Η πολιτική του συμψηφισμού: σε ύφεση το Ιντλίμπ μέσω της αναζοπύρωσης της Λιβύης και σίγαση του λιβυκού δια της ανάφλεξης του Καραμπάχ που με τη σειρά του σε ύφεση για να ενεργοποιηθεί το κυπριακό (βλ. Ελλάδα).

Καθώς στο αρμενικό κρίσιμες διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ΥΠΕΞ των 2 άμεσα αντιμαχόμενων πλευρών και του Πούτιν η πολιτική του συμψηφισμού για μια ακόμη φορά φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη διεθνή γεωπολιτική κονίστρα…Είναι αυτή η πολιτική που δημιουργεί μια διελκυστίνδα διαδραστικότητας σε πολλά ανοιχτά μέτωπα με μια αλληλεπίδραση πρωτοφανή..Δημιουργείται γρήγορη εναλλαγή σε σφαίρες επιρροής…

Σε πρώτο πλάνο το δίδυμο Τουρκίας Ρωσίας παίζει αυτό το χαρτί του συμψηφισμού και της διαδραστικότητας ανοιχτών μετώπων σε Συρία, Λιβύη, Αρμενία και τώρα Κύπρο………

Την πολιτική του συμψηφισμού ακολουθούν οι ΗΠΑ κατά περίσταση με περιφερειακό παίκτη την Τουρκία αλλά και τις τοπικές εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες ή και μέρη ολόκληρα συνήθως ” αντιπολίτευση” κατά συμμαχίας Ρωσίας-Ιράν σε Συρία, Αρμενία,Ιράκ,Υεμένη,Λιβύη,Καύκασο,Αρμενία,Λίβανο, Kόσοβο Βαλκάνια, Ουκρανία,Λευκορωσία, Κιργιζία…..

Αυτή η πολιτική έγκειται στην ολιστική θεώρηση των μετώπων.. όλα τα μέτωπα είναι ένα, όλες οι μάχες είναι ένας πόλεμος..

Οι επί μέρους διαφορές αντιμετωπίζονται στη βάση της λογικής του κέρδους ή της απώλειας επί συνόλου…

Αν και δεν υπάρχει γενικευμένος πόλεμος ωστόσο υπάρχει μια γενίκευση του πολέμου…

Γι αυτό και παρατηρείται το φαινόμενο να κλείνει ένα μέτωπο ή να μπαίνει στη διαδικασία συντήρησης και ν΄ανοίγει ένα νέο ή ν΄αφυπνίζεται ένα ανενεργό….

Σε ύφεση το Ιντλίμπ μέσω της της αναζοπύρωσης της Λιβύης και σίγαση του λιβυκού δια της ανάφλεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ που με τη σειρά του σε ύφεση για να ενεργοποιηθεί το κυπριακό βλ. Ελλάδα.. Αυτό τουλάχιστον σηματοδοτεί η εξέλιξη με Βαρώσι μετά από 46 χρόνια δηλ. μισό αιώνα και τη χθεσινή εισβολή του Νέου Αττίλα στην περίκλειστη πόλη…

Αν σήμερα στη Μόσχα το αρμενικό οδηγηθεί έστω σε πρόσκαιρη εκτόνωση αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι και οι δυτικοί πάτρωνές τους πήραν στην Κύπρο αντάλλαγμα …και ίσως απαιτήσουν με την προσεχή εντεινόμενη συμπεριφορά τους και περισσότερα….Ή ότι οι ΗΠΑ δίνουν κάτι ακόμη στον Ερντογάν για τις καλές υπηρεσίες που τους προσφέρει…..Το αρμενικό κλείνει το κυπριακό ανοίγει;;; Δεν σημαίνει ότι υπάρχει απαραίτητα συναλλαγή ή ότι υπάρχει πάντα συναλλαγή.. Απλά κάθε φορά ο αντίπαλος παρασύρει τον άλλον σε διαφορετικό μέτωπο ή ως αντιπερισπασμό να τ΄αποσπάσει την προσοχή και για να του ασκήσει επιπλέον πίεση του ανοίγει ένα καινούργιο στη λογική του συμψηφισμού….

Εκεχειρία στο Karabakh μπορεί ν΄ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ ή αύριο είπε ο Μακρόν, αντίθετα ο Ακάρ τόνισε ” μην περιμένετε τ’ αδέρφια μας του Αζερμπαινστάν να σταματήσουν όσο δεν τελειώνει η κατοχή και οι τρομοκράτες και μισθοφόροι δεν εγκαταλείπουν την περιοχή”aa

Η Γαλλία βλέποντας Αγγλία ΗΠΑ να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος αποπειράται στα στενά πλαίσια του ΝΑΤΟ-ΕΕ να κάνει διπλό παιχνίδι ξέρει π.χ ότι μπορεί να χάσει για πάντα την αποικιακή της επιρροή στο Λίβανο αν δεν εξομαλύνει σχέσεις της με Συρία αισθάνεται περισσότερο από τους άλλους στη Δύση ότι απειλείται από γιγάντωση Τουρκίας αφού υποθηκεύονται ως και τα συμφέροντα της στην Υποσαχάρια Αφρική πέραν της Λιβύης που έχασε και του Λιβάνου που φυλλοροεί οπότε κινείται πιο αυτόνομα..Στην Αν Μεσόγειο θεωρεί ότι νομιμοποιείται περισσότερο από ΗΠΑ να πρωταγωνιστήσει και το επιχειρεί και αυτή η κινητικότητά της συμπαρασύρει στην ίδια κατεύθυνση και Ιταλία….

Τα επιμέρους κέρδη των συμμάχων επιχειρεί πάντα να κεφαλοποιήσουν οι ΗΠΑ όπως και με Τουρκία…

H ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Έχουν συμπληρωθεί 4 ώρες μαραθώνιας διαπραγμάτευσης στη Μόσχα για επίτευξη εκεχειρίας με συμμετοχή τελικά Sergueï Lavrov και ομολόγων του Zohrab Mnatsakanyan και Jeyhun Bayramov για Νagorno-Karabakh….

dimpenews.com