Ειδήμονας για αποκεφαλισμό του καθηγητή: « επίθεση τομή » και « Djihad de voisinage » – ”τζιχάντ της γειτονιάς”..

Ο αποκεφαλισμός ενός καθηγητή ιστορίας-γεωγραφίας στο Conflans-Sainte-Honorine την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στο τέλος του απογεύματος, αναμφίβολα σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στην τζιχαντιστική επίθεση στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Όχι τόσο από τη φρίκη των γεγονότων – δυστυχώς έχουμε συνηθίσει – αλλά από την ποιότητα του θύματος, από το συγκεκριμένο κίνητρο της εγκληματικής πράξης που διαπράχθηκε και από το πλαίσιο της.
Ο Samuel Paty ήταν 47 ετών, παντρεμένος και πατέρας, ήταν επίσης έμπειρος εκπαιδευτικός, ερωτευμένος με το επάγγελμά του και έχαιρε εκτίμησης γι αυτό – κρίνοντας από τις μαρτυρίες που πλεονάζουν – από τους συναδέλφους του και από την πλειοψηφία των μαθητών του.

1 – Αρχικά κάποιοι αριθμοί…

Αρχής γενομένης από τις 11 Μάρτη 2012 (α΄επίθεση του Mohammed Merah, στη Toulouse) 43 επιθέσεις διαπράχθηκαν στη Γαλλία στο πλαίσιο της τρομοκρατίας που ενέπνευσε ο τζιχαντιστικός σαλαφισμός. Αυτές οι επιθέσεις σκότωσαν 264 άτομα και τραυμάτισαν 976. Με βάση και τις προηγούμενες επιθέσεις φαίνεται ένα νέο κύμα ενδογενούς τρομοκρατίας: ακόμη κι αν είναι ή μπορούν να έχουν εμπνευστεί( ή αλλά πολύ πιο σπάνια διαταχθεί ή οργανωθεί) από ξένες οργανώσεις (al-Qaïda, Daesh…) οι επιθέσεις έκτοτε εκτελέστηκαν στην πλειοψηφία τους από Γάλλους γεννημένους κι αναθρεμμένους στη Γαλλία ή που πήγαιναν σε σχολεία μέσα στο Εξάγωνο(Γαλλία) εδώ και χρόνια. (σσ. Τέτοια είναι και η περίπτωση του Τσετσένου που από 6 χρονών έζησε στη Γαλλία και πήρε το στάτους του πολιτικού πρόσφυγα ως το 2030.Έχασε τη ρώσικη υπηκοότητα από τι στιγμή που πήρε πολιτικό άσυλο από άλλη χώρα σύμφωνα με τη ρώσικη νομοθεσία…Έζησε και μεγάλωσε 100 χλμ από το Παρίσι..)

Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται 3 στρατιωτικοί, 9 αστυνομικοί, 1 χωροφύλακας και 251 πολίτες. Τραυματίες : 14 στρατιωτικοί, 8 αστυνομικοί, 2 surveillants pénitentiaires, 1 χχωροφύλακας και 951 πολίτες.

19 από αυτές τις επιθέσεις τις 43 διαπράχθηκαν με αιχμηρό όργανο (18 με μαχαίρι και 1 με μπαλτά)

Στο ίδιο χρονικό διάστημα 65 επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος αποτράπηκαν σε αυτά τα 6 τελευταία χρόνια και οι 6 εντός των τελευταίων μηνών…..

2-…….

3- Η επίθεση του Conflans-Sainte-Honorine είναι μια επίθεση τομή και γιατί;

O αποκεφαλισμός του εκπαιδευτικού Collège du Bois-d’Aulne διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας « επίθεσης τομής » μιας επίθεσης που αποτελεί τομή :

– Αντίθετα με ό,τι ακούγεται, σχολεία ήδη στοχεύθηκαν (κι ένα τουλάχιστον στην Toulouse, έγινε στόχος επίθεσης αλλά περισσότερο ως « ιουδαιστικός τόπος» παρά ως τόπος διδασκαλίας).Τα σχολεία επίσης έχουν απειληθεί: μετά τις 13/9/2015, η ISIS κάλεσε στη « δολοφονία εκπαιδευτικών » και στη στόχευση των σχολείων της Γαλλίας. Αλλά είναι η πρώτη φορά που μια τρομοκρατική επίθεση πετυχαίνει ν΄αγγίξει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Γαλλία..

– Ο εκπαιδευτικός στοχεύθηκε όχι λόγω αυτού που αντιπροσώπευε αλλά απλά και μόνο γιατί ασκούσε το λειτούργημά του : έδωσε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης θέμα που υπάρχει στο σχολικό πρόγραμμα[2] και το διάνθισε με την παρουσίαση 2 caricatures του ”προφήτη”[3] ;

-Αν κι ο εκπαιδευτικός δολοφονήθηκε όχι γι αυτό που ήταν αλλά γι αυτό που έκανε δεν μπορεί ν΄αγνοηθεί η δυνατή σημειολογία που ενυπάρχει στην επίθεση κατά ενός δασκάλου στη Γαλλία….Γνωρίζουμε έκτοτε ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι μέρος αυτών των επικίνδυνων μαθημάτων και που μπορεί να επιφέρουν ως και το θάνατο του διδάκσοντα. Αδιαμφισβήτητα η πίεση θα είναι τεράστια τις επερχόμενες βδομάδες και μήνες επί των εκπαιδευτικών…

4- Το ” djihad de voisinage

Αυτό που αποκαλώ « djihad de voisinage » είναι μια υβριδική τρομοκρατική ενέργεια στην οποία αναμειγνύεται ένα πολιτικο-θρησκευτικό κίνητρο (προώθηση του djihad, επίθεση ενός στόχου « croisée » ή « απίστου »,εφαρμογή της sharia…) κι ένα είδος « ξεκαθαρίσματος λογαριασμών », που ωθεί το δράστη να επιλέξει όχι ένα στόχο συμβολικό κι απομακρυσμένο (αστυνομία, στρατό κλπ…) αλλά αντίθετα ένα στόχο που του είναι σχετικά κοντινός και με τον οποίο υπάρχει ενδεχομένως μια έριδα……

5 – Κίνδυνοι που προκύπτουν

Θα υπογραμμίσουμε 2 κινδύνους εισαγόμενους από αυτή την επίθεση :

Η πιθανότητα «προσομοίωσης» οδηγώντας σε περαιτέρω τζιχαντιστικές επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών.

– Η εκμετάλλευση αυτού του δράματος από την ακροδεξιά για να προκαλέσει διακοινοτικές ταραχές κι επιθέσεις κατά μουσουλμάνων.

Συμπέρασμα

Η δολοφονία του Samuel Paty είναι πράγματι μια «επίθεση τομή» με σοβαρές συνέπειες. Απεικονίζει επίσης τον κίνδυνο ενός «τζιχάντ της γειτονιάς» που θα επέτρεπε σε ριζοσπαστικοποιημένους να επιτεθούν σε κοντινούς στόχους, αναμειγνύοντας έτσι την ιδεολογική μάχη και το «ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών». Η τρομοκρατική απειλή παραμένει, στη Γαλλία, εξαιρετικά υψηλή.Claude Moniquet 17/10/20

Ο Claude Moniquet είναι πρόεδρος ESISC (European Strategic Intelligence and Security Center) τέως μεγαλο-στέλεχος της Γαλλικής DGSE, Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας , Αντικατασκοπείας συγγραφέας μεταξύ άλλων του ” Printemps arabe, printemps pourri ” εκδ. Encre d’Orient και το νο1 αναλυτής ερευνητής επιθεωρητής αντιτρομοκρατικής έρευνας στην Ευρώπη. Τώρα κατοικεί στις Βρυξέλλες αφού είναι βέλγικης καταγωγής. Είναι ο μόνιμα προσκεκλημένος σε βέλγικα και γαλλικά κανάλια για θέματα τρομοκρατίας..

dimpenews.com