Τουρκία: Καταδικάστηκε σε 27 χρόνια και 6 μήνες φυλακή ο δημοσιογράφος Can Dündar που το 2015 αποκάλυψε πως η ΜΙΤ διοχέτευε όπλα στους τζιχαντιστές στη Συρία.Η Τουρκία είναι δεύτερη παγκοσμίως στη παγκόσμια λίστα για φυλακίσεις δημοσιογράφων το 2020

Στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Can Dündar καταδικάστηκε σε 27 χρόνια και 6 μήνες φυλακή για κατασκοπεία και βοήθεια σε μια τρομοκρατική ένοπλη οργάνωση.Είναι αυτός ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε και δημοσίευσε το 2015 μια έρευνα για παράδοση όπλων από τις τούρκικες μυστικές υπηρεσίες της ΜΙΤ στις ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία. Ο Τζαν Ντουντάρ είναι Τούρκος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζουμχουριέτ-Cumhuriyet (Can Dündar (Turkish pronunciation: [dʒan dynˈdaɾ], born 16 June 1961[1]) is a Turkish journalistcolumnist and documentarianEditor-in-chief of center-left Cumhuriyet newspaper until August 2016,[2] he was arrested in November 2015 after his newspaper published footage showing the State Intelligence MİT sending weapons to Syrian Islamist fighters.[3]).

CapΣΞΗΣΗΘΗΣ
Casqugdsqhsqd

Toν Οκτώβριο όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Can Dündar κατασχέθηκαν.Έχοντας φυλακιστεί, δεχθεί απειλές θανάτου,υποστεί απόπειρα δολοφονίας,εκφοβισμό-παρενόχληση,δυσφημιστικές και συκοφαντικές εκστρατείες, λογοκρισία, εξορία και κατάσχεση διαβατηρίου της συζύγου του τελικά καταδικάστηκε σε 27 χρόνια φυλακή…Ο Dündar ζει στη Γερμανία από τότε που εξορίστηκε από την Τουρκία τον Ιούνιο του 2016. Συνελήφθη το Νοέμβριο του 2015 μετά τις αποκαλύψεις στην Cumhuriyet.Ο Dündar αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή στις 26 Φεβρουαρίου 2016, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του και διέταξε την απελευθέρωσή του από τότε ζει στη Γερμανία. Ωστόσο ο Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοσή του στην Τουρκία από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2018. Ένα τουρκικό δικαστήριο ζήτησε την έκδοση κόκκινου σήματος της Ιντερπόλ γι αυτόν τον επόμενο μήνα.

Υπάρχουν 274 δημοσιογράφοι που φυλακίστηκαν σε όλο τον κόσμο επειδή έκαναν τη δουλειά τους το 2020 που είναι η χειρότερη χρονιά, ρεκόρ σύμφωνα με την Committee to Protect Journalists.

Αυτοί είναι η λίστα με τις χώρες που φυλάκισαν τους περισσότερους δημοσιογράφους το 2020. Η Τουρκία είναι δεύτερη παγκοσμίως στη παγκόσμια λίστα για φυλακίσεις δημοσιογράφων το 2020:

Κίνα 47
Τουρκία 37
Αίγυπτος 27
Σαουδική Αραβία 24
Ερυθραία 16
Βιετνάμ 15
Ιράν 15
Λευκορωσία 10
Ρωσία 10
Καμερούν 8
Αιθιοπία 7

Εικόνα

Επίσης σύμφωνα με το Stockholm Center for Freedom’s “Jailed and Wanted Journalists in Turkey” 172 δημοσιογράφοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία, ενώ 167 είναι καταζητούμενοι και είτε βρίσκονται σε εξορία είτε παραμένουν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τους Reporters Without Borders (RSF), η Τουρκία είναι «η μεγαλύτερη φυλακή επαγγελματιών δημοσιογράφων στον κόσμο».

dimpenews.com