O Μακρόν δεν κράτησε το ”πρωτόκολλο”. Είχε συνάντηση με τον επικεφαλή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Hezbollah στη Βηρυτό. Οργή Μακρόν κατά δημοσιογράφου της Figaro που αποκάλυψε τη συνάντηση..ΒΙΝΤΕΟ

”Αυτό που κάνατε ,δεν καταλάβατε την ευαισθησία του θέματος είναι ανεύθυνο για τη Γαλλία, ανεύθυνο για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται εδώ και σοβαρό γιατί παραβιάζει κάθε δεοντολογία.” Ξέσπασμα του Εμμανουήλ Μακρόν εναντίον του Georges Malbrunot δημοσιογράφου της Le Figaro τη Δευτέρα το βράδυ στη Βηρυτό γιατί ο τελευταίος αποκάλυψε σε άρθρο του στη Figaro συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον επικεφαλή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Hezbollah.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βηρυτό, ο αρχηγός του κράτους επιτέθηκε με εξαιρετικά βίαιο τρόπο και μπροστά σε όλους στον δημοσιογράφο της Le Figaro προσάπτοντάς του ότι αποκάλυψε την οκτάλεπτη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου και του επικεφαλή της κοινοβουλευτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ του Mohammed Raad.

Ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει, στο άρθρο του στις 31ης Αυγούστου, τους όρους αυτής της συνέντευξης που – παρεμπιπτόντως – δεν τις αρνήθηκε ουσιαστικά ο αρχηγός του κράτους. Πρώτα απ ‘όλα, ο τίτλος είναι ενοχλητικός και συναρπαστικός: “« Le pas de deux d’Emmanuel Macron avec le Hezbollah » “.Σ΄αυτό αναφέρει πως ο Μακρόν συνάντησε τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολά στην πρεσβευτική κατοικία της Γαλλίας στη Βηρυτό κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Βηρυτό μετά την έκρηξη στις 6 Αυγούστου και είχε 8λεπτη συνομιλία. Φέρεται να είπε ο Μακρόν στο ηγετικό στέλεχος της σιίτικης οργάνωσης «πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε για το φύλο των Αγγέλων»…Είναι η α΄φορά από την ίδρυση της Hezbollah, το 1982, που ένας πρόεδρος της Γαλλίας αντάλλαξε άμεσα απόψεις μ΄ένα από τα μέλη της. «Αυτό ισοδυναμεί με μια αναγνώριση διεθνή», ενός κινήματος που θεωρείται τρομοκρατικό από ΗΠΑ. Αγγλία και Γερμανία.

«Θέλω να εργαστώ μαζί σας για ν΄αλλάξει ο Λίβανος », του είχε πει ο Macron,σύμφωνα με γαλλική πηγή στη Beyrouth. «Αλλά αποδείξτε ότι είστε Λιβανέζοι , πρόσθεσε.όλος ο κόσμος ξέρει ότι έχετε μια ιρανική agenda. Γνωρίζουμε πολύ καλά την ιστορία σας ξέρουμε την ιδιαίτερη ταυτότητά σας αλλά είστε Λιβανέζοι ναι ή όχι;Θέλετε να βοηθήσετε τους Λιβανέζους ναι ή όχι; Mιλάτε για το λιβανέζικο λαό ναι ή όχι; Eπομένως επιστρέψτε στο σπίτι ,είχε πει ο Macron, εγκαταλείψτε τη Συρία, Υεμένη και δουλέψτε εδώ για να δομηθεί ένα κράτος γιατί αυτό το νέο κράτος θα ευνοήσει επίσης τις οικογένειές σας».

Εικόνα

Λίγα λεπτά αργότερα στη συνέντευξη τύπου σ΄ ερώτηση Λιβανέζας δημοσιογράφου για το αν η Χεζμπολά κατ΄αυτόν νομιμοποιείται να εκπροσώπηση σε μια μελλοντική κυβέρνηση ο Macron είπε ότι «η Hezbollah έχει εκλεγμένους βουλευτές από τους Λιβανέζους, είναι μέρος της πολιτικής σκηνής». Την επομένη ο Hassan Nasrallah, ΓΓ της Hezbollah,χαιρέτισε την «θετική επίσκεψη» του Macron. «Ο Emmanuel Macron πραγματικά έχει μια προσέγγιση διαφορετική από αυτή των ΗΠΑ, επισημαίνει ο αναλυτής Walid Charara, που πρόσκειται στη Hezbollah.

Ο Εμμανουήλ Μακρόν, σύμφωνα με τα γραπτά του δημοσιογράφου, είπε στον αξιωματούχο της Χεζμπολάχ: «Θέλω να συνεργαστώ για να αλλάξω τον Λίβανο (…) είστε Λιβανέζοι ή όχι; “ Γιατί είναι τόσο ενοχλητικές αυτές οι αποκαλύψεις του ανταποκριτή της Figaro για τον Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ακριβώς επειδή απευθύνθηκε τόσο άμεσα και με αυτόν τον τρόπο σε ηγετικό στέλεχος που ανήκει σε ένα κίνημα που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατικό από τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία με τις οποίες η Γαλλία επαίρεται ότι έχει απόψεις που εξακολουθούν να συγκλίνουν,κι αυτό ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης ολόκληρης της στρατηγικής που εφαρμόζεται στον Λίβανο και βλάπτει τη διεθνή φήμη του.Ελλοχεύει κίνδυνος πρόκλησης της οργής του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών..
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ακόμη τον Λίβανο να μην εμπλέξει τη Χεζμπολάχ στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Αυτό που ακούγεται είναι ότι το διακύβευμα είναι ο αφοπλισμός της Χεζμποολά στα πρότυπα του ΙRA και η επιβίωση του σχήματος μόνο μέσω πολιτικής εκπροσώπησης…Ο ισραηλινός τύπος μ΄εκτενή ρεπορτάζ καλύπτει την επίμαχη συνάντηση του Γάλλου προέδρου….

Ο Λίβανος πέρασε ήδη σε ανάδειξη νέου Πρωθυπουργού του Ακαδημαϊκού Μουστάφα Αντίμπ ευρείας αποδοχής που καλείται να συγκροτήσει κυβέρνηση ειδημόνων…..Τα πολιτικά κόμματα του Λιβάνου δεσμεύθηκαν σε οδικό χάρτη πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων εντός ερχόμενου 3μήνου αλλά οι πρόωρες εκλογές και ο αφοπλισμός της Hezbollah είναι εκτός πλάνου τουλάχιστον προς το παρόν …..

dimpenews.com

One thought on “O Μακρόν δεν κράτησε το ”πρωτόκολλο”. Είχε συνάντηση με τον επικεφαλή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Hezbollah στη Βηρυτό. Οργή Μακρόν κατά δημοσιογράφου της Figaro που αποκάλυψε τη συνάντηση..ΒΙΝΤΕΟ

Comments are closed.