Μιλούν για ατύχημα…. για π.χ Τουλούζης. Η εκδοχή του ατυχήματος χρησιμοποιήθηκε και στο Τσερνομπίλ μόνο που έριξε μια Σοβιετική Ένωση…Εδώ είναι Μέση Ανατολή Μαρί, Βηρυτός εμπόλεμος ζώνες με κατεχόμενα ..

Η νιτρική αμμωνία είναι υπαίτια των εκρήξεων στη Βηρυτό αυτή είναι ένα λευκό αλάτι και άοσμο που χρησιμοποιείται ως βάση πολυάριθμων λιπασμάτων αζώτου με τη μορφή κόκκων,και είναι η αιτία πολλών βιομηχανικών ατυχημάτων εκ των οποίων η έκρηξη στο εργοστάσιο AZF στην Toulouse Γαλλίας το 2001.

Σύμφωνα με Πρωθυπουργό Λιβάνου 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας ήταν stockées σ΄αποθήκη στο λιμάνι της πρωτεύουσας..Προκλήθηκε σεισμός 3,3 της κλίμακας Richter

Η νιτρική αμμωνία αποτελείται από λιπάσματα που ονομάζονται αμμωνιτρικά, τα οποία οι αγρότες αγοράζουν σε μεγάλες σακούλες ή χύμα. Δεν είναι καύσιμα προϊόντα: είναι οξειδωτικά, δηλαδή επιτρέπουν την καύση μιας άλλης ουσίας που είναι ήδη στη φωτιά. “Είναι πολύ δύσκολο να γίνει η καύση του”, δήλωσε ο AFP Jimmie Oxley, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island, ο οποίος εργάστηκε για την καύση νιτρικής αμμωνίας. “Δεν είναι εύκολο να πυροδοτηθεί.” Η έκρηξη είναι δυνατή μόνο με μόλυνση από ασυμβίβαστη ουσία ή έντονη πηγή θερμότητας. Επομένως, η αποθήκευση πρέπει να ακολουθεί κανόνες για την απομόνωση της νιτρικής αμμωνίας εύφλεκτα υγρά (βενζίνη, λάδια κ.λπ.), διαβρωτικά υγρά, εύφλεκτα στερεά ή ακόμη και ουσίες που εκπέμπουν σημαντική θερμότητα, μεταξύ άλλων απαγορεύονται, σύμφωνα με οδηγία από το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας. Στον κόσμο πολλές τραγωδίες οφείλονται σε νιτρικό αμμώνιο.

Το πρώτο δυστύχημα προκάλεσε 561 νεκρούς το 1921 στο Oppau στη Γερμανία σ΄εργοστάσιο της BASF.

Το 1947, στην Brest έκρηξη από νορβηγικό cargo της Ocean Liberty που μετέφερε αυτή την ουσία.

Στη Γαλλία σε hangar του χημικού εργοστασίου AZF, στο νότιο προάστιο της Toulouse, όπου 300 tonnes νιτρικού αμμωνίου εκρήχθηκαν στις 21/9/ 2001: 31 νεκροί

Στις ΗΠΑ φοβερή έκρηξη στο εργοστάσιο West Fertilizer,στα Δ του Texas, με 15 νεκρούς το 2013.

Η ίδια ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκρηκτικά. Στις 19/4/ 1995,ο Timothy McVeigh έκανε να εκραγεί παρασκευασμένη βόμβα με 2 τόνους λίπασμα μπροστά από το ομοσπονδιακό κτίριο του Oklahoma City, όπου σκοτώθηκαν 168 personnes.AFP

Η εκδοχή του ατυχήματος χρησιμοποιήθηκε και στο Τσερνομπίλ μόνο που έριξε μια Σοβιετική Ένωση…Εδώ μιλάμε για Μέση Ανατολή Μαρί, Βηρυτός εμπόλεμος ζώνες με κατεχόμενα δεν είναι τόσο απλοί οι εξισωτισμοί από την άλλη ως και για την Τουλούζη σήμερα οι ασύμμετρες απειλές δηλ. τα χτυπήματα Ψυχρού Πολέμου έχουν υποκαταστήσει την κλασική τρομοκρατία σε αυτό το πλαίσο πρέπει να γίνει η ανάγνωση ..

Οι ίδιες οι αρχές Λιβάνου μιλούν για επικίνδυνο υλικό που ήταν αποθηκευμένο ως κατασχεμένο από τις ίδιες και βρίσκονταν εκεί τουλάχιστον από το 2014…Δεν πρόκειται οπότε για κρύπτη οργάνωσης οπότε μιλάμε για υλικό που κατείχαν οι αρχές του Λιβάνου και ιδία ευθύνη το είχαν αποθηκεύσει εκεί όπως για π.χ όλες οι πρωτεύουσες του κόσμου στεγάζουν πυρομαχικά στην περιφέρειά τους ή κι εντός τους το είδαμε και στη Δαμασκό να συμβαίνει το θέμα είναι ποιός επιτέθηκε στο υλικό με ποιόν τρόπο και γιατί ήθελε να προκαλέσει αυτή την μέγιστη καταστροφή στο Λίβανο….

dimpenews.com