Ο Mr Bean εναντίον της αμερικανιάς της «cancel culture»: είναι σαν το μεσαιωνικό που πλήθος που γύρναγε στους δρόμους κι αναζητούσε κάποιον για να τον κάψει…..

Ο Άγγλος κωμικός Rowan Atkinson άσκησε κριτική στο φαινόμενο της «cancel culture» “κουλτούρα ακύρωσης”– που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα το 2020 –, και το συγκρίνει μ΄ένα «πλήθος περιπλανώμενο στους δρόμους προς αναζήτηση κάποιου για να τον κάψουν». «Αυτό που εμείς έχουμε τώρα είναι ψηφιακό ισοδύναμο του μεσαιωνικού περιπλανώμενου πλήθους μέσα στους δρόμους προς αναζήτηση κάποιου για να τον κάψουν» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Radio Times magazine ερμηνευτής της διάσημης φιγούρας του «Mr Bean». Άσκησε δριμεία κριτική στο φαινόμενο της cancel culture, ενός μηχανισμού λογοκρισίας που κέρδισε δημοφιλία αυτά τα τελευταία χρόνια.

Θύμα αυτού του πολιτιστικού πογκρόμ έπεσε κι ο Όμηρος που αλλού στη χώρα της καινοτομίας στις ΗΠΑ αφού σε μονόστηλο στην εφημερίδα πογκρόμ Wall Street Journal,η δημοσιογράφος Meghan Gurdon διαμαρτύρεται για τις επικρίσεις των αντιρατσιστών; ακτιβιστών εναντίον κλασικών συγγραφέων. Αναφέρει ακόμη και μια μορφή «λογοκρισίας» που συνδέεται με το κίνημα #DisruptTexts. Καθώς μια δασκάλα από τη Μασαχουσέτη είπε ότι ήταν «πολύ περήφανη» που αποσύρθηκε η Οδύσσεια του Ομήρου από το σχολικό πρόγραμμα. Ένα κίνημα Αμερικανών αντι-ρατσιστών ακτιβιστών; που θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως “Αψηφούμε τα κείμενα” προωθεί αυτό το φαινόμενο που ορισμένοι θεωρούν ως μια νέα μορφή “Ακύρωσης πολιτισμού”, που εξαπλώθηκε τα τελευταία χρόνια χάρη στα κοινωνικά δίκτυα και επιδιώκει να αποσιωπήσει κάθε διαφωνία.

Ο Rowan Atkinson τόνισε επίσης ότι το «πρόβλημα που έχουμε στο internet, αυτό είναι ότι ένας αλγόριθμος αποφασίζει αυτό που θέλουμε να δούμε, που καταλήγει να δημιουργήσει ένα απλουστευμένο, δυαδικό όραμα της κοινωνίας. Γίνεται έτσι είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας. Κι αν είστε εναντίον μας αξίζετε να είστε σβησμένοι [canceled]», κατήγγειλε ο ηθοποιός που υπογραμμίζει την σημασία του να είσαι «αντιμέτωπος με ένα διευρυμένο ενδεχόμενο απόψεων». Η culture ακύρωσης-σβησίματος (cancel culture), ως αντίληψη αποσκοπεί στον αποκλεισμό ή την απαγόρευση ενός ατόμου ή οντότητας για ιδέες που δεν κοινοποιούνται. Διορθωμένοι τίτλοι βιβλίων, λογοκρισία κλασικών λογοτεχνών το έτος 2020 θα ήταν η αποκορύφωση για τους οπαδούς του οργανωμένου εξοστρακισμού. Επικοινωνήθηκε σε μεγάλο βαθμό από ένα ρεπορτάζ στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Evergreen (Washington State), η ιδέα επηρεάζει πλέον προσωπικότητες που θα μπορούσαν να πιστεύουν ότι είναι απυρόβλητο.RT

Ο νέος αμερικανόφερτος ”πολιτισμός” είναι η ακύρωση όλων των πολιτισμών άλλωστε αυτό ζούμε αυτή την περίοδο…..ο μηδενισμός των πάντων…..ένα καθολικό Delete……..

dimpenews.com