Διάσπαση, διάλυση του GNA. Ένοπλοι εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στη Misrata όπου θα έδινε συνέντευξη ο Αντιπρόεδρος του GNA.Άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο μετά από συμφωνία GNA-LNA.Ποιές είναι οι 20 εταιρίες που μοιράστηκαν το λιβυκό πετρέλαιο.ΠΡΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-Περιθωριοποίηση Τουρκίας…

Ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο ξενοδοχείο Taj στην πόλη Misrata της Λιβύης όπου θα έδινε συνέντευξη τύπου ο Α’ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του GNA o Ahmed Maetiq.Όχλος και ένοπλοι εισέβαλαν στο hôtel Taj της Misrata κι εκδίωξαν τον Ahmed Maetiq διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του κι αυτός αποχώρησε κακήν κακώς και η προγραμματισμένη συνέντευξη ακυρώθηκε.Εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στο ξενοδοχείο. Η συνέντευξη είχε θέμα τη συμφωνία GNA-LNA για ν΄ανοίξουν και πάλι τα πετρελαϊκά πεδία αλλά οι πολίτες και οι ένοπλοι διαφωνούσαν….Eπιτέθηκαν στον κ. Ahmed Maitiq και του προσάπτουν ότι επιδιώκει να ανατρέψει τον Αl Sarraj και την Τουρκική συμφωνία.

O Haftar δήλωσε ότι το πετρελαϊκό εμπάργκο θ΄αρθεί αρχικά για 1 μήνα μετά τη συμφωνία για το μοίρασμα των εσόδων με την κυβέρνηση της Tripoli. Το εμπάργκο τέθηκε σ΄εφαρμογή από τις 17 Γενάρη.Η πλειοψηφία των λιμανιών και των πετρελαϊκών πεδίων έκλεισε η παραγωγή έπεσε από 1,2 mb / j σε 100 000, κυρίως offshore.Ο στρατάρχης Haftar ανακοίνωσε την επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου υπό ορισμένες εγγυήσεις. “Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την παραγωγή και την εξαγωγή πετρελαίου υπό όρους, δηλαδή μια δίκαιη κατανομή των εσόδων από πετρέλαιο” και την εγγύηση ότι “δεν χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της τρομοκρατίας”, δήλωσε μια σύντομη ομιλία που μεταδόθηκε στην τηλεόραση, Παρασκευή 18 Αυγούστου.

Ο Χαφτάρ υπογράφει την επανεκκίνηση παραγωγής εξαγωγής πετρελαίου….

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της National Petroleum Company, αυτό το εμπάργκο είχε ως αποτέλεσμα απώλεια εσόδων άνω των 9,8 δις δολαρίων (8,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

Στην Τρίπολη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης, Ahmed Maiteeq, διαβεβαίωσε αμέσως ότι είχε αποφασιστεί να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου, προσθέτοντας ότι μια επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της διανομής εσόδων από πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το arabnews προηγουμένως ο Ηaftar ενημέρωσε μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ότι υπάρχουν «εγγυήσεις» ότι πλέον οι οι εισαγωγές πετρελαίου δεν θα πέφτουν στα χέρια ένοπλων πολιτοφυλακών και μισθοφόρων.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία έθεσε την προοπτική επανάληψης των εξαγωγών πετρελαίου κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Βεγγάζη μεταξύ του Χαφτάρ και του Άιμαν Μπάντι, επικεφαλή της εθνικής επιτροπής της Αιγύπτου που ασχολείται με τις υποθέσεις της Λιβύης.

Image

20 εταιρίες μοιράστηκαν το λιβυκό πετρέλαιο: Οι κυριότερες είναι οι εξής:

Iταλική Eni, γαλλική Total, ρωσική Gazprom, Aυστραλιανή Woodside, η βραζιλιανή Petrobras, Sirt of Libya, Nippon & Japex,η αμερικάνικη Hesse & Exxon , η κινέζικη Sanbus, η αγγλική BP και η ισπανική Repsol. Ο λαός διαμηνύει στο Χαφτάρ να μην επιτρέψει την χώρα να λυμαίνονται τρομοκράτες κι αποικιοκράτες…Αυτός δήλωσε πως η χώρα υποφέρει από αγώνα για την εξουσία…Oι πολυεθνικές και οι κυβερνήτες τους όμηροι διέλυσαν μια χώρα για να υφαρπάξουν από την πολύπαθη Β Αφρική και την τελευταία σταγόνα πετρέλαιο…..Διαμοίρασαν το βιος του λιβυκού λαού οι αποικιοκράτες…

ΠΡΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

O Εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατηγός Ahmed Al-Mesmari:” Η Τουρκία δεν παρενέβη στον διάλογο για το πετρέλαιο και δεν θα της επιτραπεί να παρέμβει”.. Η Τουρκία φαίνεται να μην παίρνει σταγόνα από λιβυκό πετρέλαιο και να περιθωριοποιείται από τις πολιτικές εξελίξεις…Αφού συνέκλιναν GNA (με al Sarraj προς εκπαραθύρωση-LNA) προς σχηματισμό εθνικής ενότητας…”Η συμφωνία πετρελαίου και η κοινή τεχνική επιτροπή που επιβλέπει τα έσοδα από το πετρέλαιο τελειώνει με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας”τόνισε ο al Mismari….Πρόσθεσε: προβλέπεται ένας κατάλληλος μηχανισμός για να επωφεληθεί από το τέλος που επιβάλλεται στη συναλλαγματική ισοτιμία, έτσι ώστε η αμοιβή να μην πηγαίνει σε μισθοφόρους ή πολιτοφυλακές…Συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια κοινή τεχνική επιτροπή για την εποπτεία των εσόδων από το πετρέλαιο και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των εσόδων

Μετά την κατάρρευση του αχυράνθρωπου του Ερντογάν του Fayez al Sarraj που ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την εξουσία ως το τέλος του Οκτωβρίου εντείνονται τα σημάδια αποσύνθεσης του GNA.Ο al Sarraj έκανε λόγω για συνωμοσίες.. H διάσπαση του σχηματισμού είναι πασιφανής. Αντίπαλος του al Sarraj είναι ο τ. Υπ. Εσωτερικών που φαίνεται πως κινεί νήματα πλέον……Aνεξέλεγκτη η κατάσταση….Σημειωτέον η Misrata είναι στρατηγικής σημασίας πόλη που ελέγχει ο GNA και προορίζει για ναυτική της βάση η Τουρκία.

dimpenews.com