Εντείνεται το πεδίο αντιπαράθεσης Ρωσίας ΕΕ/ΗΠΑ από το Καράκας ως τη Μολδαβία και το εμβόλιο covid19.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μποικοτάρει τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται εκεί. Ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Γκουάιντο κατ΄ουσίαν επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος από ΗΠΑ,Γαλλία, ΕΕ κ.α ενώ ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας ο Μαδούρο στηρίζεται σταθερά από την Κίνα και τη Ρωσία. Ο Μαδούρο κατηγόρησε στο παρελθόν τις ΗΠΑ ότι εκπόνησαν από τον Λευκό Οίκο ένα σχέδιο για να οδηγήσουν στη χώρα του την τρομοκρατία.

Στη Μολδαβία όπου υπάρχει αποσχισμένη ρωσόφωνη μειονότητα στην Υπερδνειστερία στα πρότυπα της Ουκρανίας έγιναν πρόωρες εκλογές στις 1 Νοέμβρη τις κέρδισε η υποστηριζόμενη από ευρωενωσιακά κεφάλαια την ΕΕ και δύση υποψήφια η Μάγια Σάντο. Είναι ν΄αναλάβει καθήκοντα στις 24 Δεκέμβρη αλλά κινητοποίησε διαδηλώσεις κι απαιτεί άμεση πτώση της κυβέρνησης καθώς η τελευταία πέρασε νόμο από τη Βουλή όπου έχει την πλειοψηφία με τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες θα είναι υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου κι όχι του Προέδρου. Επίσης ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο η ρώσικη γλώσσα θα έχει κυρίαρχο ρόλο μετά τη ρουμάνικη στη χώρα.. Οι αντιδράσεις της πολύχρωμης αντιπολίτευσης ήταν άμεσες και έβγαλε τους ρωσοφοβικούς οπαδούς της στο δρόμο….Ο απερχόμενος φιλορώσος πρόεδρος  Ίγκορ Ντόντον είναι αντιμέτωπος με καταστάσεις Μινσκ αλλά απάντησε έγκαιρα στερώντας από την Maya Sandu ένα μέρος των προεδρικών εξουσιών. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Igor Dodon υιοθέτησε έναν αριθμό νομοσχεδίων που αποσύρουν από τη σφαίρα επιρροής της Νέας Προέδρου τις μυστικές υπηρεσίες και την ασφάλεια κι έδωσε το στάτους της διεθνούς επικοινωνίας στη ρώσικη, αδειοδοτεί εκ νέου ρώσικα κανάλια και ευνοεί ρώσικα φάρμακα. Για στάχτη στα μάτια:
Το Κοινοβούλιο επέστρεψε ένα κομμάτι γης στο οποίο πρόκειται να χτιστεί μια νέα αμερικανική πρεσβεία. Η Σάντο απείλησε τον Ντόντον με Μαϊντάν ως απάντηση, αλλά μέχρι στιγμής όλα αποδείχτηκαν μερικές πορείες. Ο Ντόντον απείλησε επίσης ώστε να μην αφήσει τη νέα πρόεδρο να χρησιμοποιήσει το σενάριο εξουσίας στην Υπερδνειστερία.

Στη Λευκορωσία η διαμάχη έχει πάρει και θρησκευτικές διαστάσεις,αφού σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιάτσο ”όπου η εκκλησία είναι διαχωρισμένη από το κράτος με βάση τα… ευρωπαϊκά πρότυπα, «κάποιοι» επιχειρούν να δημιουργήσουν νέες εκκλησιαστικές δομές, οι διαδηλωτές ωθούνται να καταλάβουν την έδρα της ορθοδόξου εκκλησίας και να υπογράψουν συμφωνία με την εκεί ολιγομελή… καθολική εκκλησία! Η ηγεσία του Μινσκ αναγκάστηκε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του καθολικού αρχιεπισκόπου, Ταντέους Κοντρουσέβιτς, ο οποίος ανοικτά προβοκάριζε με εκκλήσεις στους πολίτες να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και τις επιθέσεις κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας!” Η δε πρωτοκλασάτη ηγέτης της φιλοευρωενωσιακής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που αυτοανακηρύχθηκε κι αυτή νικήτρια με υποστήριξη από το γνωστό τιμ των ισχυρών δυτικών χωρών αυτές τις μέρες απέστειλε επιστολή στον Πάπα και ζητάει την παρέμβαση του!!!

Η Μολδαβία είναι το νέο πεδίο της ρωσοατλαντικής διαμάχης με παράλληλους όρους κυρίαρχο ρόλο αντιπολιτεύσεων που ενσπείρουν αποσταθεροποίηση όπως έκαναν σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Κιργιζία χώρες ρώσικων συμφερόντων..

Άλλο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας ΕΕ/ΗΠΑ είναι το περιβόητο εμβόλιο κατά κορωνοιού. Η ΕΕ απαγορεύει στα κράτη μέλη της να εγκρίνουν το ρώσικο εμβόλιο. Η Ουγγαρία που το παρέλαβε απειλείται με κυρώσεις. H EE προωθεί κυρίως το αμερικάνικο εμβόλιο της Pfizer που όμως σύμφωνα με ειδήμονες είναι γονιδιακή θεραπεία….Ο Λαβρόφ είπε πως η Δύση δίνει προτεραιότητα στην πολιτική παρά στην υγεία σε αυτό το θέμα και ότι ζήτησε από την Ευρώπη συνεργασία για την πανδημία και την αντιμετώπισή του και σε επιστημονικό επίπεδο και το Συμβούλιο της Ευρώπης αρνήθηκε…

Η ρωσοδυτική διαπάλη από το Καράκας ως τη Μολδαβία και το εμβόλιο είναι στα φόρτε της.

dimpenews.com