Η περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας μπορεί να επεκταθεί στο Λίβανο χρησιμοποιώντας σουνιτισμό και τούρκικο εθνοτισμό.Το σχέδιο της ΜΙΤ για δημιουργία ενός θρησκευτικο-πολιτικού δικτύου στην Τρίπολη.Η Τουρκία ήδη χρηματοδοτεί κι εξοπλίζει τους θύλακες της στο Λίβανο…

Η περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας μπορεί να επεκταθεί στο Λίβανο χρησιμοποιώντας σουνιτισμό και τούρκικο εθνοτισμό.Το σχέδιο της ΜΙΤ για τη δημιουργία ενός δικτύου θρησκευτικο-πολιτικού δικτύου στην Τρίπολη.Η Τουρκία ήδη χρηματοδοτεί κι εξοπλίζει τους θήλακές της στο Λίβανο…

Η περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας μπορεί να επεκταθεί στο Λίβανο σ’ ένα μοτίβο χρησιμοποιώντας τα «σουνιτικά ισλαμιστικά διαπιστευτήριά» της και την τουρκική εθνικότητά του για να προσελκύσει συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού του Λιβάνου, έγραψε ο αναλυτής της Μέσης Ανατολής Jonathan Spyer σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Jerusalem Post την Πέμπτη.

Ο Λίβανος είναι μια μικρή χώρα της Ανατολικής Μεσογείου που μαστίζεται από σεχταριστικές διαμάχες μεταξύ των 18 επίσημα αναγνωρισμένων θρησκευτικών σεκτών του, πολλές από τις οποίες έχουν πολιτικοποιηθεί και βρίσκουν υποστήριξη μερικές φορές από ξένους ανταγωνιστές.

Αφού η Χεζμπολάχ που στηρίζεται από το Ιράν, μια ομάδα με ευρεία υποστήριξη από τη σιιτική κοινότητα του Λιβάνου, κέρδισε την πλειοψηφία στις γενικές εκλογές, οι χώρες του Σουνίτικου Αραβικού Κόλπου «φάνηκαν να έχουν παραχωρήσει λίγο ή πολύ» τον Λίβανο στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον ερευνητή Spyer του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Ιερουσαλήμ.

Η Άγκυρα επιδιώκει να καλύψει το κενό που άφησε η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο, αξιοποιώντας και τα δύο, τόσο τα σουνιτικά ισλαμιστικά διαπιστευτήριά της για να προσελκύσει τους σουνίτικους αραβικούς πληθυσμούς, όσο και κατά περίπτωση την τουρκική εθνικότητά της για να προσελκύσει τα τουρκικά πληθυσμιακά κατάλοιπα» στο Λίβανο – ένα μοτίβο που φαίνεται στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, όπου η Τουρκία είναι πρωταγωνιστικός παράγοντας, είπε.

Ο Spyer λέει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας φαίνεται να λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο βάσης και επικεντρώνονται γύρω από τη βόρεια πόλη της Τρίπολης, ένα αστικό κέντρο του Λιβανέζικου Σουνιτικού πληθυσμού και το Κυβερνείο Ακάρ, που φιλοξενεί την ισχνή τουρκική μειονότητα του Λιβάνου.

«Η Τουρκία εργάζεται αργά και επιμελώς, μέσω ΜΚΟ και κυβερνητικών οργανισμών αρωγής, όπως η τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού – TİKA – (επίσης ενεργός στην Ιερουσαλήμ), για να εδραιωθεί στη χώρα», έγραψε ο ειδικός.

Η TİKA έχει αναλάβει έργα κοινωνικής πρόνοιας σε περιοχές της Τρίπολης και του Άκκαρ, όπως άνοιγμα δρόμων, πηγαδιών για πόσιμο νερό και άρδευση και παροχή επισιτιστικής βοήθειας, ανέφερε, επικαλούμενος την εφημερίδα Al Akhbar σε άρθρο της 13ης Ιουλίου.

Ο Spyer ανέφερε τον ιστότοπο ειδήσεων του Λιβάνου Asas που μεταφέρει ότι ο δισεκατομμυριούχος Bahaa Hariri, ο μεγαλύτερος γιος του δολοφονημένου πρωθυπουργού του Λιβάνου Rafik Hariri και αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Saad Hariri, συμμετείχε σε ένα σχέδιο-project από την ΜΙΤ την τούρκικη υπηρεσία πληροφοριών για τη δημιουργία ενός δικτύου θρησκευτικών και πολιτικών οργανώσεων βάσης μεταξύ Λιβανέζων Σουνιτών στην Τρίπολη.

Ο Spyer ανέφερε επίσης διάφορες αναφορές για την αυξανόμενη συμμετοχή-ανάμειξη της Τουρκίας στον Λίβανο, καθώς πηγές της μυστικής υπηρεσίας Λιβάνου αναφέρουν στ΄ Al Arabiya την «απίστευτη ποσότητα» τουρκικών όπλων που εισρέουν στο βόρειο Λίβανο.

Στις 4 Ιουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου Mohammed Fahmi ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν δύο Τούρκοι και δύο Σύριοι, καθώς προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν λαθραία μεταφορά 4 εκατομμυρίων δολαρίων στον Λίβανο σε πτήση από την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό Elnashra TV στον ιστότοπό του. Ο υπουργός είπε ότι τα χρήματα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση διαμαρτυριών στο δρόμο κατά της κυβέρνησης του Λιβάνου.

«Ο σκοπός του δικτύου θα ήταν να λειτουργήσει ως εργαλείο για την προώθηση της τουρκικής επιρροής στο Λίβανο, διαθέσιμο για κινητοποίηση και να βγει στους δρόμους την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Spyer.

dimpenews.com