ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ / Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν και κατέληξαν 100 μίλια από το αεροπλανοφόρο USS Nimitz και 20 από εμπορικό.Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν το Ισραήλ στην (CENTCOM)

Επίδειξη ισχύος κι ετοιμότητας από το Ιράν καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις αμερικανο-ιρανο-ισραηλινές σχέσεις. Ιρανικά αεροσκάφη και πύραυλοι σαρώνουν εχθρικούς εικονικούς στόχους σε μια άσκηση μεγάλης κλίμακας. Οι Φρουροί της Επανάστασης Ιράν εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους των Sejjil-2 και Ghadr-F(οι περισσότεροι!) και “Emad” σε ναυτικούς στόχους στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό, 1.800 χιλιόμετρα μακριά.2000 χλμ είναι το βεληνεκές των ιρανικών πυραύλων. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένας πύραυλος προσγειώθηκε 20 μίλια από ένα εμπορικό πλοίο.

Το Fox News έμαθε ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν έπεσαν κοντά σε εμπορικό πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό το Σάββατο και σε απόσταση 100 μιλίων από την ομάδα επίθεσης του αεροπλανοφόρου USS Nimitz , το τελευταίο παράδειγμα αυξημένων εντάσεων στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον ένας πύραυλος έπεσε 20 μίλια από ένα εμπορικό πλοίο, αλλά αρνήθηκαν να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πλοίο, επικαλούμενοι διαδικασίες περί απορρήτου. Οι αξιωματούχοι ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητες πληροφορίες πληροφοριών. Το Ιράν δοκιμάζει συχνά πυραύλους. Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι πύραυλοι κατέληξαν 100 μίλια από το αεροπλανοφόρο USS Nimitz. Μια άλλη πηγή είπε ότι αυτοί οι πύραυλοι δεν προκαλούν ανησυχία και ήταν μια αρκετά φυσιολογική ρουτίνα. Μια άλλη πηγή είπε ότι είκοσι μίλια κοντά σε ένα εμπορικό πλοίο είναι ανησυχητικό αλλά ο στρατός των ΗΠΑ δεν το θεωρεί απειλή. Όσο για τους αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η ομάδα αεροπλανοφόρου USS Nimitz ήταν επίσης κοντά – περίπου 100 μίλια μακριά – από όπου τουλάχιστον δύο ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εξερράγησαν καθώς κατέληξαν στον ωκεανό, στέλνοντας θραύσματα συντριμμιών προς όλες τις κατευθύνσεις.

Aξιωματούχος του Islamic Revolutionary Guard Corps σχολίασε νωρίτερα: “η καταστροφή αεροπλανοφόρων με άμεση στόχευση είναι ένα μέρος της στρατηγικής άμυνας των IRGC.”

«Περιμέναμε να εκτοξευτούν πύραυλοι», είπε ένας από τους αξιωματούχους.Ενώ βρίσκεται 100 μίλια πάνω από τον ορίζοντα και δεν είναι ορατοί από το αεροπλανοφόρο ή τα συνοδευτικά του πλοία, οι αμερικάνικοι κατασκοπευτικοί δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά ψηλά στο διάστημα έχουν παρακολουθήσει την εκτόξευση των πυραύλων από το Ιράν. Δεν είναι άμεσα σαφές εάν το ραντάρ AN / SPY-1 επί του οδηγού πυραύλου που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο Nimitz θα μπορούσε να παρακολουθεί την εκτόξευση.Το Nimit zπαρέμεινε στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα κατόπιν εντολής του Προέδρου Τραμπ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Πεντάγωνο το διέταξε να μείνει στην περιοχή. Έπλευσε στις αρχές Απριλίου από την πολιτεία της Ουάσινγκτον μετά την απομόνωση του πληρώματος στην αποβάθρα για δύο εβδομάδες. Το (IRGC) ισχυρίζεται ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν το Σάββατο το πρωί πέταξαν πάνω από 1.000 μίλια στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού – λίγες μόνο ημέρες πριν από την αποχώρηση του Προέδρου Τραμπ. Ο Joe Biden εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ιστορική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, την οποία εγκατέλειψε ο Τραμπ. Οι ιρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης πυραύλων κρουζ από το νοτιοανατολικό Ιράν στη θάλασσα. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε μια επίδειξη δύναμης, ένα αμερικανικό υποβρύχιο οπλισμένο με περισσότερους από 150 πυραύλους Tomahawk πλησίασε την περιοχή όπου οι ιρανικές ναυτικές ασκήσεις διεξήχθησαν κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Άλλη μια κίνηση που υποδηλώνει την κλιμάκωση είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μετέφερε το Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM). Με λιγότερο από μία εβδομάδα από τη λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μεταφέρει το Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM) στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει υποστήριξη στη Μέση Ανατολή εναντίον του Ιράν. Αυτό το βήμα έρχεται μετά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και πολλών αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου. Το Ισραήλ θα γίνει η 21η χώρα που θα τεθεί υπό την Κεντρική Διοίκηση, η οποία επιβλέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ περιλαμβάνει επίσης όλες τις αραβικές χώρες στον Κόλπο και η κίνηση του Τραμπ πιστεύεται ότι είναι μια προσπάθεια να πιέσει το Ιράν και να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της επικείμενης διοίκησης του Τζο Μπάιντεν. Η κίνηση σημαίνει ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνη για όλες τις στρατιωτικές πολιτικές των ΗΠΑ που περιλαμβάνουν το Ισραήλ, και σύμφωνα με τη The Wall Street Journal, αυτή η αλλαγή διατάχθηκε πρόσφατα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Tα τύμπανα του πολέμου ηχούν για μια ακόμη φορά στην περιοχή. Όλοι αυτοί που επιτίθενται στον Τραμπ περιμένουν να πατήσει το κουμπί κατά του Ιράν δεν θα το κάνει γιατί το Ιράν είναι ο στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας…..με ό,τι αυτό συνεπάγεται….όλη η πίεση που ασκείται στον Τραμπ μπορεί να είναι για να πατήσει το κουμπί γιατί οι συνέπειες του εγχειρήματος θα είναι τεράστιες και δεν θέλουν να τις επιφορτισθεί ένας συστημικός Αμερικανός πρόεδρος (δηλ. οι ίδιες οι ΗΠΑ) αλλά ένας ιδιόρρυθμος εκκεντρικός αποδιοπομπαίος τράγος ένας λούζερ….Τα πραγματικά γεράκια ξέρουν να κρύβονται….

Ισόζυγιο ισχύος στη Μ Ανατολή και στον Κόλπο. Οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει περιμετρικά του Ιράν εκατοντάδες βάσεις και το απειλούν και το Ιράν ως απάντηση έχει υπό απειλή ομηρίας το Ισραήλ με βάσεις των φιλο-ιρανών μαχητών σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία ως και Παλαιστίνη……

Aν είναι κάτι προγραμματισμένο να συμβεί και ως μια ηρωική έξοδος του Τραμπ θα είναι συντονισμένα χτυπήματα ενδεχομένως με άλλους συμμάχους στις περιφερειακές δυνάμεις που στηρίζουν το Ιράν κι όχι μια ασύμφορη απευθείας σύγκρουση.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώθηκαν από το 2018, όταν ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση Ομπάμα. Το Ιράν αύξησε πρόσφατα το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου στο 20%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που ορίζεται στη συμφωνία JCPOA.

dimpenews.com