Ενδεικτικό της πολιτισμικής καταστροφής στον καθεδρικό της Nantes είναι ότι κάηκε πίνακας του 1835 με τη θεραπεία τυφλού από τον Saint Clair. To Συναξάρι του Αγίου Κλερ….

Ενδεικτικό της πολιτισμικής καταστροφής που συντελείται στην Ευρώπη με προεξάρχουσα τη Γαλλία είναι και ο πίνακας θρησκευτικής ζωγραφικής φιλοτεχνημένος από τον εικαστικό Hippolyte Flandrin το 1835 που κάηκε στην χθεσινή πυρκαγιά στον καθεδρικό της Nantes. To έργο απεικόνιζε τον Saint Clair ( η ρίζα του ονόματος σημαίνει Φωτεινός-διαυγής) Άγιο Κλερ ή Κλαιρ να θεραπεύει έναν τυφλό. Ο Saint Clair-εξου και το όνομα Κλαίρη που συναντάται και στην Ελλάδα-είναι άγιος της κοινής μας παράδοσης με Δυτική εκκλησία αφού ο ερημίτης αυτός έζησε τον 9ο αι μ.Χ δηλ. πριν το Μέγα Σχίσμα των Εκκλησιών που επιτελέστηκε το 1054. Ωστόσο ο πίνακας αυτός το λογικότερο είναι να είναι αφιερωμένος στον επίσης άγιο Κλαιρ πρώτο επίσκοπο της Nantes τον ιδρυτή της εκεί επισκοπής τον 3ο αι.μΧ.

Συναξάρι Saint Clair που έδρασε τον 9ο αι. μ.Χ

Γεννήθηκε στην Αγγλία το 845 σε μια οικογένεια ευγενικής καταγωγής. Μετά τις εκλεκτές σπουδές του η οικογένειά του ήθελε να τον παντρέψει αλλά αυτός άκουσε το Θεό που του είπε:

“Βγες από τη χώρα σου και πέρασε στη Neustrie (Noρμανδία) για να είμαι πάντα μαζί σου”.

Αναχωρεί με το πρώην συμφοιτητή του Alford κι αποβιβάζονται στο Cherbourg περίπου το 866, κι ενώ ήταν σε ηλικία 22 ή 20 ετών..

Για ν΄αποφύγει το περιβάλλον του και την προοριζόμενη σύζυγό του αλλάζει το όνομα του από Guillaume σε Clair.Ενώ ο σύντροφός του ο Alford μετονομάζεται σε Cyrin.Αναζητά έναν τόπο όπου να υπηρετήσει το Θεό μακριά από την τύρβη και το θόρυβο του κόσμου κι εγκαθίσταται πλησίον του Cherbourg σ΄ένα μέρος που σήμερα φέρει τ΄όνομά του ως Saint Clair des Marais,στην ενορία του Nacqueville.

Δεδομένου ότι εκεί δεν έγινε πολύ καλά αποδεκτός αποφασίζει να φύγει αφότου θεράπευσε με την προσευχή του τον άνθρωπο που τον εξυπηρετούσε που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ενώ έκοβε ξύλα. Επειδή αυτό το γεγονός υπήρχε κίνδυνος να τραβήξει την προσοχή των πολλών επιδιώκει την ησυχία και αποσύρεται στο Αββαείο Abbaye de Malduin στην Négreville, καντόνι της Briquebec.

Ζει κάτω από την καθοδήγηση του Αββά Odebert. Χειροτονήθηκε ιερέας στο Coutances από τον επίσκοπο Sigénand το 870.

εδώ ήταν ο πίνακας, τώρα μετά την φωτιά

Με τις προσευχές του εκδιώκει ένα δαίμονα που κατείχε το γιο ενός Άρχοντα της περιοχής.Ανάστησε σαν άλλος Προφήτης Ηλίας το γιο μιας χήρας...

Μεταξύ των ατόμων που έρχονται να τον ικετεύσουν για θεραπεία είναι μια ευγενής γυναίκα που ελκύεται από τη νεότητα και την ομορφιά του Saint Clair.Ανήσυχος από αυτό το πάθος εκμυστηρεύεται στον Αββά Odebert τι συμβαίνει κι αυτός το συμβουλεύει να φύγει…

Ακολουθούν 12 χρόνια περιπλάνησης όπου πολυάριθμες κοινότητες όπου πολυάριθμες κοινότητες διαφύλαξαν την ενθύμισή του και φέρουν τ΄όνομά του: Saint Clair sur Elle,Hérouville Saint Clair,Saint Clair en Auge,Saint Clair des Monts Saint Clair en Palaiseau etc…..

Από το Gisors φθάνει στις όχθες του Epte στο Vulacassum και δομεί το ερμητήριό του με κλαδιά και λάσπη βοηθούμενος από τον πιστό του Cyrin.Εκεί μέσα στη σιωπή και τη μελέτη της Αγίας Γραφής προσεύχεται και καλλιεργεί μια γωνιά της γης για τη τροφή του.

Τα πλήθη που προσελκύονται από την αγιότητα του έρχονται να τον ακούσουν και υπάρχουν πολλοί που εκχριστιανίζονται.

πριν

Η κυρία η ευγενής εξοργισμένη από την απόρριψη του αγίου και τυφλωμένη από το πάθος έστειλε 2 μισθωμένους ενόπλους συμβόλαιο θανάτου εποχής που τον αναζητούν σε όλη την Neustrie.Μια μέρα βλέποντας έναν ερημίτη σε στάση προσευχής τον ρωτούν: “Γνωρίζεις κάποιον ονόματι Clair;”

O Άγιος Κλαιρ απαντά αρχικά “όχι”, έπειτα όμως μετανιώνει που δεν είπε την αλήθεια και παραδέχεται “εγώ είμαι.”

Οι δήμιοι τον καθήλωσαν στα γόνατα και τον αποκεφάλισαν. Ήταν 4 Νοέμβρη του 884 μ.Χ

Mετά το μαρτύριό του η σωρός του Saint Clair εναποτέθηκε στην εκκλησία της Vulcassum(που μετονομάζεται σε Saint Clair sur Epte).Στον τάφο του συμβαίνουν θαύματα όπως η θεραπεία ενός εκ γεννετή τυφλού που θα πλύνει τα μάτια την πηγή Saint Clair ( στην ανάμνηση προφανώς αυτού του θαύματος έγινε ο πίνακας που κάηκε στον καθεδρικό της Nantes.

Tα λείψανά του διατηρήθηκαν σε μια σαρκοφάγο μαζί με αυτά του επίσης Αγίου του Saint Cyrin.

Η πίστη και η τιμή στον Saint Clair είναι ακόμη πολύ ζωντανή κυρίως στη Νορμανδία. Θεωρείται προστάτης οφθαλμολογικών παθήσεων..

Ωστόσο ο πίνακας αυτός το λογικότερο είναι να είναι αφιερωμένος στον άγιο Κλαιρ πρώτο επίσκοπο της Nantes τον ιδρυτή της εκεί επισκοπής τον 3ο αι.μΧ. Σύμφωνα με το ρωμαϊκό μαρτυρολόγιο έδρασε τον 4ο αι μ.Χ ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ήταν ακόλουθος του Απ. Πέτρου και πρώτος απόστολος της Βρετάνης. Έφθασε στη Nante από την Loire, παίζει ένα ρόλο σημαντικό στον εκχριστιανισμό της Haute-Bretagne.” Η παράδοση ομόφωνα θεωρεί πως ο saint Clairείναι ο α΄επίσκοπος της Nantes.Και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για Άγιο της κοινής μας παράδοσης και μάλιστα για άγιο σχεδόν των αποστολικών χρόνων…..

dimpenews.com