Σύμφωνα με το Reuters η Τουρκία ανακάλυψε σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα…

Σύμφωνα με το (Reuters) η Τουρκία ανακάλυψε σημαντικές πηγές φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφεραν δύο τουρκικές πηγές, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας εάν το αέριο μπορεί να εξαχθεί εμπορικά.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε την Τετάρτη ότι θα ανακοινώσει «καλά νέα» την Παρασκευή που θα σηματοδοτήσουν μια «νέα περίοδο» για την Τουρκία….

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά οι πηγές ανέφεραν ότι η δήλωση Ερντογάν αναφέρεται σε ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και μια πηγή είπε ότι η κλίμακα των αποθεμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για 20 χρόνια.

Το πλωτό γεωτρύπανο Fatih της Τουρκίας επιχειρεί από τα τέλη Ιουλίου σε μια ζώνη εξερεύνησης γνωστή ως Tuna-1, περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια της τουρκικής ακτής στη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Εικόνα

«Υπάρχει ένα εύρημα φυσικού αερίου στο μπλοκ Tuna 1», ανέφερε η πηγή. “Το αναμενόμενο αποθεματικό είναι 26 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας περίπου για 20 χρόνια.

Ωστόσο, η πηγή προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν επτά έως 10 χρόνια για να ξεκινήσει η παραγωγή και εκτιμάται ότι το επενδυτικό κόστος κυμαίνεται μεταξύ 2 δισεκατομμυρίων και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Oι χρησιμοθηρικές υπό μια έννοια δηλώσεις Ερντογάν έκαναν αν μη τι άλλο ν΄ανέβει κάπως η τούρκικη λίρα που το τελευταίο διάστημα είναι σ΄ελεύθερη πτώση…Ωστόσο ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να έχει κρατήσει κάτι για τον εαυτό του που δεν περιλαμβάνεται στις διαρροές και ν΄αφορά ίσως κι ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων στη Μεσόγειο όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα…..

Άλλωστε στην Ανατολική Μεσόγειο είναι…. το ψητό..Υπολογίζεται ότι η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι 10 τρισεκατομμύρια m3 και η ποσότητα του πετρελαίου είναι περίπου 5,5 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η οικονομική του αξία υπολογίζεται στα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.

dimpenews.com