Εύθραστη εκεχειρία στο Καραμπάχ στη λογική του συμψηφισμού Βαρώσι αντί Καραμπάχ…..

Μετά από 11 ώρες διαπραγματεύσεων στη Μόσχα μια εύθραστη εκεχειρία επιτεύχθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στο Αρτσάχ που ήδη παραβιάζεται από τους Αζέρους σύμφωνα με ανακοινώσεις της εκπροσώπου τύπου του Υπ. Άμυνας Αρμενίας. Η διεθνής κοινότητα υλοποιώντας για μια ακόμη φορά τη λογική του συμψηφισμού και προωθώντας πάντα τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας που ταυτίζονται με αυτά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στοχοποιώντας κατά προτίμηση τους αδύναμους εφάρμοσε σε αυτή τη περίπτωση το δόγμα Βαρώσι αντί Καραμπάχ…Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία κάνει ένα βήμα έστω και πρόσκαιρο στο Καραμπάχ αφού εξασφάλισε την ανχοή της διεθνούς κοινότητας για να καταπατήσει την Αμμόχωστο.. Συνέπεσαν οι εξελίξεις καθώς συμπίπτουν και τα συμφέροντα…

Εύθραστη εκεχειρία ΤΩΡΑ η Shushan Stepanyan ( εκπρ. Υπ. Άμυνας Αρμενίας) αναφέρει: αγνοώντας την εκεχειρία που ανακοινώθηκε για ανθρωπιστικούς σκοπούς από τις 10 Οκτωβρίου 12:00, οι μονάδες του Azerbaijan ξεκίνησαν μια επίθεση σε μια περιοχή που ονομάζεται “Karakhambeyli” στις 12:05. Οι μονάδες του Artsakh λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσουν την επίθεση του εχθρού.

Νωρίτερα η ίδια καταγγέλει επιθέσεις drones μετά την ανακοίνωση εκεχειρίας…. Προηγουμένως ο στρατός του Artsakh είχε διατάξει κατάπαυση του πυρός…Το Υπ. Άμυνας του Αzerbaïdjan με τη σειρά του μιλάει για παραβίαση από την Αρμενία της εκεχειρίας….

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόβ δήλωσε ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. « H εκεχειρία αρχίζει από τις 12 h το μεσημέρι (8 h GMT) στις 10/10/ 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς »,ανέφερε ο Sergueï Lavrov, διαβάζοντας το ανακοινωθέν των συζητήσεων. Ο Sergueï Lavrov είπε ότι η εκεχειρία θα επέτρεπε την « ανταλλαγή αιχμαλώτων και άλλων ατόμων και τα σώματα των σκοτωμένων με τη μεσολάβηση και σε συμφωνία με τα κριτήρια του Ερυθρού Σταυρού».

Οι 2 εμπλεκόμενες χώρες επίσης δεσμεύθηκαν

«  σε διαπραγματεύσεις ουσιαστικές για να κατορθώσουν γρήγορα μια ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης  » με τη διαμεσολάβηση του groupe του Minsk του OSCE, διευκρίνισε ο Sergueï Lavrov. Οι « ειδικές παράμετροι »της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα είπε ο Sergueï Lavrov.

dimpenews.com