ΕΚΤΑΚΤΟ: Με πρωτοβουλία Μόσχας δρομολογείται αγωγός Συρίας-Κύπρου…..

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας υποθαλάσσιος ενεργειακός αγωγός μπορεί να συνδέσει τη Συρία και την Κύπρο με τις ρωσικές προσπάθειες που καταβάλλονται γι αυτό και αυτή η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει τη Μόσχα να σπάσει τον οικονομικό αποκλεισμό που της επιβλήθηκε.
Άλλωστε το ταξίδι αστραπή του Ρώσου ΥΠΕΞ σε Συρία και Κύπρο αλληλοδιαδοχικά που επικεντρώθηκε σε οικονομικής φύσης ατζέντα είχε ως κύριο σκοπό να τεθεί η κοινή βάση για την υλοποίηση αυτού του RussianMed. Καθώς ο EastMed βάλτωσε εκμεταλλευόμενη αυτό το κενό η Ρωσία δείχνει να θέλει να μπει δυναμικά στο ενεργειακό της Αν. Μεσογείου και ως αντίπραξη για τούρκικες φιλοδοξίες στην περιοχή η Κύπρος φαίνεται να καλοβλέπει μια τέτοια εξέλιξη αφού μια υπερδύναμη θα δημιουργήσει ισχυρό αντιστάθμισμα…Η Συρία διαθέτει τεράστια αποθέματα ανεκμετάλλευτου φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της.

Το πλαίσιο ως τώρα όπως τίθεται από τον theguardian.H ολοένα και πιο έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου έχει μετατρέψει μια διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που κάποτε ήταν κατά κύριο λόγο για την Κύπρο σε μια παγίδα για τη Λιβύη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τροφοδοτεί άλλα πολιτικά ζητήματα στη Μεσόγειο και έχει έθεσε φόβους για ναυτική σύγκρουση μεταξύ των δύο ΝΑΤΟ συμμάχων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το εύρος των αποθεμάτων και οι τουρκικές φιλοδοξίες, πέρυσι ώθησαν το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή να δημιουργήσουν ένα φόρουμ East Med Gas για την κατάρτιση κοινού σχεδίου για την εξόρυξη και εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή. Η Γαλλία θα ήθελε επίσης να ενταχθεί,όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επίσης πολεμούν την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη δημιουργώντας έναν επιβλητικό αντι-τουρκικό άξονα.

dimpenews.com

One thought on “ΕΚΤΑΚΤΟ: Με πρωτοβουλία Μόσχας δρομολογείται αγωγός Συρίας-Κύπρου…..

Comments are closed.