”Η αληθινή κανονικότητα”…..Το NBC κυκλοφόρησε το ”Brave New World” μια σειρά βασισμένη στο έργο του Huxley.Μια σειρά με αφάνταση επιτυχία γιατί ”δεν θέλουμε μια νέα κανονικότητα, θέλουμε την πραγματική κανονικότητα, την παλιά”…

Στις 15 Ιουλίου, το NBC κυκλοφόρησε το Brave New World, μια σειρά βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Aldous Huxley. Αυτό το Φθινόπωρο έκανε πρεμιέρα στην Ισπανία και σε μόλις δύο ημέρες έγινε το αγαπημένο στην πλατφόρμα που βλέπουμε στο σπίτι. Δεν είχα πρόθεση να τη δω γιατί φοβόμουν την απογοήτευση, αλλά η εκπληκτική επιτυχία της με έκανε περίεργη…..

Χιονοστιβάδα των θεατών. Δεκάδες παραγωγές με παρόμοιες μορφές κυκλοφορούν σχεδόν καθημερινά και, φυσικά, δεν είναι όλες τόσο επιτυχημένες.

Αφιερωμένο στο μυθιστόρημα του Huxley, στην αρχή παρατήρησα μόνο τι είχε πάρει από αυτόν: την ηθική πολυπλοκότητα, τη δομή της τραγωδίας και τον διάλογο με το έργο του Σαίξπηρ.

Εάν ο Malpaís εμφανίζεται στο βιβλίο του Huxley, η περιοχή που δεν έχει εκσυγχρονιστεί επειδή είναι φιλόξενη και όχι πολύ ευνοϊκή για αλλαγή, στην οπτικοακουστική εκδοχή ο θύλακας έχει μετονομαστεί σε Las Tierras Salvajes και της έδωσε μεγαλύτερη προβολή. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχει ένα είδος θεματικού πάρκου από το παρελθόν στο οποίο στον επισκέπτη του υπέροχου «νέου κόσμου» εμφανίζεται η φρίκη του αρχαίου πολιτισμού: γάμος, εγκυμοσύνη, ζήλια και ούτω καθεξής. Αλλά, εκτός από το λούνα παρκ, σε αυτόν τον παλιό οικισμό έχουν μια καθημερινή ζωή που θα ήταν κάτι σαν τη δική μας, αλλά πολύ πιο βίαια.

Αυτή είναι η θεμελιώδης αλλαγή, το Badlands του Huxley ήταν ένα ριζικά άγριο και προγονικό έδαφος στο οποίο είχαν ξεχαστεί όλοι οι πολιτιστικοί κανόνες, οι άνθρωποι περιφέρονταν γυμνοί, έφεραν δόρυ, έκαναν θυσίες και σταυρώσεις και ήταν αναλφάβητοι. Όταν η Lenina, η πρωταγωνίστρια κάτοικος του νέου κόσμου, ταξιδεύει στο φυσικό καταφύγιο, συλλογίζεται τι είναι μπροστά της και φρικιαστικά αναφωνεί: «Βρωμιά, σωροί σκουπιδιών, σκόνη, σκύλοι, μύγες». Η Lenina της σειράς, ωστόσο, προσελκύεται στους τρόπους του παλιού κόσμου και καταλήγει να τους υιοθετήσει.

Η διάσταση μεταξύ αυτών των δύο φανταστικών περιβαλλόντων, του προγονικού και του νέου κόσμου, βοήθησε τον Huxley να προβληματιστεί σχετικά με το σταυροδρόμι της Δύσης, το οποίο είχε πέσει στα χέρια της τεχνικής προόδου χωρίς να αντιμετωπίσει τα ηθικά της προβλήματα. Για τον Βρετανό συγγραφέα, η ανικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε την ηθική δεν μας άφησε καμία διαφυγή: ήταν η άγρια ​​φύση, με υπακοή στη φύση, χωρίς άλλο νόμο εκτός από αυτόν της απλής επιβίωσης, ή υποταγή στον έλεγχο που ασκείται από τη νέα δομή της ευχαρίστησης και κατανάλωσης στην οποία ομοίως η λογική εξαλείφθηκε . Αυτή η τελευταία κατάσταση, εκείνη που καθόρισε τη νέα κοινωνία, περιγράφηκε έτσι στο μυθιστόρημα από το διευθυντή του Incubation and Conditioning: «Θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει με την ηθική εκπαίδευση», είπε, ανοίγοντας την πόρτα. Οι μαθητές τον ακολούθησαν, γράφοντας απεγνωσμένα καθώς περπατούσαν στο ασανσέρ. “Η ηθική εκπαίδευση, η οποία δεν πρέπει ποτέ, σε καμία περίπτωση, να είναι λογική.” Λίγο αργότερα θα προσθέσει: “Με λίγα λόγια, η υπνοπαίδεια, η μεγαλύτερη δύναμη κοινωνικοποίησης και ηθικοποίησης όλων των εποχών (…)”. “Το μυαλό που κρίνει, που επιθυμεί, που αποφασίζει (…) σχηματίζεται από αυτές τις προτάσεις.”

Στη σειρά, το δίλημμα που έθεσε ο Χάξλεϋ έχει εξαλειφθεί, τα άγρια ​​εδάφη όχι μόνο μοιάζουν περισσότερο με τον πολιτισμό μας, αλλά είναι μέρος αυτών. Μεταξύ των τροποποιήσεων που έγιναν σε αυτό το έδαφος, ξεχωρίζει η ύπαρξη ενός είδους χάρτη «αντι-νέας παγκόσμιας αντίστασης», που υπερασπίζεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επιτίθεται σε επισκέπτες που προέρχονται από τον σύγχρονο κόσμο με το πρόσχημα ότι η κοινωνία τους είναι κατεστραμμένη. Έτσι το εκφράζει ο επικεφαλής της επαναστατικής ομάδας: “Δεν έχουν τίποτα, δεν πιστεύουν σε τίποτα (…), αναρωτιέσαι αν θα συνεχίσουν να είναι άνθρωποι.” Με αυτόν τον λεπτό μετασχηματισμό, οι σεναριογράφοι καταφέρνουν να τροποποιήσουν την έννοια του μυθιστορήματος, προτείνοντας μια ασυμβίβαστη υπεράσπιση της ελευθερίας του ατόμου, αν και αυτή η ελευθερία, όπως συμβαίνει στην οπτικοακουστική παραγωγή, οδηγεί σε μια καλή δόση προσωπικής και κοινωνικής βίας.

Αλλά η επιτυχία της σειράς δεν εξηγείται, ή όχι μόνο, επειδή υπερασπίζεται τις αρχές του φιλελευθερισμού, γιατί, επιμένω, αυτό συμβαίνει συνήθως στις περισσότερες από αυτές τις παραγωγές χωρίς να έχουν μεγαλύτερη τύχη γι αυτόν τον λόγο. Η άμυνα αυτού του παλιού κόσμου, που γίνεται κατά την μετάβαση στο Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο, έχει διεισδύσει επειδή καθιστά ορατή μια από τις βαθύτερες επιθυμίες μας σε αυτούς τους καιρούς: τα πράγματα να μην αλλάξουν.

Επειδή δεν θέλουμε μια νέα κανονικότητα, θέλουμε την πραγματική κανονικότητα, την παλιά, στην οποία θα βγαίναμε για μια μπύρα χωρίς να ανησυχούμε για πράγματα όπως η διαπροσωπική απόσταση. Προσκολλιόμαστε στον παλιό μας κόσμο, παρά την αδικία και τη βία του, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τον δούμε για άλλη μια φορά, αν και μόνο στην οθόνη…….Το άρθρο φέρει τον τίτλο ”La verdadera normalidad” η αληθινή κανονικότητα και πρωτοδημοσεύθηκε στις 9/12/20 στο elperiodicodemexico πριν αναπαραχθεί αυτούσιο από την ισπανική el Pais στις 10/12/20.

dimpenews.com