Η Ελλάδα επιχείρησε να σπάσει το εμπάργκο πετρελαίου στη Συρία. Πλοίο από την Ελλάδα δεσμεύθηκε στο Λίβανο ενώ μετέφερε 4 000 000 λίτρα πετρέλαιο στη Συρία παρά το νόμο Caesar…..

Ένας καπετάνιος ενός πλοίου του υπό Παναμά σημαία ”Jaguar S” και ένας ναυτιλιακός πράκτορας συνελήφθησαν στο Λίβανο την Τρίτη με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να μεταφέρουν (λαθραία) 4 εκατομμύρια λίτρα πετρέλαιο στη Συρία.Οι αρχές του Λιβάνου δέσμευσαν ένα συριακό πλοίο φορτωμένο με βενζίνη αφού εισήλθε στα χωρικά ύδατα στα νότια της χώρας. Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε, την Τρίτη, ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας Προσφυγών στο Νότο, δικαστής Ραχέφ Ραμαντάν, διέταξε τη σύλληψη τόσο του ναυτιλιακού πράκτορα του πλοίου« Jaguar S»όσο και του καπετάνιου του για έρευνα. “Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε καθώς το πλοίο εισήλθε στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου στα ανοικτά του Zahrani, στο νότιο Λίβανο, φορτωμένο με πετρέλαιο.” Το πρακτορείο ανέφερε ότι “διαπιστώθηκε ότι το πλοίο δεν ήρθε κατόπιν αιτήματος οποιουδήποτε επίσημου φορέα ή ιδιωτικής εταιρείας”. Τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν ότι το πλοίο ανήκε στην Συριακή Εταιρεία Al-Naam, ερχόταν από την Ελλάδα και κατευθυνόταν προς τη Συρία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πλήρωμα του πλοίου σκόπευε να παρακάμψει τον αμερικάνικο νόμο Caesar και οι λιβανέζικες στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία είπαν ότι οι δύο κρατούμενοι είχαν ομολογήσει ότι σχεδίαζαν να εκφορτώσουν τα καύσιμα στον Λίβανο πριν οδηγηθούν στη Συρία.
Το ταξίδι του πλοίου ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και έπλευσε στο ελληνικό νησί της Κρήτης πριν φτάσει στο Λίβανο στα τέλη Σεπτεμβρίου.“Το πλοίο απενεργοποίησε τη συσκευή GPS πριν εισέλθει στα ύδατα του Λιβάνου, έτσι ώστε η κίνησή του να μην μπορεί να παρακολουθείται μέσω δορυφόρων”, ανέφερε πηγή ασφαλείας στην Arab News.

«Όταν αγκυροβόλησε, το φορτίο του έπρεπε να εκφορτωθεί σε συνεργασία με συμμαχικά μέρη και να μεταφερθεί με δόσεις από την ξηρά στη Συρία, προστατευμένο από δυνάμεις που επωφελούνται από αυτήν την επιχείρηση και ελέγχουν τις παράνομες διαβάσεις μεταξύ Λιβάνου και Συρίας.
«Μια επιθεώρηση του δηλωτικού από τα τελωνεία του Λιβάνου έδειξε ότι το πλοίο, το οποίο φέρει τη σημαία του Παναμά, είχε αλλάξει το όνομά του περισσότερες από μία φορές τα τελευταία χρόνια.

Image


«Η συριακή εταιρεία Al-Naem Co., που εδρεύει στη Χαράστα της Δαμασκού, επικοινωνεί με άτομα επιρροής στο Λίβανο για να παραλάβει το πετρέλαιο μέσω του Λιβάνου, προκειμένου να εισαχθεί λαθραία στη Συρία για να παρακάμψει τον νόμο του Caesar ».

Το κανάλι Al-Jadid δήλωσε ότι « το δικαστήριο του Λιβάνου θα διατάξει να επιστρέψει το πλοίο στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, υπό την προϋπόθεση ότι οι αερομεταφορείς θα παρουσιάσουν εγγυήσεις ότι δεν θα αποσταλούν σε άλλο μέρος». Σαουδαραβικές εφημερίδες που επικαλέστηκαν πηγές του Λιβάνου ανέφεραν ότι «οι αρχές του Λιβάνου έχουν κρατήσει το πλοίο κατά την εφαρμογή του αμερικανικού νόμου Caesar και ότι μετέφερε 4 000 000 λίτρα πετρέλαιο ».

dimpenews.com