Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ρωσίας ο A.Grushko διερμηνεύει το αδιέξοδο στις ρωσοελληνικές σχέσεις: πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάσχεσης της Ρωσίας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ο A.Grushko διερμηνεύει το αδιέξοδο στις ρωσοελληνικές σχέσεις καθώς αυτό διαφαίνεται κι από την πληροφορία ότι ο Πούτιν δεν θα παρευρεθεί στην στρατιωτική παρέλαση στην Ελλάδα προς τιμήν της 25ης Μαρτίου επ΄αφορμή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την απελευθέρωση: ”Διμερές θέμα της Ελλάδας & άλλων χωρών η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Όμως κατά την άποψή μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάσχεσης της Ρωσίας.”Δηλ. ούτε λίγο πολύ οι Ρώσοι λένε δώσατε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ που είναι στρατηγικός μας αντίπαλος..

Η δήλωσή του αυτή κοινοποιείται πριν λίγο από την Πρεσβεία Ρωσίας στην Αθήνα.

Kαι γίνεται λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογο του Μιλτιάη Βαρβιτσιώτη. Ο τελευταίος κοινοποιεί:

”Σήμερα, είχα τη χαρά να φιλοξενήσω τον Υφ. Εξ της Ρωσίας Alexander Grushko. Στην ημερήσια διάταξη: οι διμερείς μας σχέσεις, η προετοιμασία της προσεχούς συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής στη Μόσχα καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των ιστορικών μας δεσμών!” Μάλλον έχουν χαλαρώσει οι δεσμοί κατ΄εντολήν ΗΠΑ αν κρίνουμε από την αντίδραση Πούτιν και την τοποθέτηση του Ρώσου Υφυπουργού….

Πέραν όλων των άλλων δεν είναι θετική εξέλιξη να βλέπουν σύμμαχοι κι αντίπαλοι ότι η ελληνική διπλωματία δεν έχει εναλλακτική….Να δείχνεις κενά στην άμυνα στον αντίπαλο δεν είναι και το πιο φρόνιμο……..

H κίνηση Πούτιν έχει πολλούς αποδέκτες…Προς Τουρκία για διατήρηση ισορροπιών ( με πιο εξόφθαλμο το π.χ στο αρμενικό), προς Ελλάδα άσκηση πίεσης για μη περαιτέρω εκδούλευση στα επιθετικά σενάρια δυτικών κατά Ρωσίας που είναι σε οριακή φάση.Σε επίπεδο διπλωματικού πρωτόκολλου η Ελλάδα εφαρμόζει κάθε χρόνο εμπάργκο στην μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα για τη Νίκη στο μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο στο Β Παγκόσμιο οπότε ήταν μια ευκαιρία ανταποδώσει. Η Ρωσία όφειλε να κάνει την υπέρβαση θεωρώ ότι οι 2 πρώτοι λόγοι είναι και οι ισχυρότεροι….Όφειλε ωστόσο ως υπερδύναμη να κάνει την υπέρβαση και να μην δείξει ότι αποδέχεται παγιωμένες θέσεις αμερικανοκρατίας στην Ελλάδα δείχνει να μην διεκδικεί, ν’αδράξει την ευκαιρία που της δίνεται άλλωστε η Ρωσία έχει κι αυτή ανάγκη από ανοίγματα..

dimpenews.com