Σύγχρονες θαυματουργικές εμφανίσεις του Αγ. Νικολάου…..

Σύγχρονες θαυματουργικές εμφανίσεις του Αγ. Νικολάου…..

α. Πριν κάποια χρόνια στην πόλη της Μπρεστ στη Λευκορωσία, έγινε ένα θαύμα του Αγ. Νικολάου. Μια γυναίκα πήγε στη μονή Zhyrovichy για την εορτή της «θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Zhirovichi» κι ενώ πλησίαζε με το αμάξι της στη μονή θυμήθηκε πως ξέχασε την πόρτα του διαμερίσματός της ανοιχτή. Είναι μια μοναχική γυναίκα και δεν είχε κανένα να ειδοποιήσει. Έφθασε στο μοναστήρι και έσπευσε στην εικόνα του Αγ. Νικολάου του Θαυματουργού και του ζήτησε να της φυλάξει το διαμέρισμα της όσο αυτή θα ήταν στην πανήγυρη της Παναγίας. Απορροφήθηκε από τη λειτουργία και ξέχασε το πρόβλημά της. Ενώ μέσα της ένιωθε μια απερίγραπτη όσο κι αδικαιολόγητη χαρά. Οδηγώντας στην επιστροφή προς την Μπρεστ, θυμήθηκε και πάλι το θέμα της. Θυμήθηκε ότι το διαμέρισμά της είχε παραμείνει ανοιχτό και μια ανησυχία την κατέλαβε. Όταν έφθασε τρέχοντας έσπευσε στο διαμέρισμά της βρήκε την πόρτα ανοιχτή αλλά μέσα στο σπίτι όλα τα πράγματα ήταν άθικτα και τίποτα δεν είχε κλαπεί. Αναστέναξε με ανακούφιση και έπειτα η γειτόνισσά της (μια γυναίκα που δεν είναι πιστή) μπαίνει και λέει, ακούστε, ήρθα να σας δω χθες, και ήταν κάποιος ηλικιωμένος άνδρα στο σπίτι, του λέω, πού είναι η γειτόνισσα μου; και μου είπε: πήγε στη Θεοτόκο να προσκυνήσει και μου ζήτησε να φυλάω το διαμέρισμα. Τότε η γυναίκα συνήλθε και θυμήθηκε ότι ζήτησε από τον Άγ. Νικόλαο τον να της φυλάξει το σπίτι. Πήγε κι έφερε μια εικόνα του την έδειξε στη γειτόνισσά της και της ρώτησε αν ήταν ο εικονιζόμενος αυτός που είδε στο διαμέρισμα της ; Και αυτή είπε: ναι, αυτός ήταν.

β. Στο Γιάροσλαβ της Ρωσίας έγινε μια άλλη εμφάνιση του Αγίου που τη διηγείται η Αικατερίνη Πεπιλένκο.

”Θυμάμαι αυτή την ιστορία που μου είπε η μητέρα μου όταν ήμουν παιδί. Πήγε στο δάσος για μανιτάρια και χάθηκε. Κάθισε σ’ ένα κούτσουρο και έκλαιγε. Ξαφνικά ένας γέρος με λευκή γενειάδα έρχεται σε αυτήν, φυσιογνωμικά ήταν ένα πολύ γνωστό πρόσωπο, και τη ρώτησε: “Γιατί κλαις, μητερούλα;” Και η μητέρα μου απαντά: «Έχω χαθεί, δεν ξέρω πού να γύρω, και σκοτεινιάζει» Της απάντησε: “Από αυτό το μονοπάτι και πηγαίνετε ευθεία. Πηγαίνετε, μην γυρίσετε – και θα είστε στο χωριό σας.” Η μαμά είδε ξαφνικά το μονοπάτι και ενθουσιάστηκε. Και ο γέρος εξαφανίστηκε, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Η μαμά έφτασε γρήγορα και εύκολα στο χωριό. Και ο πατέρας είπε: «Το ένιωσα ότι χάθηκες, και άρχισα να προσεύχομαι στον Άγιο Νικόλαο, τον θαυματουργό!»

Ανάσταση παιδιού που πνίγηκε. Το α΄θαύμα του Αγίου στη Ρωσία

3.Το θαύμα του Αγίου Νικολάου, που απεικονίζεται σε αυτήν την εικόνα, εκδηλώθηκε στο Κίεβο, το 1091. Αυτή είναι η πρώτη θαυματουργική εμφάνιση του αγίου Νικολάου στη Ρωσία και περιγράφεται σε ένα μνημείο που ονομάζεται “Το θαύμα ενός πνιγμένου παιδιού, η ζωή του δόθηκε από τον Άγιο Νικόλαο.” Αφηγείται πώς την ημέρα του εορτασμού των Αγίων Μπόρις και Γκλεμπ, πλέοντας σε μια βάρκα απέναντι του Δνείπερου από το Βύσγκοροντ στο Κίεβο, έπεσε το παιδί της συζύγου ενός πλούσιου από το Κίεβο στο ποτάμι και πνίγηκε αμέσως. Οι συγκλονισμένοι γονείς ζήτησαν το έλεος του Αγ. Νικολάου του θαυματουργού. Την ίδια νύχτα, οι υπεύθυνοι του καθεδρικού ναού της Σοφίας βρήκαν ένα ζωντανό, βρεγμένο παιδί μπροστά από την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Ο μητροπολίτης ενημερώθηκε για αυτό, και διέταξε να ειδοποιηθεί ολόκληρη η πόλη. Οι γονείς του μωρού βρέθηκαν σύντομα και αυτοί και έκπληκτοι αναγνώρισαν το πνιγμένο γιο τους.Όλοι έμειναν άφωνοι. Από τότε, η εικόνα, μπροστά από την οποία βρέθηκε το βρεγμένο μωρό, άρχισε να ονομάζεται εικόνα του Νικολάου του Υγρού και για πολλούς αιώνες φυλάχθηκε στον καθεδρικό ναό της Σοφίας, στο παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

dimpenews.com