Oruc Reis: Γιατί δεν αντιδρά η Ελλάδα. Η μόνη διέξοδος…..

Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία πέρασε από τις απειλές σε γεγονότα : ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το Oruc Reis, εισήλθε στην ελληνική AOZ κοντά στο Καστελόριζο, συνοδευόμενο από ένα υποβρύχιο από τέσσερα πλοία του Ναυτικού. Σύμφωνα με διαπιστευμένες ελληνικές πηγές, η Τουρκία έχει επίσης ενεργοποιήσει το ρωσικό S400 σε αντι-ελληνική στόχευση. Άλλωστε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν Δένδιας αναφέρει στις δηλώσεις του (14/8/20) ότι ‘‘η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση..”

Η Τουρκία νομιμοποιεί την εισβολή της στα ύδατα του Καστελόριζου με μια Navtex που εκδόθηκε από τις τουρκικές αρχές με σκοπό την ενεργειακή έρευνα, που ισχύει έως τις 23 Αυγούστου, και ταυτόχρονα ξεκίνησαν δύο στρατιωτικές ασκήσεις μπροστά στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.Aποθρασύνεται η Άγκυρα κι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει και νέες NAVTEX …

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν ένα τελεσίγραφο: υποχώρηση έως τις 11μμ. Δεν εισακούστηκε και οπότε ενεργοποιήθηκε το σενάριο της επακούμβησης για την τιμή των όπλων αλλά οι προσπάθειες εκδίωξης του τουρκικού στόλου από την ελληνική ΑΟΖ απέβησαν μάταιες ως σήμερα που το Oruc Reis πλέει απρόσκοπτα με τη συνοδεία του επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας...Παράλληλα ερευνητικό και γεωτρύπανο Barbaros ,Yavouz διενεργούν εργασίες στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που έχει καταστεί διάτρητη….Η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη σύγκλιση ΥΠΕΞ της ΕΕ για να συζητήσουν κοινή δράση.Αποκόμισε μια φραστική καταδίκη της Άγκυρας αλλά οι ενδεχόμενες κυρώσεις παραπέμφθηκαν προς εξέταση στο τέλος Αυγούστου.. . Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι τότε, η Τουρκία θα είναι ελεύθερη να προχωρήσει σε δραστηριότητες έρευνας και εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Ελλάδας.

Γιατί όμως όλοι φαίνεται να φοβούνται την Τουρκία; Είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια ναι, αλλά στέκεται σε δεκανίκια. Η Ελλάδα (μόνη της) δεν μπορεί να επέμβει εναντίον της Τουρκίας κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα αυτή την περίοδο για τους ακόλουθους λόγους ( το μόνο που θα κάνει είναι στην εσχάτη ν΄αμυνθεί μόνη της μην έχοντας άλλη επιλογή):

Μέγεθος και ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων: Η Τουρκία είναι ο δεύτερος στρατός του ΝΑΤΟ (περίπου 900 χιλιάδες στρατιώτες), η Ελλάδα είναι ο πέμπτος (365 χιλιάδες).
Η Τουρκία διαθέτει παράλληλους στρατούς (όπως ο Σαντάτ), που μπορούν να αναπτυχθούν ανά πάσα στιγμή για την υποστήριξη της τακτικής δύναμης και εξειδικεύονται σε μη συμβατικές επιχειρήσεις, η Ελλάδα πιθανώς όχι.
Η Τουρκία διαθέτει λειτουργικές πέμπτες φάλαγγες για ν’ ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Κάτω Χώρες κ.λπ.), η Ελλάδα φιλοξενεί μερικούς Κουρδούς πρόσφυγες και υπάρχουν γνωστοί δεσμοί με ορισμένες φράξιες του κουρδικού κινήματος, αλλά αυτές δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν ανησυχία στην ‘Αγκυρα.
Ο Λευκός Οίκος έχει μεγαλύτερο συμφέρον να εκφράσει την υποστήριξή του στην Άγκυρα από την Αθήνα για πραγματικούς πολιτικούς λόγους: Η Ανατολία είναι το βασικό μέρος για κυριαρχία πάνω στη Μαύρη Θάλασσα, τον Νότιο Καύκασο και την Εγγύς Ανατολή. Η Αθήνα έχει πολύ λιγότερη γεωστρατηγική σημασία.
Η Τουρκία διαθέτει μοχλό ικανό να ασκήσει πίεση σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο:τους πρόσφυγες. Η ικανοποίηση ή η ανοχή προς Ερντογάν σημαίνει την αποτροπή εισροής πλημμυρίδας άνω των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν να περάσουν τρομοκράτες που θα μπορούσαν να κρυφτούν για να ενσπείρουν το χάος.
Αυτό το τελευταίο σημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι κανείς δεν φαίνεται να μιλά για αυτό: τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει δομίσει ένα τοίχο αποκλεισμού γύρω από την Ελλάδα, κυριαρχώντας στην Αλβανία, καθιστώντας την προστάτη του Κοσσυφοπεδίου (ένα σημαντικό κέντρο τζιχαντισμού στα Βαλκάνια) και εξασφαλίζοντας μια απίστευτη επιρροή στα Σκόπια (οι Γκρίζοι Λύκοι δραστηριοποιούνται εκεί).Στη Βουλγαρία επίσης υπάρχει σημαντική τούρκικη βάση που εκφράζεται με σημαντική δύναμη και κοινοβουλευτικά.

Αυτό τι σημαίνει; Εάν ξεσπάσει ένας πόλεμος, η Ελλάδα θα μπορούσε κυριολεκτικά να εκραγεί λόγω α) ταυτόχρονων επιθέσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο β) από την πίεση που θ΄ ασκούσαν εκατοντάδες χιλιάδες φερόμενοι πρόσφυγες στον Έβρο και τη θάλασσα, γ)με τις μη συμβατικές επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου που θα ξεκινούσαν τουρκικοί παραστρατιωτικοί, δ) την πιθανή παράνομη κάθοδο από το Βορρά τζιχαντιστών και μαχητών από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο (προτεκτοράτο ΗΠΑ) και τα Σκόπια.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση πολιορκίας-περικύκλωσης και δεν έχει κανέναν τρόπο να την υπερβεί, αλλά υπάρχει μόνο μια διέξοδος: μια αντίθετη περικύκλωση μια αντι-πολιορκία. Για να πετύχει το έργο αυτό, το οποίο σίγουρα θα περιορίσει την τουρκική επιθετικότητα*,οι δεσμοί θα πρέπει να βελτιωθούν με τη Ρωσία (για τη Μαύρη Θάλασσα), με την Αρμενία (για τον Νότιο Καύκασο) και με τις αντίπαλες δυνάμεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Ισραήλ, Συρία με τις 2 πρώτες έγινε για τη Συρία που είναι η μόνη χώρα στην περιοχή με απόλυτη ταύτιση συμφερόντων αφού αντιμετωπίζει τούρκικη κατοχή εισβολή προβάλουν βέτο ΗΠΑ-Ισραήλ κι η Αθήνα δεν θέλει ούτε ν΄ακούει).

Προφανώς, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να φέρει κάτι νέο στο τραπέζι για να αποδειχθεί αποτελεσματικό και ικανό να παράγει δράση, «επιθετικά» στην Τουρκία όταν έρθει η ώρα, γιατί δεν πάσχει για άλλες εταιρικές σχέσεις τύπου ΕΕ ή ΗΠΑ αλλά από μια δυναμική που θ΄αντιπροσωπεύει μια πραγματική συμμαχία με υφιστάμενους δεσμούς.

* σημειωτέον το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν έχει ζητηθεί παρέμβαση της Ρωσίας από κάποια από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του OPEN και του ethnos.gr από τη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός. 

dimpenews.com

2 thoughts on “Oruc Reis: Γιατί δεν αντιδρά η Ελλάδα. Η μόνη διέξοδος…..

  1. το ζωντανο που το πάνε ρε, καποιος να σταματησει το ζαβό δεν υπαρχει.; δεν ειναι δυνατον υπάλληλος των ΜΚΟ να διαχειριζεται επικράτεια ενός Εθνους, λες κ` μιλάει για αμπελοχώραφα του, καθαιρέστε τον, ζητείστε αλλαγή προσώπου στην θεση αυτη, σε όλα τα σοβαρά κράτη γινετε αυτο.!

    Like

Comments are closed.