύρτη.

Επί τόπου, ο διευθυντής του Τμήματος Ηθικής Προσανατολισμού του LNA, Ταξίαρχος Khaled Al Mahjoub,που δήλωσε σ’ Al-Arabiya.net και Al-Hadath.net ότι ηρεμία επικρατεί σήμερα σε όλους τους άξονες μάχης στη Σύρτη, αλλά δεν αποκλείει πιθανή στρατιωτικό κλιμάκωση κατά τις επόμενες μέρες, ειδικά καθώς η κυβέρνηση Al-Wefaq παρέμεινε δεσμευμένη στη μάχη της Σύρτης, αφού έθεσε άδικες και ανάρμοστες προϋποθέσεις για την αποδοχή πρότασης για κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης.
Το Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών του GNA Fathi Pasha Agha, με μια ανάρτηση στον ιστότοπό του στο Twitter υπονόησε την ανάγκη αποκλεισμού του Khalifa Hifter, από οποιονδήποτε επερχόμενο διακανονισμό ή επερχόμενο διάλογο.
Την ίδια στιγμή Λαβρόφ και Σοιγκού ανέβαλαν προγραμματισμένη για σήμερα μετάβασή του στην Κων/πολη για συνομιλίες με ομολόγους τους γεγονός που καταδεικνύει ότι η κλιμάκωση και η επερχόμενη μητέρα όλων των μαχών αυτή της Σύρτης είναι πλέον αναπόφευκτη λόγω αδιαλλαξίας Άγκυρας και της αδράνειας των δυτικών.H Ρωσία δεν θ’ αποδεχθεί δευτερεύοντα ρόλο στη Λιβύη και θα υποστηρίξει Χαφτάρ ως το τέλος..H Γαλλία είναι έτοιμη να εμπλακεί κατά Τουρκίας.Η γαλλική Προεδρία περιγράφει τις τούρκικες επιχειρήσεις στη Λιβύη ως “απαράδεκτες” και λέει δεν θ΄ανεχθεί την τούρκικη επιθετική πολιτική. Η προεδρία προσθέτει ότι η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων με πλοία στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης και “εκμεταλλεύεται” εργαλειοποιεί το NATO.Η Γαλλική Προεδρία κατήγγειλε την « ολοένα και πιο επιθετική κι επιβεβαιωμένη πολιτική της Τουρκίας με 7 τούρκικα πολεμικά πλοία τοποθετημένα στ΄ανοιχτά της Λιβύης και μια καταπάτηση του embargo όπλων ». «Οι Τούρκοι δεν συμπεριφέρονται με τρόπο αποδεκτό εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ,και η Γαλλία δεν μπορεί να τ’αφήσει να γίνεται.Θα έχουμε συζητήσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ επί λιβυκού και για τη συμπεριφορά Τουρκίας », τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 15 Ιουνίου, στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean Yves Le Drian.Οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν γύρω από θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δυνάμεις του GNA μετά την α΄αποτυχημένη επίθεση τους προς κατάληψη της Σύρτης αποσύρθηκαν σε μια ακτίνα 90 km στα δυτικά της πόλης στο Boreat Lhasson.

dimpenews.com