”Ο φόβος παράγει εχθρότητα…Πείθουμε με μέσο τον φόβο… Σε μια ατμόσφαιρα φόβου μόνο μίσος μπορεί να ευδοκιμήσει.”

Το ότι η κοινωνία νοσεί κανένας δεν το αρνείται. Το ότι η κοινωνία δεν επιθυμεί να χάσει αυτή τη νόσο είναι επίσης αναντίρρητο… Κατά κάποιον τρόπο το καθήκον μας σαν δασκάλους είναι ν΄αγωνιζόμαστε κατά της μαζικής ψυχολογίας ενάντια σε μια ψυχολογία της αγέλης όπου το κάθε ζώο έχει την ίδια προβιά (την ίδια μάσκα) και το ίδιο βέλασμα την (ίδια μουντή υπόκωφη πνιχτή φωνή πίσω από τη μάσκα).. τα πρόβατα-μαθητές μας είναι ντυμένα με τις λαμπρές ομοιόμορφες στολές τους ”(ομοιόμορφες μάσκες τους) (Α.Σ. Νηλ από τον πρόλογο του βιβλίου του Alexander Sutherland Neill, ”Θεωρία και πράξη της αντιαυταρχικής εκπαίδευσης”).

Από το ίδιο βιβλίο: ”Η σημερινή εκπαιδευτική πολιτική είναι στραμμένη ενάντια στην ελεύθερη ζωή.Πείθουμε με μέσο τον φόβο…”..O φόβος σήμερα είναι διάχυτος…..Το παράλογο: Οι δάσκαλοι διδάσκουν σε μαθητές που δεν θα γνωρίσουν ποτέ.. λόγω μάσκας…..

Οι παιδαγωγικές παράμετροι αυτής της διαδικασίας καταπατήθηκαν βάναυσα….« Η εκπαίδευση είναι μια πράξη αγάπης, επομένως μια πράξη θάρρους. Δεν πρέπει να φοβάται την αντιπαράθεση, την ανάλυση της πραγματικότητας, τη δημιουργική συζήτηση, αν δε θέλει να καταλήξει σε παρωδία». (Paulo Freire). Mε την αποθέωση της λογοκρισίας που έχει επιβληθεί σε κοινωνικό επίπεδο και τη δαιμονοποίηση των αντιφρονούντων και της άλλης άποψης το σχολείο ουσιαστικά έκλεισε.. Αφού ποινικοποιήθηκε η καρτεσιανή λογική, ακυρώθηκε η εγελειανή διαλεκτική….

Ο Έριχ Φρομ προλογίζoντας το βιβλίο για το Σχολείο Σάμμερχιλ αναφέρει στις ” θεμελιακές αρχές πάνω στις οποίες είναι οικοδομημένο το σύστημα του Νeill :

  1. με την αγωγή πρέπει ν΄αναπτυχθoύν τόσο οι διανοητικές όσο και οι συναισθηματικές δυνάμεις….(η φυσική απόσταση,η απόκρυψη του προσώπου πόσο συμβάλει στην ανάπτυξη των συναισθηματικών δυνάμεων του παιδιού;)…………
  2. Eπιβαλλόμενη η πειθαρχία προξενεί όπως και η τιμωρία, φόβο και ο φόβος παράγει εχθρότητα.. η επιβολή αυστηρής πειθαρχίας στο παιδί είναι επιζήμια και παραβλάπτει την υγειή πνευματική του ανάπτυξη…dimpenews.com