Μακρόν κατά την επίσκεψη Αναστασιάδη για τουρκικό:Η Γαλλία δεν θ΄αφήσει να περάσει ο τσαμπουκάς Τουρκίας..Η Ευρώπη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της..

Ένθερμη κι εγκάρδια υποδοχή του Μακρόν στον Αναστασιάδη στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος σε δηλώσεις του τόνισε παρουσία του Κύπριου Προέδρου ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει την κυριαρχία της με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Καταδίκασε απερίφραστα τις παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας Ελλάδας Κύπρου από Τουρκία.

Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων:

H παρουσία σας σήμερα στο Παρίσι του προέδρου Αναστασιάδη σημαίνει πολλά και για εμένα και όλους τους Ευρωπαίους για τα σύνορά μας για την κυριαρχία μας και ειδικότερα γι αυτά της Αν Μεσογείου.Κατ΄ουσίαν σε αυτό το κομμάτι της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για όλη τη χώρα καθώς τα θέματα ασφάλειας κι ενέργειας είναι ουσιώδη διακυβεύοντας αρκετά με την Τουρκία και τη Ρωσία να κάνουν αισθητή την παρουσία τους όλο και περισσότερο κι απέναντι στις οποίες η ΕΕ ως τώρα έχει κάνει ελάχιστα.Θα ήταν ένα σοβαρό λάθος ν΄αφήσουμε την ασφάλεια της Μεσογείου στα χέρια άλλων παικτών .Δεν έχει άλλη εναλλακτική η Ευρώπη αλλά η Γαλλία ούτως ή άλλως δεν θα το αφήσει στην τύχη του. Για μια ακόμη φορά να επαναλάβω τη αμέριστη αλληλεγγύη με την Κύπρο ομοίως και με την Ελλάδα έναντι των παραβιάσεων της εθνικής κυριαρχίας τους από την Τουρκία. Είναι απαράδεκτο τα χωρικά ύδατα ενός κράτους μέλους να παραβιάζονται ή ν΄απειλούνται…Αυτοί που συμβάλουν σε κάτι τέτοιο πρέπει να τιμωρηθούν. Και ξέρετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας επ΄αυτού.

Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει την κυριαρχία της με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Είναι το ίδιο διακύβευμα κυριαρχίας που αντιμετωπίζουμε στη Λιβύη.Δεν μπορούμε ούτε εκεί ν αφήσουμε ξένες δυνάμεις όποιες κι αν είναι αυτές να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων . Η επιχείρηση IRINI αποτελεί μια από τις απαντήσεις της ΕΕ αλλά πρέπει να επιμείνουμε ακόμη περισσότερο για να κερδίσει την αξιοπιστία της .

Η άλλη πλευρά είναι η ημερήσια διάταξη των κυρώσεων, των απαραίτητων συνθηκών για να έχουμε εκεχειρία κι ένα πλάνο δυναμικό που θα οδεύει προς πολιτική λύση της κρίσης στη λιβυκή διαμάχη.

Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά αυτό το ζήτημα της ασφάλειας στην Αν Μεσόγειο.

dimpenews.com