Ανακοινώθηκε Συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης με την νόμιμη αρχή του Κοινοβουλίου της…


Με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου Aguila Saleh στο Τομπρούκ της Λιβύης είχε σήμερα συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο ταξίδι του αστραπή στη Λιβύη. Το αποτέλεσμα είναι η συμφωνία των 2 πλευρών να προχωρήσουν σε οριοθέτηση ΑΟΖ.

Αναφέρει ο κ. Δένδιας: Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ, εδώ στη Λιβύη, τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Aguila Saleh, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα.Συζητήσαμε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως «μνημόνιο» Sarraj-Τουρκίας, αλλά του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010”.

Image

Προσθέτει ότι η ” Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και το τέλος των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Λιβύη.Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες”.

Ανακοίνωσε την λειτουργία Ελληνικού Προξενείου στη Βεγγάζη έδρα του Χαφτάρ κι εμπορικές συναλλαγές… Τόνισε ”συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές.Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής – και μάλιστα ελληνικής – προέλευσης.”

Image

Τέλος δήλωσε ”είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.”

Ο κ. Δένδιας προσθέτει πως ” Αναγνωρίζουμε μόνο τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως τον εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού και τον Εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Haftar και θα συνεργαστούμε μαζί τους πολιτικά και στρατιωτικά.” Aπό την πλευρά του το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, συμφωνία για τη σύσταση επιτροπής για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.

Η συμφωνία της οριοθέτησης θα γίνει αποδεκτή από το λιβυκό κοινοβούλιο…..«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας. Ο Σάλεχ θεωρείται από τους 3 πρωταγωνιστές του λιβυκού ως ο άνθρωπος που είναι πιο κοντά στο γαλλικό άξονα…Η δήλωση αυτή συμπίπτει με την ανακοίνωση της Γαλλίας σήμερα ότι αποσύρεται από την επιχείρηση IRINI των ΕΕ/NATO στη Μεσόγειο για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς Λιβύη μετά το επεισόδιο με φρεγάτες τουρκικές. Η Γαλλία μάλιστα εξέφρασε τη δυσφορία της προς ΝΑΤΟ ότι δεν της παρείχε κάλυψη στη διαμάχη της με το άλλο μέλος την Τουρκία.. Μετά την αποχώρηση της Γαλλίας από την επιχείρηση IRINI στη Μεσόγειο, πιθανόν έρχεται ο περιφερειακός πόλεμος αφού ουσιαστικά τελείωσε ο διαμεσολαβητικός ρόλος Γαλλίας και δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για να μην ξεκινήσει πόλεμος στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα με την νυν επιχειρούμενη συμφωνία επιχειρεί να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την συμφωνία GNA-Τουρκία… Ωστόσο από την άλλη ισχυροποιεί πλέον έμπρακτα την κόντρα με τουρκικό παράγοντα αφού πλέον και επίσημα υπάρχει αλληλοδιεκδίκηση.. Αναμένεται θερμό καλοκαίρι με τον πολιτικοστρατιωτικό υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο στα ελληνοτουρκικά με την Κύπρο μη εξαιρουμένη…

Απομένουν συμφωνίες αντίστοιχες με Αίγυπτο και Κύπρο για να συμπληρωθεί το παζλ μετά την πρώτη αυτή με Ιταλία….

Το ένα σκέλος είναι η χάραξη και υλοποίηση της συμφωνίας που είναι σε επίπεδο διπλωματικό το άλλο είναι η προάσπιση αυτής και είναι επιχειρησιακό κομμάτι…

Σήμερα έγινε ένα ακόμη βήμα για χάραξη ΑΟΖ με Αίγυπτο που προφανώς κι έχει δρομολογηθεί…

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της στην ανατολική Λιβύη σχολιάζει το geopolitics.

Στη Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh αναφέρεται ακόμη ότι: Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Al-Sisi.”’

dimpenews.com

One thought on “Ανακοινώθηκε Συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης με την νόμιμη αρχή του Κοινοβουλίου της…

Comments are closed.