Β’ δραματική παρέμβαση του Oρθόδοξου Αρχιεπικόπου Σεβάστειας Παλαιστίνης Attallah Hanna..”Επιστρέψτε το Βαπτιστήριο. Είναι ειδεχθές έγκλημα” λέει..

Κραυγή αγωνίας και πάλι σήμερα 22/7/20 από τον Oρθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Σεβάστειας Παλαιστίνης Θεοδόσιο- Attallah Hanna που με νέα ανάρτηση στο facebook του καταγγέλει: “Η κλοπή του ιστορικού βαπτιστηρίου στοχεύει άμεσα την ιστορία μας, την πολιτιστική κληρονομιά μας και την ίδια την ύπαρξής μας σε αυτόν τον ιερό τόπο.”

Δήλωσε σήμερα ότι η κλοπή του αρχαίου βαπτιστηρίου που χρονολογείται από τη Βυζαντινή εποχή θεωρείται ειδεχθή εγκληματική πράξη και παραβίαση της αρχαίας χριστιανικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς σε αυτόν τον ιερό τόπο.
Αυτό το βαπτιστήριο το έκλεψαν από το χωριό στο Κυβερνείο της Βηθλεέμ, κι αποτελεί ένα φρικτό έγκλημα του οποίου στόχος είναι να εξαφανίσει τα πολιτιστικά, ιστορικά και κληρονομικά μνημεία χιλιάδων χρόνων της ύπαρξής μας σε αυτόν τον ιερό τόπο.
Στοχεύει άμεσα στη χριστιανική μας κληρονομιά που σχετίζεται με αυτόν τον ιερό τόπο και δεν είναι η πρώτη φορά που ιστορικά χριστιανικά μνημεία εξαλείφονται στη χώρα μας, ειδικά στην πόλη της Ιερουσαλήμ, όπως όταν άνοιγαν νέοι δρόμοι σε διάφορα μέρη κι ανακαλύφθηκαν χριστιανικά λείψανα και ψηφιδωτά που συνδέονται με την αρχαία και καθαρή χριστιανική παρουσία σε αυτήν τη γη. Ο ιερός τόπος που κάτω από το χώμα του έκρυψε τόσους αιώνες τους θησαυρούς του, λεηλατήθηκε τους έκλεψαν και ορισμένοι από αυτούς τοποθετήθηκαν σε μερικά ισραηλινά μουσεία.


Σε κάθε γωνιά και σε κάθε χωριό και πόλη στην ιερή μας χώρα, υπάρχουν χριστιανικά λείψανα που πρέπει να διατηρηθούν ως μέρος της ιστορίας μας και της ταυτότητας της χώρας μας. Όσο για το τι συμβαίνει στην πόλη της Ιερουσαλήμ…. Υπάρχουν προσπάθειες εξάλειψης χριστιανικών και ισλαμικών μνημείων σε μια άθλια προσπάθεια να υπονομευθεί ο χαρακτήρας της πόλης μας και η ταυτότητα της Ιερουσαλήμ μας.
Αυτή η λεηλασία του πολιτισμού, της ιστορίας και της κληρονομιάς μας πρέπει να μας κάνει πιο ενωμένους απέναντι σε αυτά τα εχθρικά σχέδια. Ο αγώνας μας είναι ο ίδιος και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να προκαλέσει διαφωνίες, κατακερματισμούς και διχασμούς στην πατρίδα μας, όπως πρέπει να είμαστε, όπως είμαστε πάντα, ενωμένοι απέναντι στα σχέδια εξάλειψης και υπονόμευσης της ταυτότητας της χώρας μας και της ιερής μας πόλης..
Απαιτούμε να επιστραφεί αυτή το Βαπτιστήριο και να τοποθετηθεί σε παλαιστινιακή εκκλησία ή μουσείο.
Κατά τα τελευταία χρόνια, και σε διάφορα και διαφορετικά μέρη στην Ιερουσαλήμ, όταν έγιναν ανασκαφές για να ανοίξουν σήραγγες ή νέους δρόμους, ανακάλυψαν ευρήματα αρχαίων εκκλησιών και χριστιανικών μνημείων που χρονολογούνται από τον πέμπτο αιώνα μ.Χ.
Είναι καθήκον μας ως παιδιά του παλαιστινιακού λαού να απορρίψουμε κάθε προσβολή στην κληρονομιά, την ιστορία και τους ιερούς μας τόπους, και να ενωθούμε σαν την καρδιά ενός ανθρώπου, ώστε να μην επιτρέψουμε να λεηλατούνται τα μνημεία και τα θρησκευτικά μνημεία μας. Στόχος τους είναι να περιθωριοποιήσουμε την παρουσία μας και να υπονομεύσουν την ιστορία μας και την παρουσία της ύπαρξής μας σε αυτόν τον ιερό τόπο.

Στις 21.7.20 η πρώτη του παρέμβαση για το Βαπτιστήριο….

Mερίδα του ξένου τύπου καταγγέλει το γεγονός μεταξύ αυτών είναι το mediapart. που αναφέρει πως ”ο Ισραηλινός στρατός έκλεψε τη Δευτέρα ένα αρχαιολογικό εύρημα βυζαντινό από παλαιστινιακό χωριό της περιοχής Βηθλεέμ και διατείνεται ότι θα το αποδώσει στους νόμιμους ιδιοκτήτες του: σε έναν εποικισμό. Τα αρχεία δείχνουν το ψέμα τους αλλά θα τιμωρηθούν κάποτε;”

dimpenews.com